5 aanbiedingen

Citytrip Krakau

Een citytrip Krakau is een reis vol cultuur en geschiedenis. Geen wonder dat we bij TravelBird zo dol zijn op deze bestemming!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
5 aanbiedingen
Filters Verwijder

Krakau is een bruisende bestemming die recent door vele citytrippers ontdekt werd. De reden? Die lees je in dit artikel!

De Centraal-Europese steden zijn al een tijdje aan een opmars bezig als reisbestemming. Vooral het jonge volkje wordt aangetrokken door de charme van dit stukje Europa. Dat het een goedkope bestemming is, speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook de recente Europese geschiedenis en de gezelligheid van de steden dragen bij tot de populariteit van citytrips Boedapest, Praag en nu ook Krakau. Krakau heeft heel wat troeven in huis voor een geslaagde citytrip. De harde realiteit van een bezoek aan de concentratiekampen in Auschwitz en Birkenau staat in scherp contrast met een bezoek aan de middeleeuwse burcht op de Wawelheuvel en de gezellige terrasjes op het centrale plein Rynek Glówny. Boeiend, cultureel verrijkend en gezellig, zo laat een citytrip Krakau zich het best omschrijven. Verken alle aspecten van deze gevarieerde stad en ontdek zelf waarom dit een van meest fascinerende citytrips in Europa is.

Historische monumenten in overvloed

Middeleeuwse burchten, arena's met riddergevechten, een gestapohoofdkwartier, verschillende oorlogsdocumentatiecentra... Wie gepassioneerd is door geschiedenis voegt best nog een paar dagen toe aan zijn citytrip Krakau.

Een reis naar Krakau is een reis door de tijd. Nergens anders vind je zo'n mengelmoes van middeleeuwse bezienswaardigheden en documentatiecentra over de oorlogen van de 20e eeuw.

De geschiedenis van Krakau gaat terug tot in de middeleeuwen en dat zie je ook meteen aan de vele historische monumenten van de stad. Krakau is ontstaan rond de heuvel Wawel, waar je nog steeds de middeleeuwse burcht kan bezichtigen. Vandaag de dag herbergt de burcht talrijke historische musea, maar dat is niet altijd zo geweest. Meer nog, volgens de legende zou er in de middeleeuwen een draak, Smok Wawelski genaamd, onderaan de heuvel gewoond hebben. Die draak werd op sluwe wijze verslaan door een arme schoenmaker, die vervolgens koning werd. Zo gaat dat nu eenmaal in legendes... Hoewel de waarachtigheid van dit verhaal in twijfel getrokken kan worden, kan je toch de burcht verlaten via de "drakengrot". Deze leuke afdaling is een tip voor wie op vakantie met kinderen is. Bovendien is de draak ook het symbool van de stad geworden en vind je in alle souvenirwinkeltjes wel schattige drakenknuffels. De middeleeuwse oorsprong van de stad vind je ook terug op het centrale plein Rynek Glówny, dat gesierd wordt door een prachtige overdekte markthal, de Raadhuistoren en de Mariakerk. Vanaf de hoogste toren van de Mariakerk klinkt overigens elk uur trompetgeschal. De trompettist bootst zo de middeleeuwse torenwachter na die zijn stad wou waarschuwen toen de Tataren binnenvielen. Dat de trompettist elk uur opnieuw bruusk het zwijgen wordt opgelegd is geen toeval. De torenwachter in kwestie werd immers algauw door een pijl van de belagers geraakt. Verder is ook de Barbakan een middeleeuws symbool bij uitstek. Bij mooi weer kan je hier een heus riddergevecht bijwonen.

Krakau is niet alleen rijk aan middeleeuwse overblijfselen, maar ook recentere historische bezienswaardigheden komen uitgebreid aan bod tijdens een citytrip Krakau. Polen en dan vooral de joodse Poolse bevolking werd zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee van de meest beruchte concentratiekampen uit die oorlog liggen dan ook op een uurtje rijden van Krakau: Auschwitz en Birkenau. In de musea die in de kampen zijn ingericht krijg je een uniek inzicht in het gruwelijke leven in de kampen. Niet meteen de leukste excursie, maar wel een bijzonder relevante. Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan de fabriek van Oskar Schindler. Zijn verhaal werd belicht in de film Schindler's List van Steven Spielberg. Het gebouw is nu een van de meest uitgebreide musea over de jodenvervolging ter wereld. Een absolute aanrader voor wie zich interesseert in deze materie. Als "aandenken" kan je de verschillende ponskaartjes doorheen het museum verzamelen en bewaren, ze bieden een beknopt overzicht van die woelige periode.

Let's jazz things up

Als er een ding is dat je absoluut moet doen als je een avondje uitgaat tijdens je citytrip Krakau, dan is het wel een bezoek brengen aan een van de beroemde jazzkelders.

De jazzkelder is een waar fenomeen in Krakau. Het concept is eenvoudig: in de kelders van de statige gebouwen van het Rynek Glówny en de omliggende straten vind je tal van gezellige cafeetjes waar je kan genieten van lekkere drankjes en live jazz.

Of de kelder nu ingericht is als een bruine kroeg of een stijlvolle fiftiesclub, de sfeer zit er altijd goed in. Met een drankje in de hand geniet je van de beste livemuziek, van smooth jazz tot opzwepende swingmuziek. Bovendien zijn de cocktails in deze bars lekker en niet te prijzig. Vaak vragen jazzkelders een kleine toegangsprijs wanneer de band van start gaat, maar de optredens zijn het entreegeld altijd waard. Het gaat zelfs om zulke minieme bedragen dat je er een heuse kroegentocht van kan maken. Veel van de jazzkelders bevinden zich immers rond het centrale plein. Daardoor is het ook bijna nooit nog ver stappen naar je hotel en hoef je niet constant op de klok te kijken. Een van de meest bekende jazzkelders is Harris Piano Jazz Bar. Door die bekendheid is het er vaak erg druk, maar de bands zijn wel altijd van een zekere standaard. Hoewel je in veel kelders ook professionele artiesten aan het werk ziet, is er bij Harris een garantie op kwaliteitsmuziek. Is gewoon degelijk uitgevoerde muziek en een uitmuntende sfeer al meer dan genoeg voor jou, dan raden we je aan om toch de kleinere en minder bekende keldertjes op te zoeken. Vanuit de loungezetels of vanop een barkrukje kan je dan optimaal genieten van het optreden. Een andere aanrader is The Piano Rouge, wellicht de meest sensuele jazzbar. Hier herken je een burlesquethema dat perfect samengaat met de zwoele jazzklanken. Bovendien zijn de cocktails hier uitmuntend en kan je er ook heerlijk eten. Verder zijn er nog heel wat leuke vintagestekjes met een leuke sfeer die je kan uitproberen. Probeer als je er gaat van alle aspecten te genieten: van de goede muziek, tot de lekkere drankjes, tot de unieke setting. Er zijn jazzkelders die zelfs uit de middeleeuwen dateren! Dat je tijdens een avondje stappen in Krakau leuke adresjes zal leren kennen staat buiten kijf. Dat is weer eens wat anders dan een citytrip in België.

Niet te missen tijdens in Krakau!

Zoals gezegd is Krakau een ontzettend gevarieerde stad. Vandaar nog even dit handige overzicht van de plekjes in de stad die je absoluut niet mag overslaan!

Is Krakau citytripbestemming nummer één voor jou geworden? Dan geven we om af te ronden nog deze leuke tips mee!

  • De joodse wijk Kazimierz is niet alleen een aanrader omwille van de historische trekpleisters, maar ook omwille van de unieke sfeer. Ga in een van de vele etablissementen een authentiek joods gerecht eten of ga 's avonds op de tafels dansen tijdens een uitbundig feestje. Hier valt op elk moment van de dag wel iets te beleven!

  • Wie zich interesseert voor de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging zal keuzes moeten maken tijdens de citytrip Krakau. Je kan er een bezoek brengen aan de meest beruchte concentratiekampen Auschwitz en Birkenau, je hebt er het bijzonder goed gedocumenteerde Oskar Schindlermuseum en daarnaast ook minder bekende sites zoals het oude gestapohoofdkwartier, waar je de cellen van joodse gevangenen kan bezichtigen.

  • Mag het even iets luchtiger? Dan is een excursie naar de Wieliczka zoutmijnen tijdens jouw vakantie Polen een leuke uitstap. Je kan er proeven van de zoute muren en je vindt er ook mooie beeldhouwwerken en fascinerende tunnels.

  • Musea zijn er in Krakau in overvloed. Plan je reis nog niet vol op voorhand, maar kijk op straat rond naar affiches over interessante exposities. Zo kan je onverwacht een heel boeiende tentoonstelling meepikken! Ook het Nationaal Museum, met als pronkstuk "De dame met de hermelijn" van Da Vinci is een absolute aanrader.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter