Fredrik Henningsson is 26 jaar oud en komt uit de Zweedse stad Gothenburg. Hij is sociaal, nieuwsgierig, uitgaand en geïnteresseerd in vrijwel alles om hem heen. Fredrik verhuisde vorig jaar in mei naar Amsterdam en werkt nu bij Solden als Country Manager voor Zweden. Een van de redenen waarom hij naar Amsterdam verhuisde, was omdat hij deel wou uitmaken van een ondernemende organisatie en omdat hij ook veel kon leren van dit vrij jonge bedrijf. Hij houdt van reizen en pakt elke reismogelijkheid die op zijn pad komt met beide handen aan. Hij staat dan ook altijd klaar voor een nieuw avontuur.

Wij interviewden Fredrik om meer te weten te komen over zijn reis naar Zuid-Amerika.

© Shutterstock

© Shutterstock

Wat is voor jou de reden dat je graag reist?

Voor mij gaat het om de ervaring en de kans om nieuwe dingen te leren. Ik zie het als een persoonlijke ontwikkeling. Je kunt natuurlijk op verschillende manieren reizen: je kunt bijvoorbeeld een hele week op een strand liggen en daarna gewoon naar huis gaan of je kunt een exotischere en spannendere bestemming kiezen. Zo kom je steeds in nieuwe situaties terecht en kom je voor bepaalde uitdagingen te staan. Ik kies voor de meer avontuurlijke reis.

Waarom heb je voor Zuid-Amerika gekozen?

Om eerlijk te zijn was dat het laatste continent dat ik nog niet had bezocht. Mijn doel was altijd om op alle continenten te zijn geweest, dus dit was een makkelijke keuze. Het kwam ook door een goede vriend van mij, Mikael, die half Peruaans is. Hij heeft daar familie wonen en die wilden we graag bezoeken. Door hem ben ik dus ook geïnspireerd om mee die kant op te gaan.

Welke landen heb je bezocht in Zuid-Amerika?

Ik heb twee landen bezocht in Zuid-Amerika: Peru en Ecuador. Ik vloog eerst naar de hoofdstad van Peru, Lima en vanaf daar trok ik verder naar andere plekken. Mijn reis begon in Cusco, waar Machu Picchu zich bevindt, een stad die 3000 meter boven zeeniveau ligt. Ademen ging daar niet zo makkelijk, maar het was wel heel bijzonder. In Cusco ben ik ook de jungle in gegaan en dat was een ongelofelijke ervaring. We verbleven in een kamp midden in de jungle. We bezochten kleine eilandjes, gingen op kanotochten en proefden eten uit de jungle. Ik kan je vertellen: het was heerlijk!

© Flickr

Arequipa - © Flickr

Na mijn avontuur in de jungle ben ik naar Arequipa getrokken, de op twee na grootste stad van Peru. We bleven er een weekje, voornamelijk om Mikaels familie te bezoeken. We ontdekten de vulkanen rondom de stad, gingen golfen en verkenden natuurlijk ook de stad zelf. Na Arequipa ben ik met de bus naar de westkust van Peru gereisd en later helemaal door naar Ecuador. Onderweg sliep ik in verschillende hostels en surfdorpjes. Ik bleef 4 dagen in Ecuador en vierde er oud en nieuw. Na het feest vloog ik terug naar Lima, waar ik weer op het vliegtuig stapte naar Amsterdam!

Hoe ben je naar deze landen afgereisd?

De enige stad waar ik heen ben gevlogen, is Lima. Binnenlandse vluchten zijn onbetaalbaar en op een trein hoef je niet te rekenen, dus reisde ik met de bus. De busreizen zijn ongelofelijk lang: een korte rit duurt 10 uur en een lange rit kan wel 27 uur duren. Gelukkig zijn de bussen in goede staat en wennen de lange afstanden wel. Het regelen van vervoer in dit soort landen is behoorlijk lastig, omdat het landschap doorheen de tocht constant verandert.

Hoe leer je meer over de cultuur als je verschillende plekken bezoekt?

Ik probeer de toeristische attracties te vermijden en juist de lokale bewoners te volgen in hun doen en laten. Wat ik ook fijn vind, is de plaatsen bezoeken waar ik al mensen ken, dat maakt het veel makkelijker om meer te leren over de cultuur en om een plaats écht te ontdekken.

Spreek je eigenlijk Spaans? Als dat niet zo is: hoe communiceer je dan met de lokale inwoners?

Nee, niet echt eigenlijk. Een paar woordjes hier en daar, dus vaak gaan we toch over op handen en voeten. De meerderheid van de mensen spreekt daar ook geen Engels, daardoor was de communicatie af en toe zeker lastig. Mijn motto is dat een simpele “dankjewel” je ver kan brengen.

© Flickr

© Flickr

Welk land vond je het leukste en waarom?

Ik vond Peru het leukste, daar heb ik wel het meest van mijn tijd doorgebracht en ook echt veel ontdekt over het land. Ik vond het geweldig om in de jungle te zijn en mezelf echt over te geven aan de natuur. Dat was een nieuwe en intense ervaring.

Is er iets wat je écht niet mag missen als je op reis bent in Zuid-Amerika?

In Zuid-Amerika moet je de verschillende natuurgebieden zeker gezien hebben: van de jungle tot de woestijn. Dat vond ik heel tof! Er zijn zo veel verschillende landschappen en klimaten. Het eten mag je ook zeker niet overslaan! Ik heb nog nooit zo lekker gegeten als in Peru.

Wat zal je het meest bijblijven van deze reis?

Al de verschillende ervaringen en het ontmoeten van verschillende mensen van over de hele wereld. En natuurlijk mijn trip door de jungle.

Is er nog iets wat je graag met ons wilt delen?

Jazeker! Ik heb namelijk kerst gevierd met Mikaels familie in Peru en dat was echt heel speciaal. Je gaat pas rond 1 uur ‘s nachts avondeten omdat Jezus geboren is om 12 uur en op dat moment steekt iedereen kaarsen en wierook aan. Het eten ging ook door tot vroeg in de morgen. Ik denk dat ik rond 7 uur pas in bed lag… Dat was zeker anders dan de typische Zweedse kerstfeesten die ik gewend ben! 

© Flickr

© Flickr