Wereldreizigers Camille en Christophe van wezienwel.be

Camille en Christophe zijn op het moment van schrijven al 168 dagen van huis, en delen hun ervaringen op rondreis door Centraal- en Zuid-Amerika via hun website www.wezienwel.be, Instagram en Facebook

Het land van de eeuwige zon, de ongerepte natuur, het wilde leven, koloniale steden, hangmatten, surfplanken en gebruinde lijven die de weg naar huis niet meer (willen) vinden.

Hoewel Nicaragua niet direct op onze to-do lijst stond voor ons vertrek, lieten we ons overtuigen om na Cuba hierheen te vliegen. Omdat het volgens velen het ‘nieuwe Costa Rica’ zou zijn én omdat, laat ons eerlijk zijn, het toch altijd een beetje prikkelt als je iets kan doen dat niet meteen op de drukbezochte gringoweg ligt. Nog liever zou ik het echter omschrijven als het ‘nieuwe oude Costa Rica’. Nieuw want toenemend toeristisch, oud want nog betaalbaar en ongerept.

9 weken lang zeulden wij onze rugzak hier van stadje naar strandje naar vulkaantje. Voldoende tijd dus om het land een beetje te leren kennen en jullie nu te voorzien van deze 10 redenen waarom je gewoon je ticket moet boeken!

Collage Nicaragua - © wezienwel.be

Collage Nicaragua - © wezienwel.be

1. Eén woord: ZON!

Het is er heel het jaar door lekker warm en de zon draait op volle toeren. En daar is eigenlijk de kous al mee af, toch?

Strand in Nicaragua - © wezienwel.be

Strand in Nicaragua - © wezienwel.be

2. Pacha mama

De laatste jaren had Nicaragua te kampen met heel wat droogte. Daardoor, en omdat we er in het droge seizoen waren, lag het landschap er redelijk dor bij. Desalniettemin kan je er prachtige wandelingen maken in de ongerepte natuur, in alle uithoeken van het land. Waag je zeker aan een van de 19 actieve vulkanen en geniet van een spectaculair zicht en een ongelofelijke beloning eens je de top bereikt.

Wandelen op de vulkaan - © wezienwel.be

Wandelen op de vulkaan - © wezienwel.be

3. Pijp uit? Kleren uit!

Nadat je je tijdens een hike in het zweet hebt gewerkt kan je recupereren in een ligstoel of een hangmat. Nicaragua biedt de ideale mix tussen sportief en heerlijk relaxen aan.

Relaxen aan het strand - © wezienwel.be

Relaxen aan het strand - © wezienwel.be

4. Gemakkelijk, goedkoop en snel

En dan heb ik het over het transport 😉 In dit relatief kleine landje hoef je geen lange dagen of nachten op de bus door te brengen, op maximum 4 uur ben je op je bestemming met de lokale chickenbus. Op voorhand reserveren hoeft niet, de meeste bussen vertrekken zowat elk uur en je zal het geweten hebben. (Denk: de co-piloot die uit de deur hangt en de bestemming door de straten blijft roepen in de hoop de bus vol te krijgen. Doe: zeg zoveel en zo snel mogelijk ‘Granada’ aan een stuk door om een beeld te krijgen van hoe dat ongeveer in z’n werk gaat.) Over je budget hoef je je op dit gebied ook geen zorgen te maken, voor gemiddeld 2 euro ben je gesteld. Bovendien zien de bussen er nog eens super leuk uit ook!

Transport nummer 1: de chickenbus - © wezienwel.be

Transport nummer 1: de chickenbus - © wezienwel.be

5. Safety First

Een veelgestelde vraag is of het wel veilig is in Nicaragua. Zelf hebben we er niets meegemaakt en beantwoorden we die vraag dus graag positief. Natuurlijk hou je best je spullen en je gezond verstand dichtbij op bussen en dergelijke. Eerlijk is eerlijk, we zijn een aantal mensen tegengekomen die bestolen zijn geweest, maar dat kan overal gebeuren (ons overkwam het in Peru). We kwamen even goed meisjes tegen die er alleen aan het reizen waren en nooit iets hebben meegemaakt.

Zonsondergang in Nicaragua - © wezienwel.be

Zonsondergang in Nicaragua - © wezienwel.be

6. Bevorderlijk voor de insta-feed

A picture-perfect kind of scene. Dit zowel op vlak van de prachtig variërende natuur, de koloniale architectuur, alsook de mensen die er geen probleem mee hebben dat je een fotootje van hen trekt.

Wandelen op de vulkaan - © wezienwel.be

Wandelen op de vulkaan - © wezienwel.be

7. Vriendelijke mensen

De Cubanen spannen de kroon, dat moet ik ze nageven, maar in Nicaragua moeten ze zeker niet onderdoen.

Locals op straat - © wezienwel.be

Locals op straat - © wezienwel.be

8. Surf’s up!

Kan je surfen en wil je die skills maar al te graag delen: kan! Kan je niet surfen en wil je het leren: kan! (Hier geldt de ‘niet rechtgestaan, geld terug’ politiek dus het kan nog goedkoop ook) Kan je niet surfen en wil je gewoon kijken: guess what? Kan! (Ps; San Juan Del Sur en zijn omliggende stranden zijn hiervoor de place to be)

Surfers in Nicaragua - © wezienwel.be

Surfers in Nicaragua - © wezienwel.be

9. Food & beverage

Alsof al deze 8 redenen nog niet genoeg waren, zit ook het eten en drinken hier nog eens mee! Wij besloten in Nicaragua onze eetgewoonten over een andere boeg te gooien en eten sindsdien nog enkel niet-dierlijke producten. De hostels hebben de handige gewoonte een keuken te voorzien voor de gasten, dus meestal kookten we zelf, kwestie van het budget niet uit de pan te laten schieten. Wanneer we wel eens uit eten wilden gaan waren er altijd, overal, meerdere leuke (al dan niet veganistische) opties te scoren.

Plaatselijk eten: yum! - © wezienwel.be

Plaatselijk eten: yum! - © wezienwel.be

10. Prachtige koloniale steden

Gekleurde voordeuren, prachtige kathedralen, lange straten die uitlopen op de zee, musea, straten met geschiedenis, … Granada beviel ons bijvoorbeeld zodanig dat we er meer dan een week bleven hangen.

De daken in Granada - © wezienwel.be

De daken in Granada - © wezienwel.be

11. De slechtste muziek in heel de wereld

Daarom dat we dan ook 10 redenen zeiden en geen 11.

Nog meer verhalen lezen? Dat kan op wezienwel.be! Zin gekregen om zelf op reis te vertrekken naar Midden- of Zuid-Amerika? Dan is onze categorie Verre Reizen misschien wat voor jou, of lees je misschien wel graag verder over Brazilië