De lente hangt in de lucht! Je merkt het al aan het zonnetje dat haar best doet, de iets langere dagen en de eerste voorjaarsklassiekers op televisie. En dan is daar de eerste mooie lentezondag die uitnodigt om te gaan wandelen. Ken je het bos of park in je buurt al vanbuiten? Heb je geen zin om die ene kennis opnieuw tegen het lijf te lopen op je rustige zondag? Wij lijsten voor jou 5 topplekjes op om te gaan wandelen in alle uithoeken van Vlaanderen! Want neen, het gras is niet steeds groener aan de overkant, we mogen best trots zijn op onze natuurlijke pareltjes. Van west naar oost, van duinen tot bossen, dit zijn Vlaanderens mooiste wandelgebieden volgens TravelBird.

1. Het Muziekbos in de Vlaamse Ardennen

In Ronse, in het hart van de Vlaamse Ardennen en op de grens met Wallonië, ligt dit eeuwenoude bos tegen de heuvelflanken van de Muziekberg. In deze oase van rust hoor je hoe de wind zachtjes de bomen laat ruisen en alles rondom jou een magische sfeer krijgt. Midden in het bos staat de Geuzetoren, en wat verderop heb je een prehistorische grafheuvel. Met de Verhalenwandeling van de dienst Toerisme ontdek je de mysterieuze gebeurtenissen en mythes die daar en in het hele bos plaatsvonden. De leuke hoogteverschillen in het bos nodigen uit voor urenlang ravotten en sportief natuurlopen. Tijdens de maanden april en mei is het Muziekbos trouwens op haar mooist. Duizenden boshyacinten zorgen dan voor een prachtige paarsblauwe stroom die vredevol doorheen het bos vloeit.

Geuzetoren ©Toerisme Vlaamse Ardennen

Muziekbos ©Toerisme Vlaamse Ardennen

Muziekbos ©Toerisme Ronse

2. De Voerstreek in Limburg

De Voerstreek is een van Vlaanderens best bewaarde geheimen. Gelegen op de grens met Nederland en Wallonië bestaat de streek uit 6 kleine kerkdorpjes: Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. Samen vormen ze een bijzonder mooi golvend wandeldecor met dalen, rivieren, bossen, holle wegen en panoramische uitzichten. Toerisme Voerstreek bracht onlangs een vernieuwde wandelkaart uit met enkele prachtige wandellussen doorheen het unieke landschap en langs de pittoreske vakwerkhuizen en kasteeldomeinen. Bovendien is Maastricht niet veraf voor een gezellige terrasje!

De Voerstreek ©Toerisme Voerstreek

De Voerstreek ©Toerisme Limburg KDL

De Voerstreek ©Toerisme Voerstreek - Kelly van de Vliet

3. Natuurreservaat de Westhoek aan de kust

In het meest westelijke puntje van Vlaanderen, geklemd tussen de Franse grens, De Panne en de Noordzee, ligt een imposant duinenreservaat. Zeereepduinen, loopduinen, paraboolduinen, grijze, blonde duinen... Inderdaad, een duin is niet zomaar een duin. Je vindt hier alle types, en elk met verschillende soorten vegetatie. Kom je heel vroeg hiernaartoe, dan spot je misschien wel een konikpaard of zwarte pony die vredevol van het duingras staan te smullen. Een beetje verderop zie je De Panne liggen, ideaal voor een terrasje of pannenkoek achteraf!

Natuurreservaat de Westhoek ©Toerisme De Panne

Natuurreservaat De Westhoek ©Toerisme De Panne

Natuurreservaat De Westhoek ©Toerisme De Panne

4. De Kalmthoutse Heide in Antwerpen

Het uitgestrekte natuurgebied ligt nabij Kalmthout en de Nederlandse grens, en is een van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. De 'achtertuin van de Antwerpenaren' bestaat vooral uit heidevelden, duinen, vennen en bossen. Als wandelaar is dit een waar wandelparadijs door de goed bewegwijzerde paadjes. Een mooi en gevarieerd stukje natuur, dat bovendien sinds 2016 een officieel stiltegebied is. Hier overheersen enkel de geluiden van de flora en fauna. Perfecte plek dus om de batterijen even op te laden voordat je opnieuw op de Antwerpse Ring terechtkomt...

Kalmthoutse Heide ©Gemeente Kalmthout - Dries van Bedaf

Kalmthoutse Heide ©Gemeente Kalmthout - Alfons Hotag

Kalmthoutse Heide ©Grenspark

5. Het Pajottenland in Vlaams-Brabant

Als onderdeel van de Groene Gordel moet het Pajottenland niet onderdoen voor bovenstaande bekende natuurgebieden. Wat het Pajottenland zo bijzonder maakt is net zijn uitgestrektheid over dorpjes en gehuchten heen. Weidse akkers, golvende graslanden, bossen, beekjes, panoramische uitzichten en pittoreske boerderijtjes vormen samen het 'Toscane van het noorden'. Je wandelt er op onverharde, uitgeholde plattelandswegen, en komt van tijd tot tijd een charmante molen of oud kapelletje tegen. Deze uitzichten inspireerden Bruegel trouwens voor enkele van zijn meesterwerken en maakten het Pajottenland wereldberoemd. Uiteraard is je wandeling pas compleet met een lekkere geuze achteraf!

Het Pajottenland ©Toerisme Pajottenland - Luc Bohez

Het Pajottenland ©Provincie Vlaams-Brabant

Het Pajottenland ©Provincie Vlaams-Brabant

Ga wandelen in eigen land en maak er een heus weekendje van. Hier vind je ons aanbod "natuur in Vlaanderen".