In de Adriatische zee, grenzend aan vijf buurlanden, ligt het veelzijdige Kroatië. Naast een zacht klimaat en culturele schatten vind je er ook prachtige natuurgebieden. Van een rotsachtige kustlijn tot schitterende meren, bergen, bossen en, uiteraard, talrijke eilandjes: als natuurliefhebber weet je niet waar te beginnen! Om je op weg te helpen zetten we daarom enkele van de vele nationale parken die Kroatië rijk is in de kijker.

1. Plitvice meren

Plitvice meren is ongetwijfeld een van de bekendste nationale parken van Kroatië en dat is niet zo verrassend. Je wandelt er langs prachtige meren, watervallen en grotten. Ook UNESCO erkende al eerder de schoonheid van het park door het aan de Werelderfgoedlijst toe te voegen. Vooral de zestien meren, die ontstaan zijn door de afzetting van travertijn (een soort kalksteen), zijn de moeite waard om eens een bezoekje te brengen.

Kroatië_plitvice

© Lynse Coomans

Kroatië_plitvice

© Lynse Coomans

2. Paklenica

In het Velebit gebergte vind je Paklenica, een andere topper onder de Kroatische nationale parken. De verrassende fauna en flora en de indrukwekkende vergezichten trekken ieder jaar tal van reizigers. Vooral de route langs de Velika Paklenica kloof is populair onder avontuurlijke toeristen. Volgens sommigen is Paklenica het mooiste stukje natuur van Zadar, zeker een bezoekje brengen dus!

Autumn in Paklenica National Park. 📷 from @sirisletheirustad Tag your pics #zadar_region to be featured.

A photo posted by Zadar Region Croatia (@zadar_region) on

3. Kornati

Op een onbewoond eiland... Dit nationaal park telt niet een, maar wel 89 onbewoonde eilanden en rotsen. Stap aan boord van een van de vele Kroatische bootjes en laat je meevoeren langs de natuurpracht. Onderweg krijg je vast ook ergens de kans om even in het azuurblauwe water te plonsen!

kornati

© Lynse Coomans

kornati2

© Lynse Coomans

4. Mljet

Ook in het zuiden van Kroatië kan je als natuurliefhebber je hartje ophalen. In de Dalmatische regio is het westelijke deel van het eiland Mljet namelijk uitgeroepen tot nationaal park. Door haar rijke vegetatie wordt het groene eiland door velen als het mooiste eiland van de Adriatische Zee bestempeld. Ben jij klaar om het te verkennen?

5. Krka

We sluiten het rijtje met Krka. De rivier ontspringt op de berg Dinara. Van aan de bron baant de Krka zich een weg naar de zee via kloven en meren. In de buurt van Skradin ligt het nationaal park waar wandelpaden bezoekers langs de indrukwekkende zeven watervallen loodsen. Een leuk extraatje is dat je ook de kans krijgt om te zwemmen aan de voet van de watervallen, heerlijk verfrissend!

Kroatië_krka

© Lynse Coomans

Kroatië_krka

© Lynse Coomans

Heb je zelf ook zin gekregen om het natuurrijke Kroatië te ontdekken? Bekijk dan zeker de aanbiedingen van TravelBird.