De jaarwisseling… Het blijft iets bijzonders. Vaak wordt er - zodra de herfst zijn intrede doet - al rondgevraagd “Wat doe jij met oudejaar?”. Meestal eindigt dit in ergens een restaurantje reserveren of thuis met familie en vrienden vieren en daarna proosten met een glaasje champagne. Waarom doe je het dit jaar niet eens helemaal anders? Als échte reisfanaten zijn wij bij TravelBird altijd op zoek naar bijzondere plekken, verborgen parels en unieke hotspots. Oudejaar is geen uitzondering op die regel en daarom willen we graag onze drie favoriete steden uitlichten waar jij dit jaar het nieuwjaarsvuurwerk kan bewonderen. Van alle reizen die we gemaakt hebben en alle vuurwerkspektakels over de hele wereld die we gezien hebben, zijn dit onze absolute toppers. Kies je voor een van deze steden, dan wordt het gegarandeerd een jaarwisseling om nooit te vergeten!

Londen

2012, Fireworks over Big Ben at midnight © Bikeworldtravel/Shutterstock.com

Vuurwerk over Big Ben om middernacht © Bikeworldtravel/Shutterstock.com

Londen… Een stad vol hoogtepunten, en al zeker helemaal tijdens oudejaar! Tijdens dit feestelijke spektakel hebben de Big Ben, de London Eye en rivier de Theems een wel heel bijzondere driehoeksverhouding. Hoe dat precies zit? Zodra de klok op de Big Ben twaalf uur slaat barst vanaf de 130 meter hoge London Eye een waanzinnige vuurwerkshow los, precies boven de Theems. Een prachtig spektakel! Minutenlang wordt de stad verlicht en de lucht versierd… Dit vuurwerk wordt ook nog eens begeleid door gecomponeerde muziek voor de gelegenheid. Lukt het jou om een goede plek te bemachtigen? Of kies je ervoor om je steeds te verplaatsen, zodat je de stad op verschillende plekken kan bewonderen? In dat laatste geval heb je geluk, want tijdens oudejaar kan je in Londen tussen 23:45 en 4:30 uur gratis reizen met alle transportmiddelen van Transport for London. Een handig hulpmiddel voor het uitzoeken van je spot: zodra je de London Eye kan zien, ben je ook verzekerd van uitzicht op de vuurwerkshow!

Tip van TravelBird: Geen toegangsticket weten te bemachtigen voor een plek vlak bij de London Eye en de Big Ben, maar wil je wél het vuurwerk bewonderen? Dan strijk je met je fles bubbels gewoon neer op de Primrose Hill, vanwaar je een waanzinnig zicht hebt op het nieuwjaarsspektakel. ‘Happy New Year!

Dubai

New Year fireworks display in Dubai, UAE © Patryk Kosmider/Shutterstock.com

Vuurwerk tijdens oudejaar in Dubai, UAE © Patryk Kosmider/Shutterstock.com

Dubai staat bekend als de stad waar alles groots en meeslepend is, maar het hoogtepunt vindt plaats tijdens oudejaar. De ultieme klapper, dát is het vuurwerk waarmee Dubai het nieuwe jaar zal inluiden. In 2014 werd hier zelfs het record van de grootste vuurwerkshow wereldwijd gevestigd, waarmee de stad een plekje verdiende in het Guinness Book of World Records. De voorbereidingen voor deze waanzinnige vertoning, waarbij meer dan 400.000 pijlen de lucht in gingen, duurden bijna een jaar. Hierbij werd niet alleen vanaf de 828 meter hoge Burj Khalifa - het hoogste gebouw ter wereld! - vuurwerk afgestoken, maar ook op honderden locaties verspreid over de stad. Minder spectaculair werd het na 2014 gelukkig niet. Dubai stelt niet teleur en dus zal de stad ook komende jaarwisseling haar naam eer aandoen. Zo kan je als de klok twaalf uur slaat bij de Burj Khalifa niet alleen vuurwerk met bijpassende muziek, maar ook met bijpassende watershow bewonderen. Andere vuurwerkshows, die zeker niet onderdoen voor die van de Burj Khalifa, vinden plaats bij de Burj al Arab en het hotel Atlantis The Palm. Waar je ook besluit heen te gaan, het wordt gegarandeerd een onvergetelijke jaarwisseling! En het mooiste van alles is dat je je winterkleding thuis mag laten en je gewoon in je zomeroutfit 2018 kan inluiden…

Tip van TravelBird: Wil je helemaal in stijl oudejaar vieren, dan ben je in Dubai aan het juiste adres. Op oudejaarsavond worden diverse galadiners georganiseerd, verzorgd door de beste chef-koks ter wereld. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Na een waanzinnig diner kan je vanaf je tafel het vuurwerkspektakel bewonderen en proosten op het nieuwe jaar - uiteraard met een glaasje veel te dure bubbels… Cheers!

Reykjavik

New Year in Reykjavik, Icelandic Fireworks © Arina Melekhova/Shutterstock.com

Nieuwjaar in Reykjavik, Icelandic Fireworks © Arina Melekhova/Shutterstock.com

Van het altijd zonnige Dubai gaan we naar de laatste nieuwjaarsbestemming op ons lijstje, waar het een heel stuk kouder is: Reykjavik! In IJsland heb je eigenlijk geen vuurwerk nodig, want er is een grote kans dat het Noorderlicht hier zorgt voor een verlichte hemel tijdens de jaarwisseling. Maar toch is dat niet het enige wat je kan verwachten als je hier de jaarwisseling doorbrengt. Traditiegetrouw worden rond 20:30 uur metershoge vreugdevuren - zogenaamde Brennavuren - rondom de stad aangestoken, een eeuwenoud ritueel dat tot op de dag van vandaag wordt nageleefd. Het wordt nóg beter wanneer de IJslanders net voor middernacht losgaan met een ongekend vuurwerkspektakel. Hier geen georganiseerde show of een vuurwerkspektakel op muziek, nee… In Reykjavik steken de bewoners zelf vuurwerk af. Vuurwerk dat massaal ingekocht wordt bij de nationale reddingsdiensten en waarvan alle opbrengsten naar deze organisaties gaan. Een geweldig moment waarop mensen samen feest vieren! Na een prachtige avond en een groot vuurwerkfestijn is het tijd om het nachtleven van Reykjavik te gaan ontdekken. Het wordt tenslotte maar één keer 2018!

Tip van TravelBird: Wil jij het liefst vóór de start van het nieuwe jaar je goede voornemens al naleven? Zorg dan dat je op 31 december in Reykjavik bent! Jaarlijks wordt op deze dag de ÍR New Year’s Eve Run georganiseerd, een loopwedstrijd van 10 kilometer die voor IJslanders even belangrijk is als de Brennavuren en het afsteken van vuurwerk. Wat erg leuk is, is dat de loopwedstrijd een feestelijk tintje heeft en dat er een prijs wordt uitgereikt voor de loper met de meest originele outfit. Een absolute must om mee te maken als je op 31 december in Reykjavik bent!

Luister jij tijdens oudejaar naar de klokken van de Big Ben die twaalf uur slaan, start je jouw jaar met het bewonderen van de meest waanzinnige vuurwerkshows ter wereld in Dubai of bewonder je samen met locals de vreugdevuren in Reykjavik? Wanneer je gekozen hebt, rest je nog één ding: afreizen naar een van deze hotspots en genieten... Gelukkig nieuwjaar!

Een vertaling van Danique van Schendel.

Comments are closed here.