Weekend Champagnestreek

Laat je samen met TravelBird betoveren door glooiende wijngaarden en sprankelende godendrank tijdens een vakantie in de Champagnestreek!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
6 aanbiedingen
Op zoek naar een mooie streek? De streek waar de champagnedruiven rijpen spreekt tot ieders verbeelding.

De Champagnestreek in het noorden van Frankrijk staat natuurlijk in de eerste plaats bekend om de heerlijke champagne die hier geproduceerd wordt. De streek is rijk aan wijngaarden, bossen en meren, wat een indrukwekkend natuurplaatje oplevert. Hier komen actieve vakantiegangers helemaal aan hun trekken! Naast prachtige glooiende wijnheuvels, vind je in deze streek ook een aantal historische steden terug die zeker een bezoekje waard zijn tijdens een weekend in de Champagnestreek. In het noorden vind je steden zoals Reims, Epernay en Châlons-en-Champagne. In de meer zuidelijke regio vind je onder andere Troyes en Langres. Hoewel de zuidelijke omgeving minder bekend is, zal deze je ook zeker en vast kunnen bekoren.

Maar waar je natuurlijk echt voor komt in deze streek, is de champagne! Natuurlijk kan je de Champagnestreek niet verlaten zonder een glaasje champagne te proeven. De mousserende wijnen uit deze regio zijn zelfs de enige ter wereld die het label ‘champagne’ mogen dragen. TravelBird neemt je mee naar één van de mooiste - en lekkerste - streken van Frankrijk!

Historische steden

Van Reims en Épernay tot Troyes en Château-Thierry...

Dwaal rond in één van de charmante historische stadjes van de Champagnestreek...

Reims is de hoofdstad van de Champagnestreek en tevens de grootste stad. Het is een echte champagnestad, de lokale bevolking gelooft dat men hier de enige echte champagne kan vinden. Maar liefst vier gebouwen van het historisch stadscentrum prijken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: de Cathédrale Notre-Dame, de Basilique Saint-Remi, het Palais du Tau en het Musée Saint-Remi. De 13de-eeuwse gotische kathedraal behoort tot één van de mooiste van Europa. Het museum van Seint-Remi was vroeger een abdij en stelt vandaag de dag stukken tentoon van de prehistorie tot de late middeleeuwen . Op het Place Drouet d’Erlon komt het nachtleven tot gang. Hier barst het van de gezellige barretjes en lekkere restaurantjes.

In noorden vind je het ook het charmante stadje Épernay. Op de beroemde Avenue de Champagne hebben alle beroemde champagnehuizen hun wijnkelders, onder meer De Castellane, Moët et Chandon, Mercier, Martel en Vrancken. De champagnekelder onder de Avenue is maar liefst 100 kilometer lang, uitgehouwen uit krijtrotsen. Door alle ondergrondse champagneflessen wordt deze straat ook wel eens de duurste ter wereld genoemd. De geschiedenisliefhebbers mogen het stadje Château-Thierry niet overslaan. Van de Galliërs tot de graven, allemaal hebben ze hun stempel op deze plek gedrukt. Meer naar het zuiden van de Champagnestreek kom je Troyes tegen, een stad in de vorm van een champagnekurk. Alsof het zo moest zijn. Het is een stijlvolle en levendige studentenstad met tal van historische gebouwen. De middeleeuwse vakwerkhuizen zijn soms zo dicht opeen gebouwd dat de gevels elkaar bijna raken. Bezoek zeker de kathedraal St-Pierre-et-St-Paul en het Museum voor Moderne Kunst.

Prachtige natuur

Van glooiende wijnheuvels tot uitgestrekte meren…

De Champagnestreek staat bekend om de prachtige groene wijngaarden, een streling voor het oog!

Ten zuiden van de stad Reims ligt de Montagne de Reims, een natuurpark rond een heuvel. De natuurpracht is hier indrukwekkend. Graanvelden, wijnranken en bossen wisselen elkaar af op de heuvelflanken en lijken net één groot lappendeken te vormen. In de Marnevallei ligt het Lac du Der-Chantecoq, één van de grootste stuwmeren van Frankrijk en een belangrijk toevluchtsoord voor vogels. In het dal van de Marne bevinden zich ook uitgestrekte wouden bij Argonne, de bestemming bij uitstek voor fervente wandelaars. Bezoek ook zeker het Kasteel van Boursault dat eigendom is van Veuve Clicquot.

Een ander prachtig stukje natuur in de Champagnestreek is het Parc Naturel Régional de la Forêt d’Orient. Het natuurpark grenst aan de stad Troyes en beschikt over uitgestrekte bossen en prachtige meren. Wandelaars en fietsers halen hun hart op in deze omgeving, maar je kan hier ook allerlei watersporten beoefenen, zoals zeilen, surfen en duiken. De vestingstad Rocroi heeft een bijzondere indeling en is een erg mooie plek om te bezoeken. Vanuit het centrale plein lopen acht straten naar de verdedigingswallen van de stad. De oude stadsmuren zijn nog in prima staat en een wandeling langs de vestingwerken is dan ook een must.

Champagne

Je wordt een echte champagnekenner!

En natuurlijk sluit je je weekend in de Champagnestreek af met een glaasje champagne...

Als je naar de Champagnestreek vertrekt, is het nuttig om enige voorkennis te hebben van champagne. TravelBird laat je niet onvoorbereid op weekend vertrekken! De Champagnestreek is het meest noordelijke gebied van Frankrijk dat geschikt is voor wijnbouw. De bodem van de regio bestaat uit een dikke laag krijt bedekt met een dunne laag vruchtbare aarde. Deze kalkbodem is zeer geschikt voor druivenstokken. Er zijn maar een beperkt aantal druivenrassen die gebruikt mogen worden voor champagne. Zo is er pinot noir en pinot meunier, beide blauwe druivenrassen, en chardonnay, een wit druivenras. De meeste champagne is een blend van deze drie. De jaarlijkse omzet afkomstig van champagne is 4 miljard euro per jaar.

Tijdens je weekend in de Champagnestreek kan je deelnemen aan de populaire champagneroute, een route die je vanuit Épernay leidt naar Reims of vice versa. Wandel langs de plaatselijke champagneboeren die je maar al te graag het hele productieproces laten zien en champagnes maken van uitstekende kwaliteit. Aan het einde van de dag klink je natuurlijk zelf met een glaasje op dit heerlijke weekendje weg. Ontpop jezelf tot een echte fijnproever! Maar er is natuurlijk meer in Champagne dan enkel champagne. Door de kroningen van bijna alle Franse koningen in de Champagnestreek, is de lokale bevolking erg gewend aan een verfijnde gastronomie. De culinaire tradities worden nog steeds met heel veel zorg voortgezet. Wil je graag genieten van enkele lokale specialiteiten bij je glaasje champagne? Proef de andouillette de Troyes, een scherp smakende worst van ingewandsvlees, of varkenspoten à la Sainte-Menehould.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter