Awkward silence... Ja, het gebeurt meer dan eens wanneer je met je familie - die je vaak maar een keer per jaar ziet - aan de feestdis zit. En de sfeer mag nog zo goed zitten, het kan nooit kwaad om een extra gespreksonderwerp achter de hand te houden. Jij weet dit jaar te imponeren met de leukste (interculturele) kerstweetjes. Reken maar op veel ho ho ho's tijdens het kerstdiner!

1. Slingers vs. spinnenwebben

De Poolse kerstlegendes hebben meer iets van een Halloweenverhaal: een spin zou daar een dekentje gemaakt hebben van spinnenrag voor kindje Jezus. Resultaat: een kerstboom versierd met plastic spinnen spinnenwebben. Jakkes! 

6480509221_d318b2fac1_b

2. Je feestgezelschap: een haantje!

Wij zien een haantje (of een grotere vriend uit de gevogeltefamilie) graag met een smakelijke vulling op een zilveren schaal op de tafel staan. In Bolivië is de haan een gast, die de Bolivianen graag meenemen naar de middernachtmis op kerstavond. Deze mis wordt speciaal opgedragen aan haantjes wereldwijd, omdat het het eerste dier zou zijn dat de geboorte van Christus verkondigde.

6635503467_fce37a57fb_b

3. Kerst in de jungle

Voor het derde weetje blijven we in Zuid-Amerika, waar de Colombiaanse regering in 2010 een uitstekend idee had: de bomen in de jungle decoreren met kerstlichtjes. Wanneer guerrillatroepen van het FARC voorbijkwamen begonnen de lichtjes te branden en werd hen met spandoeken gevraagd om de wapens neer te leggen. Een actie die bij meer dan 300 strijders succesvol bleek!

DSCN4717

4. 6 december vs. 25 december

We vonden het al verdacht dat er in de maand december tot tweemaal toe bezoek kwam van een oude man met een witte baard die zomaar wat pakjes komt brengen. Sinterklaas en de Kerstman blijken één en dezelfde persoon te zijn! Beide mannen zijn gebaseerd op Sint Nikolaas van Myra, een sympathiek figuur uit Turkije. Nu wordt ook de parallel tussen het schoentje zetten en de sok hangen best duidelijk...

2144736832_6d615421db_b

5. Joyeux Noël!

Het is een gouden regel aan elke feesttafel: "Don't mention the war", behalve dan als het is om uit te pakken met dit leuke weetje: in de loopgraven van WO I werd in 1914 wel kerstavond gevierd. Op sommige plaatsen vond een kerstwapenstilstand plaats, waarbij o.a. Engelse en Duitse troepen even verbroederden. Op deze feiten is ook de zeer geslaagde film Joyeux Noël gebaseerd.

13572442994_8bedd24b5e_k

6. Weg met de Kerstman, leve de Kerstkat!

Crazy catladies, dit is een weetje speciaal voor jullie: in IJsland is de Kerstkat een belangrijk figuur in de kersttraditie. De Jólakötturinn is niet zo'n sympathiek personage, maar wel een goede vriend van fashionista's, want ze eet iedereen op die geen nieuwe outfit draagt op kerstavond. In het oude IJsland moest je immers je nieuwe kleren verdienen. Tegenwoordig is de kat sympathieker en eet ze enkel nog het eten van de "kleerlozen".

9446745250_c29051cfbc_k

7. Rudolf of… Rudolfina?

We blijven in de dierenwereld met een weetje dat ook feministen zeer blij zal maken. De rendieren van de Kerstman zijn namelijk allemaal vrouwtjes (of gecastreerde mannetjes). Mannetjesrendieren hebben immers een altijd nageleefde traditie net voor kerst: het wegschudden van het gewei. Aangezien alle rendieren van de Kerstman wel degelijk een gewei dragen, brengt ons dat maar tot één conclusie...

335356937_ee188e8cea_b

8. Efkes zappen

De doorsnee Vlaming weet wel een kerstspecial van Thuis te smaken op kerstavond, terwijl de Polen revolteren als de jaarlijkse heruitzending van Home Alone wordt overgeslagen. En de Zweden, zij kijken elk jaar opnieuw naar een marathon cartoons met Donald Duck. Hopelijk verschijnt daar geen eend op tafel, of deze traditie krijgt een beetje een wrange nasmaak...

6007426165_f2ce22d111_b

9. Geen verrassing: in Japan doen ze iets raars

Japan, de winnaar in de categorie "land met de raarste tradities" kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Kijk even naar het lekkers voor je op tafel en bedenk dan dat ze in Japan... massaal in de rij staan bij KFC! Het traditionele kerstdiner in Japan bestaat uit een emmer gefrituurde kip. Terwijl jij alles in het werk stelt om een goede traiteur te pakken te krijgen, reserveren ze in Japan zo'n 2 maanden op voorhand bij KFC. Een traditie die al 40 jaar standhoudt...

2899792206_f82a5dae9c_b

10. Joulupukki en Nuuttipukki

Of, hoe kersttradities al eens evolueren. De moderne Finse kersttraditie draait rond Joulupukki, een charmant heerschap die met zijn slee rondtrekt en hulp krijgt van kerstelfen. De oude traditie met Nuuttipukki is iets minder kindvriendelijk. Deze Kerstman liet kinderen graag schrikken met zijn masker van berkenschors en wou in elk huis even binnenkomen om een glaasje te drinken. Een echte sloeber dus!

2137446316_4d48ef32b8_b

Een pijnlijke stile... awkward. Een cadeau vergeten kopen... SUPERAKWARD! Koop snel een cadeaubon van TravelBird, voor het te laat is!