Met je tenen in het zand, tot je enkels in de modder en voetje voor voetje over boomstammen, stenen en schelpen. Het kan allemaal in een blotevoetenpark! Blotevoetenpaden kwamen de afgelopen jaren massaal op, wat eigenlijk niet zo gek is. Wist je namelijk dat op blote voeten lopen goed is voor je evenwicht, nachtrust en geest? Of dat het pijn, blessures en andere lichamelijke klachten kan helpen verminderen? Daarnaast helpt blootvoets lopen om emotioneel meer in balans te zijn en om beter tot jezelf te komen. Letterlijk en figuurlijk dus aarden met de grond! Ook kinderen vinden het bovendien heerlijk om op deze manier de natuur te ontdekken, beleven, voelen en ervaren.

De Gentbrugse Meersen © Lander Zwaenepoel

De Gentbrugse Meersen © Lander Zwaenepoel

Vroeger was het de gewoonste zaak ter wereld: op blote voeten door het leven gaan. Simpelweg omdat ze toen nog geen fatsoenlijk schoeisel hadden. Maar echt nodig was dat ook niet, want de wegen en paden bestonden niet uit harde stenen en ruw asfalt en je hoefde ook niet op te passen voor stukjes glas of ander scherp afval. Logisch dat wij tegenwoordig onze voeten het liefst beschermen in mooie laarzen, stevige sneakers of trendy sandalen.

In de sportwereld is het ook heel gebruikelijk om blootsvoets te zijn: dans, beachvolleybal en vechtsport zoals judo en karate worden grotendeels op blote voeten uitgevoerd. Je ziet steeds vaker mensen barefoot wandelen of joggen. Hiervoor moet je je voeten natuurlijk eerst een beetje laten wennen aan het blootsvoets zijn. Begin er bijvoorbeeld thuis en in de tuin mee of koop de FiveFinger shoes, die als een handschoen om je voeten heen zitten en als bescherming van de zool dienen. Een ideale opstap naar blootsvoets joggen! Of je kan natuurlijk beginnen met een bezoek aan een van de blotevoetenpaden, die steeds populairder worden in Vlaanderen. Wij hebben alvast drie leuke blotevoetenpaden voor je op een rijtje gezet:

Blotevoetenpad Lieteberg

In Limburg, aan de rand van Nationaal Park Hoge Kempen, opende bezoekerscentrum Lieteberg in 2005 het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. De route is bijna 3 kilometer lang en gaat door bos, zand, water, gras en grind. Ook kom je onderweg genoeg uitdagingen tegen, zoals de 18 meter hoge uitkijktoren die je beklimt, het doolhof waar je in ronddwaalt en de hangbrug die je oversteekt. Heb je behoefte om even helemaal tot rust te komen? Ook daar is aan gedacht! Hier en daar tref je bankjes aan waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht, de fluitende vogels en de heerlijke geur van het bos.

© Bezoekerscentrum Lieteberg

© Bezoekerscentrum Lieteberg

Blotevoetenpad Gentbrugse Meersen

Vlak bij Gent ligt het blotevoetenpad van natuurgebied de Gentbrugse Meersen. De 1 kilometer lange wandelroute is geheel overgelaten aan de natuur en zal ook niet kunstmatig worden bijgewerkt. Je voeten spoel je na de tocht ook niet af onder een douche, maar gewoon lekker in de sloot!

© Stad Gent - Gentbrugse Meersen

© Stad Gent - Gentbrugse Meersen

Blotevoetenpad Natuureducatief centrum De Kaaihoeve

Ook op dit Oost-Vlaamse pad in Meilegem, een deelgemeente van Zwalm, zul je warme, koude, vochtige en droge ondergronden tegenkomen. Het blotevoetenpad van De Kaaihoeve is het kleinste van Vlaanderen en is gratis voor alle bezoekers. Het cirkelvormige parcours ligt in de natuurtuin die je zelfs als De Kaaihoeve gesloten is vrij kan verkennen. Raak verwonderd door planten, aarde, boomschors, hout en mos onder je voeten en voel je één met de natuur. Tip: neem ook je picknickmand mee - zo is dit gegarandeerd een heerlijk dagje uit!

© De Kaaihoeve

© De Kaaihoeve