4 aanbiedingen

Citytrip Riga

TravelBird staat altijd klaar met inspiratie voor je volgende reisje! Wat dacht je van een unieke citytrip Riga?
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
4 aanbiedingen
Filters Verwijder

De rijke geschiedenis van Riga heeft haar stempel op het uitzicht van de stad gedrukt. Toch is deze historische stad er een die bruist! Laat je leiden door alle verlokkingen van deze heerlijke stad...

Wie Riga louter associeert met het communistische bewind van weleer vergist zich schromelijk. Het is wel degelijk zo dat de stad rijk is aan historische schatten en dat je er heel wat kan bijleren over geschiedenis, maar dat betekent niet dat die geschiedenis zich nog steeds doortrekt in het dagelijkse leven. Integendeel, je zal versteld staan van de progressieve geest die hier uitgaat van de jeugd! In Riga vind je overal leuke uitgangsbuurten, hippe eettentjes met superfoods en een gemoedelijke sfeer. Bovendien is het een stad die het hele jaar door een onweerstaanbare charme uitstraalt. Zonnige stadsparken vol locals en straatartiesten in de zomer, een krakend sneeuwtapijt over alle architectonische parels in de winter. Een citytrip Riga is altijd een aanrader! Laat je meevoeren langs prachtige art-nouveaugebouwen, naar marktjes voor foodies, naar originele bars en naar boeiende musea. Langzaam maar zeker nestelt de stad aan de Daugava zich in je hart. Weer eens wat anders dan een citytrip Leuven!

Ontdek de mengelmoes van culturen tijdens jouw citytrip Riga!

De Duitsers, de Zweden, de Polen en de Russen, ze hebben allemaal een steentje bijgedragen tot hoe Riga er vandaag uitziet. Letterlijk dan.

Riga staat bekend om haar prachtige architectuur. Die is ze verschuldigd aan een hele resem bezetters die stuk voor stuk meesterwerkjes lieten neerpoten.

Wie Riga zegt, zegt Jugendstil. De stad staat immers tjokvol gebouwen in art-nouveaustijl. Typerend voor deze stijl zijn de gracieuze lijnen en de inspiratie uit de natuur. Veel gebouwen in Riga bevatten dus sierlijke en weelderige ornamenten. Tijdens een wandeling door de Oude Stad kijk je je ogen uit naar de prachtige architectuur die je op elke straathoek lijkt terug te vinden, geen wonder dus dat dit stukje van de stad eind jaren 1990 werd toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De reden waarom de prestigieuze Jugendstil zo alom vertegenwoordigd is in de Letse hoofdstad, is te vinden bij de geografische ligging. Begin twintigste eeuw, toen de art nouveau op haar hoogtepunt was, was ook het handelsverkeer tussen West-Europa en Rusland volop aan de gang. Een dergelijke hoogstaande stijl werd via handelslui overgebracht en de Russen begonnen de stijl lustig te kopiëren. Onderweg bleven invloeden hangen in de Baltische Staten en Russische en Europese architecten hanteerden de stijl ook wanneer zij gebouwen in Riga ontworpen. Hierdoor kan weekend Riga soms een beetje aanvoelen als een citytrip Sint-Petersburg. Mede doordat Riga vrij goed gespaard is gebleven van de twee Wereldoorlogen, is deze stad een absoluut hoogtepunt voor art-nouveauliefhebbers. Wie echt dol is op de stijl mag een bezoek aan het art-nouveaumuseum niet overslaan!

Maar het is niet al Jugendstil wat de klok slaat in Riga! De aanwezigheid van imposante gebouwen met zuilengangen is een duidelijk bewijs van de classicistische invloeden in de stad. De oudste gebouwen van Riga stammen uit het eind van de middeleeuwen en het begin van de nieuwe tijd. De enige overgebleven stadspoort, de Zweedse poort, werd gebouwd in middeleeuwse stijl, maar dateert eigenlijk uit het einde van de zeventiende eeuw. Verder vind je in de stad ook gotiek, barok en moderne stijlen terug. Geniet van al deze architectonische parels tijdens een stadswandeling en let vooral op de ornamenten van de gebouwen. Het zijn vaak de tot in de puntjes uitgewerkte details die de gebouwen zo indrukwekkend maken!

Parijs, Milaan... Riga?

Voor een weekendje shoppen denken we te vaak aan grootse steden als Parijs en Milaan. Wist je dat het goedkoper en misschien zelfs gezelliger is in Riga?

Een weekendje Riga valt niet te vergelijken met een citytrip Italië of Frankrijk, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen. Je kunt er ontzettend goed shoppen! Van gezellige markten tot hypermoderne shoppingcentra. Wie een dagje wil gaan shoppen in Riga komt zeker niet bedrogen uit!

Wie wil weten hoe het voelt om Riga als een echte local mee te maken, moet absoluut een bezoek brengen aan de centrale markt, "centraltirgus" in het Lets. Het gebouw op zich is al de moeite waard. Dit gigantische complex diende in een vorig leven als hangaar voor zeppelins, dus qua omvang kan de markt zeker tellen! Nu vind je er een heel arsenaal levensmiddelen en traditionele Letse producten. Probeer zeker de honing, het roggebrood, de gedroogde en gezouten champignons of een lekker stukje gefrituurde vis. Naast deze lekkernijen vind je op de markt ook een paar vreemde specialiteiten zoals varkenssnuiten en kvass, een er ietwat dubieus uitziend drankje. Foodies kunnen hier al een beetje experimenteren met de Letse cuisine, maar de stad telt nog leuke plekjes waar je gezellig kan eten aan kraampjes. Natuurlijk valt er meer dan alleen eten te rapen in Riga! In het prestigieuze winkelcentrum Galleria Riga kijk je je ogen uit! Er zijn zoveel verdiepingen dat je niet weet waar te beginnen en bovendien is kwaliteit hier even belangrijk als kwantiteit, getuige de stijlvolle inrichting van het moderne centrum. En de Galleria Riga is niet alleen in zijn soort! Ook bijvoorbeeld Mols en Domina Shopping zijn gigantische complexen waar je waanzinnige koopjes kan doen. Voor de meer exclusieve boetieks raden we de gezellige winkelpassage Basteja Pasāža in de Oude Stad aan. Je shoppingtocht rond je af met een bezoek aan de leuke antiekwinkeltjes in het oude stadscentrum. Kortom, sla je slag tijdens je citytrip Riga!

Een stad met seizoenen

Een ander seizoen, een andere stad, zo lijkt het soms in Riga!

Net als bijvoorbeeld New York is Riga een stad waar het in de winter barkoud is en in de zomer altijd T-shirtweer. Er is echter een constante: de onweerstaanbare charme van de stad.

In Riga citytrip je elk seizoen een beetje anders. In de december (de kerstmarkt is heel bijzonder), januari en februari komt de gemiddelde maximumtemperatuur niet boven het vriespunt. De vijvers in de stadsparken zijn bevroren en de kans op sneeuw is groot. In de zomer halen de maxima dan weer vlot 20 °C. De stad verruilt dan haar witte sneeuwtapijt voor weelderig groene parken en kleurrijke gebouwen. Sommige reisbestemmingen zijn uitgesproken geschikt voor een bepaalde reisperiode, maar bij Riga is dat absoluut niet het geval. Wanneer je ook beslist om de Letse hoofdstad te bezoeken, je zal op elk moment van het jaar verbluft zijn door de oprechte schoonheid van de monumenten en de onweerstaanbare charme van het stadsleven. Dat je een persoonlijke voorkeur wegdraagt voor een van de vier seizoenen is natuurlijk wel mogelijk, maar dat kan je pas weten wanneer je elk aspect van de stad hebt beleefd. Leer samen met TravelBird de stad en al haar facetten in elk seizoen kennen en je zal beseffen dat elke citytrip Riga een topreis is!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter