Terwijl het buiten druilerig en koud is, heeft de leukste feestmaand van het jaar haar intrede gedaan. Carnaval, Valentijnsdag, Chinees Nieuwjaar: er zijn meer dan genoeg redenen voor een feestje in februari! De lokale experts van TravelBird vertellen in deze blog over hun favoriete carnavalstradities. Laat je meevoeren langs kleurrijke outfits, jubelende menigtes en marcherende fanfares…

Swingen in Rio de Janeiro (en São Paulo)

Een blog schrijven over carnavalstradities zonder Rio de Janeiro te noemen, kan natuurlijk niet. De Braziliaanse stad is met haar swingende (samba)muziek, zonnige klimaat, kleurrijke kostuums en indrukwekkende dansmoves de onbetwiste hoofdstad van het carnavalsfeest. Lorenzo, een van TravelBirds specialisten op het gebied van verre reizen, ervoer het zelf. “Van tevoren had ik geen idee wat ik kon verwachten en na mijn terugkeer uit Rio wist ik eigenlijk niet hoe ik anderen kon uitleggen hoe fantastisch het was. Voor mij waren het in ieder geval vijf dagen vol pure magie.”

Een van de belangrijkste carnavalstradities in Rio de Janeiro is dat de buurten van de stad zijn opgedeeld in zogeheten ‘blocos’. Lorenzo vertelt: “Blocos zijn muziekgroepen die sambamuziek spelen en in optochten door de stad lopen. Elke bloco draagt kostuums in dezelfde (felle) kleuren, zodat ze herkenbaar zijn.” Voor de Account Manager is het zo klaar als een klontje: “Carnaval in Rio is een van de meest fantastische dingen die ik ooit heb meegemaakt.”

Ook in andere Braziliaanse steden barst het feest los in februari. Puck, onze expert voor reizen naar o.a. Zuid-Amerika, mocht het beleven in São Paulo. “Locals zijn dagen van tevoren bezig om glitters en sierlijke veren op hun kostuums te naaien. Na een gigantisch feest bij het evenemententerrein Sambadrome gaat het festijn in de wijken door. Mensen dansen in zelfgemaakte kostuums op het ritme dat ze creëren met hun eigen potten en pannen. Carnaval in Brazilië is een feest dat je niet mag missen!”

Kleurrijke kostuums tijdens carnaval in Rio de Janeiro

Kleurrijke kostuums tijdens carnaval in Rio de Janeiro

“Fasnacht” in het Zwitserse Basel

Karin, een van TravelBirds deskundigen op het gebied van vervoer, komt uit Zwitserland. Ze vertelt dat carnaval uitbundig gevierd wordt in het prachtige Alpenland, met als grootste evenement de ‘Basler Fasnacht’ in - hoe kan het ook anders - Basel. “Het begint met de ‘Morgenstraich’, een optocht van ruim 18.000 mensen die in het donker - zelfs alle lampen in de huizen en buiten op straat worden uitgedaan - met versierde lampionnen door de straten van Basel lopen. De sfeer is uniek!”

Ook de dagen erna vinden in Basel allerlei festiviteiten plaats, waaronder de “Sternenmarsch”. Dit is een stervormige stoet van muziekgroepen (ze komen uit allerlei richtingen en fuseren halverwege) met grote maskers op. Ze spelen de traditionele “Guggemusig”, met veel blaasinstrumenten en percussie. Karin vat de Fasnacht samen als een evenement dat geheel in het teken staat van feest en gezelligheid: “Jong en oud verheugen zich altijd enorm op de drie mooiste dagen (‘die drey scheenschte Dääg’) van het jaar!” En terecht: mede door de omvang en het unieke karakter van het evenement erkende UNESCO de Basler Fasnacht in december 2017 als cultureel werelderfgoed!

Fasnacht in de Zwitserse stad Basel

"Fasnacht" in de Zwitserse stad Basel

Veren en pailletten op Curaçao

TravelBirds stagiaire Lindsay is geboren en getogen op Curaçao. Ook op dit kleurrijke eiland in de Caraïbische Zee is carnaval een belangrijk volksfeest, vertelt ze. “Na de officiële opening van het carnavalsseizoen (eind januari of begin februari) organiseren de groepen die mee willen doen aan de grote parade allerlei feestjes om hiervoor geld in te zamelen. Deze feestjes worden ‘jump ins’ (binnenshuis) en ‘jump outs’ (buitenshuis) genoemd.” Een week of twee later vinden de grote parades plaats. “Er zijn er vijf of zes, waarvan de grootsten ‘Gran Marcha’ op zondagmiddag en ‘Marcha di Despedida’ op dinsdagavond zijn. Met name de laatste optocht is een uitbundig feest, omdat dit de afsluiter van het carnavalsseizoen is.”

Lindsay geeft aan dat je als toeschouwer van de parades zelf niet verkleed gaat. “De groepen die meelopen in optochten gaan wel helemaal ‘all out’ met glitters, felle kleuren en pailletten. Hun pakjes komen vaak overeen qua ontwerp, zodat je ze kunt onderscheiden.” Zodra de laatste optocht afgelopen is, is het tijd voor de laatste traditie. “Er wordt een grote met stro gevuld pop (King Momo genoemd) verbrand, die zonden en ongeluk symboliseert. Een spectaculair ritueel!”

Veren en pailletten op de carnavalskostuums op Curaçao

Veren en pailletten op de carnavalskostuums op Curaçao

Kölner Karneval

Carnaval vindt in veel landen traditiegetrouw plaats voorafgaand aan de Christelijke vastentijd (40 dagen voor Pasen) en wordt daarom vaak gezien als het laatste moment om flink feest te vieren. Sven en Linda, beiden experts op het gebied van reizen naar Duitsland, komen uit Keulen. Sven bevestigt dat dit ook voor de Duitse stad geldt. “De algemene regel is zelfs dat tijdens carnaval alles geoorloofd is.”

Het beroemde Kölner Karneval begint elk jaar met het kiezen van de “Dreigestirn”, een trio bestaande uit Prins Carnaval (“Prinz”), de “Bauer” (boer) en de “Jungfrau” (jonkvrouw). Deze drie karakters hebben een belangrijke rol en voeren tijdens carnaval allerlei shows op. “De Prinz arriveert met zijn ‘koninklijke delegatie’ en danseressen, de ‘Funkemariechen’,” vertelt Linda. Ze geeft aan dat bij carnaval ook een leus hoort, waarmee je je blijdschap kunt uitdrukken. “In Keulen roepen we ‘Kölle Alaaf!’ en niet ‘Helau!’, zoals in Düsseldorf. Er is flinke rivaliteit tussen beide steden, en niet alleen tijdens carnaval.”

Sven illustreert dat in Keulen inderdaad alles mag tijdens carnaval: “In de laatste nacht vindt de “Nubbelverbrennung” plaats, waarbij een pop van stro verbrandt wordt. De pop symboliseert ieders zonden van het carnavalsweekend, waardoor alle gebeurtenissen ‘verbrand en vergeten’ worden...”

Sfeerbeeld van carnaval in Keulen

Kölner Karneval © Mali Maeder

Op kroegentocht in Nederlands-Brabant

In Nederlands-Brabant wordt het 'Bourgondisch carnaval' gevierd, dat ontstond als feest waarbij iedereen elkaar belachelijk maakte en dus voor even gelijk was. Danique, een van TravelBirds Web Editors, komt uit Nederlands-Brabant. Ze heeft carnaval in de Nederlandse provincie al talloze keren meegemaakt. “Hier gaat iedereen verkleed als ‘iets’, vergelijkbaar met hoe mensen zich vermommen met Halloween of verkleedfeestjes. Ze gaan bijvoorbeeld verkleed als sprookjesfiguur, iemand die een beroep uitoefent, een beroemdheid of een op de actualiteit geïnspireerd personage... Je komt de leukste creaties tegen!”

Tijdens carnaval hebben alle Nederlands-Brabantse steden en dorpen waar het gevierd wordt een toepasselijke bijnaam. “Eindhoven heet bijvoorbeeld tijdelijk ‘Lampegat’ (verwijzend naar de gloeilampen van Philips) en Tilburg draagt de naam ‘Kruikenstad’ (naar de kruiken waar Tilburgers vroeger wol in wasten).” Qua muziek zijn in Brabant de bekende carnavalskrakers en foute skihut-hits favorieten, iets wat Danique zowel vreselijk als grappig vindt. “Eigenlijk zing je gewoon de hele dag ‘lalalala’ en loop van café naar café...”

Sfeerbeeld van carnaval in Nederlands-Brabant

Ⓒ Jack van den Oort

Wat is jouw favoriete plek om carnaval te vieren? Waar zou je in de toekomst nog naartoe willen voor het feest der feesten?

Geschreven door Robin Pusch.

Comments are closed here.