Agriturismo

Kom even helemaal tot rust op het platteland en geniet van de buitenlucht tijdens een vakantie Agriturismo. Boek gauw een reis op TravelBird.

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
1 aanbieding
De kans is aanwezig dat agriturismo een nieuw woord voor je is, laat dat vooral motivatie zijn om er eens onderzoek naar te doen! Het is namelijk een heel bijzondere ervaring.

Het woord agriturismo is afgeleid uit de Italiaanse woorden ‘agriculture’ en ‘turismo’, oftewel toerisme dat vakantie viert in de prachtige landschappen van de landbouw. Hieronder vallen alle verblijfplaatsen voor reizigers die zich bij of in een werkzame boerderij. Kilometers lange weilanden, interessante boerderijdieren, heuvels, bergen, olijf- en wijngaarden. Vooral dit laatste is enorm populair onder de ‘agri’ toeristen.

Je hoeft niet ver te reizen voor dit soort vakanties, zo kan je in ons België perfect genieten van het boerderijleven met mooie landschappen en schattige boerderijdieren. Ook bij onze noorderburen is er genoeg te beleven, maar als je deze boeiende vakanties wilt combineren met een heerlijk zonnetje en lekkere temperaturen is het geen gek idee om wat verder naar het zuiden te kijken. Een ander belangrijk aspect van deze reizen is het eten en drinken. Wanneer je op zo’n boerderij verblijft is de kans zeer groot dat een deel van de ingrediënten van de gerechten en dranken, die je krijgt voorgeschoteld, vers uit eigen kweek zijn! Deze reizen zijn uitermate rustgevend en laden je weer helemaal op voor school, studie en werk.

De populairste bestemming

Veruit het populairste land voor agriturismo is Italië, waar de term vandaan komt. Hier worden zon, rust en agricultuur perfect tot een ideale vakantie gevormd.

Italië is hofleverancier wat betreft agriturismobestemmingen, je vindt er honderden accommodaties gericht op deze manier van vakantie vieren.

De gastvrijheid van de lokale boeren werkt enorm rustgevend, net als de omgeving. Wie denkt dat dit boerderijleven alleen bestaat uit wijngaarden, koeien en schapen bezoeken, heeft het gigantisch mis. Doorgaans vind je op deze accommodaties heerlijke zwembaden, speeltuinen, kan je kookworkshops en wijnproeverijen bezoeken en kan je de omgeving verkennen per fiets of soms zelfs te paard. Zo is er voor ieder wat wils, voor jong en oud.

De omgeving in Italië is wat deze vakanties nóg unieker maakt. Streken als Toscane zijn gevuld met toplocaties voor agriturismo en met idyllische dorpjes zoals Siena en Volterra. Geniet van het heerlijke zonnetje op een sfeervol terras en bezoek de vele historische gebouwen zoals het fort van de Medici in Volterra. Dit fort is een van de meest indrukwekkende gebouwen van het gebied, maar helaas kan je er niet naar binnen. Het wordt al eeuwen, tot op de dag van vandaag, gebruikt als gevangenis. En zoals dit stadje zijn er nog enorm veel te ontdekken door heel Italië.

Tijdens reis die wordt gekenmerkt door de het leren kennen van ‘boerderijcultuur’, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je ook de authentieke keuken van het land beter leert kennen. Verbeter je kookkunsten en verras bij thuiskomst in België familie en vriend met de lekkerste pasta of risotto die ze ooit hebben geproefd! Natuurlijk doe je dit in Italië onder het genot van een glas wijn, of twee…

Wat dichter bij de deur

Ook in Frankrijk is agriturismo redelijk populair. Het grote land beschikt over flink wat vierkante kilometers landbouwgebied, zo’n beetje in elk deel van het land kan je terecht.

Deze manier van vakantie vieren is vooral populair in landen waar veel wijn wordt geproduceerd.

Niet gek dus, dat Frankrijk ook een belangrijke bestemming is voor dit soort reizigers. Door heel het land heen vind je ontelbaar veel wijngaardes en gastvrije boerderijen waar jij optimaal kan genieten van het rustgevende landschap. Je kan er eindeloos wandelen tussen de zonnebloemen, kastelen en wijngaarden. Schattige dorpen waar je bij het lokale restaurant een heerlijk hapje kan eten. Ga jij al watertanden bij het idee van een heerlijke boeuf bourguignon, ratatouille, confit de canard, coq au vin of crème brȗlée?

Voor iedereen is er wat te doen tijdens een vakantie zoals deze. Heb je zin in een actieve vakantie? Geen probleem. Heb je zin in luieren aan een zwembad, terwijl je over de wijngaarden kijkt? Geen probleem. Heb je zin om een schildercursus te volgen? Waarom niet, genoeg prachtige landschappen om mee te oefenen. En dit alles vind je heel dicht in de buurt, bij onze zuiderburen.

Hablo un poco de español

Het zou helpen als je een beetje Spaans spreekt, maar ook zonder beheersing van deze taal kan je in Spanje heerlijk vakantie vieren.

Het agriturismo in Spanje nog niet zo populair als in Italië en Frankrijk, maar de populariteit stijgt enorm rap!

Dat is niet zo gek, want ook in Spanje zijn er enorm veel mooie gebieden waar dit perfect kan. Bovendien is het niet onprettig dat het hier doorgaans nog wat lekkerder weer is dan in Frankrijk! In het Baskenland en Andalusië heb je al ontelbaar veel opties voor zo’n vakantie. Een absolute parel in Spanje zijn de Alpujarras van Granada en Almería. De heerlijke temperaturen in het zuiden van Spanje gecombineerd met prachtige wandelroutes en historische dorpjes, zorgen voor een onvergetelijke vakantie. Ook kan je per paard gaan toeren door dit mooie gebied.

Schrijf jezelf in voor een schildercursus en leg jouw vakantieuitzichten op een unieke manier vast of schrijf je in voor een kookcursus en leer hoe jij de lokale specialiteiten perfect bereidt. Maak jij de perfecte paella of gazpacho als je terug bent in België? Ook voor kinderen geen gebrek aan activiteiten, de meeste gastboerderijen beschikken over een zwembad en/of speeltuin en de kinderen zullen zich gigantisch vermaken!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter