1 aanbieding

Citytrip Leuven

Een geleerde en historische stad? Dat moet Leuven zijn... Ontmasker de geheimen van de eeuwenoude en springlevende stad op een citytrip Leuven met TravelBird!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
1 aanbieding
Filters Verwijder

Midden in ons eigen land ligt een stad van meer dan 1.000 jaar oud. Een lange geschiedenis die vandaag resulteert in een bruisende en springlevende stad, ideaal voor een korte citytrip!

Een citytrip naar de Belgische bierhoofdstad, de stad met de oudste universiteit van de Lage Landen, de stad met de langste toog van Europa... We hebben het niet over een citytrip Brugge, maar Leuven. De bijnamen van Leuven zijn talrijk, maar bovenal ontdek je op een citytrip Leuven een gezellige historische stad met vele verborgen plekjes! Midden in de stad, op het Rector de Somerplein, staat bijvoorbeeld een bijzonder standbeeldje: een klein mannetje dat uit een boek leest en water in zijn hoofd giet. Fons Sapientiae ('de Bron der Wijsheid'), zo luidt de officiële naam van dit beeldje. De Leuvenaars kennen hem echter beter onder zijn koosnaam, Fonske. Volgens de officiële verklaring staat Fonske symbool voor de student, die al lezend wijsheid in zijn hoofd giet. Vraag je het echter aan een van de vele Leuvense studenten, dan weet die je ongetwijfeld een heel andere verklaring te vertellen: geen wijsheid, maar bier vloeit het hoofd van de student binnen! Hoe de vork ook precies aan de steel zit, het Leuven van vandaag is een bruisende stad waar heden en verleden elkaar ontmoeten. Een stadswandeling op je citytrip Leuven voert je doorheen verschillende eeuwen, langs het Stadhuis, het Groot Begijnhof, de Kruidtuin en Museum M. Welkom in deze bruisende stad in eigen land, ideaal voor een daguitstap.

Leuven in het kort

Volg de gids! Ga mee op rondleiding door de eeuwenoude stad...

Zo veel schatten in zo'n kleine stad? Jazeker! Achter elke straathoek schuilen nieuwe verrassingen.

Een stadswandeling begin je in elk geval op de Grote Markt, waar je verschillende bezienswaardigheden bij elkaar hebt. De Sint-Pieterskerk, het Tafelrond en het stadhuis omzomen het plein. Wist je trouwens dat dat laatste in mei 2016 voorlopig beschermd werd als stadsgezicht? Dat liet het Nieuwsblad weten. Het is een van de meest gefotografeerde gebouwen van het land, en terecht! Voor nummer één op de lijst is echter Gravensteen, die je kunt vinden tijdens een citytrip Gent. Als je even naar de gotische versieringen tuurt, ontdek je al gauw heel wat schattige en verrassende tafereeltjes. Alles gezien? Dan gaat de tocht verder! Door gezellige straatjes loop je naar het indrukwekkende Ladeuzeplein. Aan de rand van dit plein pronkt de Universiteitsbibliotheek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog nog volledig vernield werd! Het gebouw werd nadien weer heropgebouwd, maar de grootste catastrofe was het verlies van duizenden boeken. Wie een toertje maakt rond het gebouw, leest vandaag nog de namen van alle instituten en scholen die nadien een deel van hun collectie aan deze bibliotheek schonken, om de Leuvense universiteit zo weer in ere te herstellen. Zet je tocht door historisch Leuven voort door het stadspark, waar je nog een stukje van de oude vestingswallen kan bekijken, door het idyllische Groot Begijnhof en eindig op de Oude Markt. Aan de talloze bars en terrasjes dankt dit plein niet voor niets de bijnaam 'de langste toog van Europa'!

Een van de grote voordelen van een citytrip Leuven? Je doet er alles te voet of met de fiets! Een auto heb je niet nodig, want dit stadje zelf is een peulenschil groot. De ring is slechts 7,25 km lang in omtrek. En wat het allerleukst is? Op zo'n kleine oppervlakte liggen toch oneindig veel verborgen en minder verborgen schatten die het verkennen waard zijn. Wie dus op zoek is tussen de vele hotels in Leuven, hoeft zich dus geen zorgen te maken: waar je ook verblijft, je bereikt elk plekje zo! Over hotels in Leuven gesproken, wist je dat je in Leuven in echt werelderfgoed kan overnachten? Een hotel in een het dertiende-eeuwse Groot Begijnhof of een eentje ondergebracht in een eeuwenoud klooster: wie Leuven in stijl wil beleven, kiest het best voor een authentieke en pittoreske verblijfplaats in een historische setting! Verken even het aanbod van TravelBird om de unieke hotels te ontdekken.

Lekker Leuven

Smullen maar! Niet alleen het historische erfgoed, maar ook de gezellige bars en restaurantjes lokken toeristen op citytrip Leuven

Van culinair hoogstaand tot smakelijk en snel: Leuven is een stad om van te proeven.

Leuven verzorgt je smaakpapillen, en dat is niet op de laatste plaats te danken aan de biercultuur van de stad. In onze bierhoofdstad is een bezoekje aan de Stellafabrieken of een echte bierproeverij dan ook ten zeerste aan te raden. Heel wat hotels in Leuven bieden dan ook bierproeverijen aan voor hun gasten, zodat zij daar zelf al niet meer naar op zoek hoeven te gaan. Maar Leuven heeft nog veel meer dan dat! In de Munststraat - die terecht ook weleens vergeleken wordt met de Rue des Bouchers in Brussel - is je keuze maken geen koud kunstje. Italiaans, Mexicaans, Frans, hier heb je alle keukens broederlijk naast elkaar! Mag het nog exotischer? Dan kan je je grenzen verleggen in House of Lalibela, een Ethiopisch restaurant in de Brusselsestraat, of in de ViaVia, een restaurant met internationale specialiteiten. Voor een echt culinair avontuur moet je natuurlijk bij Würst zijn, het hautedogrestaurant van Jeroen Meus. In de zomer van 2015 opende de televisiekok op het Margarethaplein zijn restaurant met hoogstaande hotdogs, en een succes was het meteen!

Weetjes

Wist je dat... Leuven geeft niet zomaar al haar geheimen prijs, maar met deze weetjes kom je toch al een heel stuk verder!

Op je citytrip Leuven bevind je je in een stad waar kennis alles is. Slaag jij voor de test? Met deze zes weetjes in je achterhoofd word je ongetwijfeld de primus van de klas!

  • Heb je je ooit al afgevraagd hoe een afstand van 1 kilometer er nu precies uitziet? Dan heeft Leuven het antwoord! De Bondgenotenlaan, tussen het Martelarenplein en het Rector de Somerplein, is precies 1.000 meter lang. En omdat de laan helemaal recht is, kan je van het ene eind het andere zien!
  • De Leuvense straten zijn bezaaid met standbeelden. Fonske mag dan wel tot het symbool van de stad uitgegroeid zijn, hij deelt de stad met zijn vele vriendjes: de Fiere Margriet, de Kotmadam, het Vallende Paard, Bakker Dorre... Hoeveel standbeelden kan jij ontdekken?
  • Om in het thema 'standbeelden' te blijven: de gevel van het stadhuis telt er 236. Geloof je het niet? Tel dan zelf maar na!
  • De architect van de stadhuis liet zich inspireren door het stadhuis van Brugge. Op zijn beurt stond het Leuvense stadhuis dan weer model voor misschien wel het beroemdste van ons land, dat van Brussel. Zo zijn de drie bekendste stadhuizen van het land met elkaar verbonden!
  • In Leuven treed je in de voetsporen van heel wat bekende voorgangers. Knappe koppen als Desiderius Erasmus, Justus Lipsius, Mercator en Andreas Vesalius deden hier aan de universiteit hun belangrijke ontdekkingen!
  • Wist je dat Leuven een eiland heeft? Jazeker! In de stad splitst de Dijle zich even in twee, dat kan je zien in het Groot Begijnhof en aan het einde van de Redingenstraat. Misschien merk je het niet als je in het Dijlepark of in een stuk van het Groot Begijnhof rondloopt, maar daar heb je het vasteland even verlaten!
  • Leuven gezien en wil je nog zo'n leuke stad bekijken? Een citytrip Maastricht, net over de grens, is dan een leuk alternatief.
Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter