1 aanbieding

Citytrip Sofia

Kom tijdens een citytrip Sofia meer te weten over de Bulgaarse hoofdstad en haar ellenlange historie. TravelBird neemt je mee op reis naar een cultureel paradijs!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
1 aanbieding
Filters Verwijder

In het westen van Bulgarije schittert de formidabele stad Sofia, een stad met alles in huis!

Heb jij het ‘hart van de Balkan’ nog niet gezien? Inpakken maar en vlieg in een mum van tijd naar het betoverende Sofia! De Bulgaarse hoofdstad Sofia bevindt zich aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitosja-gebergte en staat bekend voor haar fantastische mix van culturen en tastbare geschiedenis. De stad heeft namelijk een enorme waaier aan leuke bezienswaardigheden en ademt nog steeds de authentieke Bulgaarse sfeer. Het is een bepaalde vrolijke stemming die je wel meer tegenkomt in de Balkan. Hoewel de sfeer ook vrolijk is tijdens bijvoorbeeld een citytrip Frankrijk, vakantie Puglia of Toscane valt de stemming in Bulgarije er toch niet mee te vergelijken! Tijdens een leuke stadswandeling ontkom je niet aan de vele imposante kerken, overheidsgebouwen, prachtige parken en de vele gezellige pleintjes. Maar naast deze Bulgaarse pracht en praal vind je ook nog sporen terug van het grimmige communistische tijdperk, zo staat er in het park Knyazheska, een centrale tuin in Sofia, het Monument voor het Sovjetleger. Dit socialistische gedenkteken staat er sinds 1954 en vertelt ons het verhaal over een soldaat die een Bulgaarse man en vrouw naar het communisme leidt. Het Sovjetmonument diende toentertijd als symbool van dankbaarheid van het volk voor het Rode Leger dat hen van het nazisme bevrijdde. Het levendige Sofia kent een harmonie van oud en nieuw, want naast het monumentale erfgoed merk je dat Sofia een drukke en moderne stad is. Het is dan ook het centrum van de Bulgaarse politiek, economie en cultuur. Luidruchtig als ze is, wist de stad toch haar charmant compact centrum te behouden. De belangrijkste trekpleisters zijn immers slechts een steenworp van elkaar verwijderd.

Sofia kent een gematigd landklimaat, dit houdt in dat de weersomstandigheden tussen de seizoenen erg verschillen. Een citytrip Sofia prijkt tijdens de fleurige zomermaanden met een gemiddelde temperatuur van boven de 25 graden, en alhoewel er regelmatig een kleine regenbui kan vallen, een zomerse stedentrip naar het mooie Sofia is absoluut aan te raden! Maar versta ons niet verkeerd, de koude versie van Sofia is minstens zo fenomenaal! Sofia, besneeuwd tot een winters sprookje, doet je hart gegarandeerd “smelten”!

Sofia’s bezienswaardigheden

Wandel door het culturele Sofia en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

In Sofia schuilen er een heleboel bezienswaardigheden, speciaal voor jou sommen we de leukste even op!

Laat ons beginnen met de Alexander Nevski kathedraal, vernoemd naar de Russische grootvorst Alexander Nevski. Dit imposante bouwwerk dateert van 1882, waarvan de laatste steen in 1912 geplaatst werd. Men bouwde deze neo-Byzantijnse kathedraal ter ere van de vele gesneuvelde Russische soldaten tijdens de Russisch-Ottomaanse Oorlog van 1877 tot 1878. Een citytrip Sofia kan ook zeker niet zonder een bezoek naar de op twee na grootste synagoge van Europa. Deze situeert zich in het centrum van de stad, vlakbij de markthal. De grootste synagoge van Europa kun je overigens bewonderen gedurende een citytrip Boedapest. Maar ook het Ivan Vazov theater is minstens even bewonderenswaardig. Het prachtige theater werd genoemd naar de Bulgaarse schrijver en dichter Ivan Vazov, gezien als de vaderlijke leider van de Bulgaarse literatuur. Het gebouw werd in 1906 ontworpen door Weense architecten en is tevens het oudste theater van Bulgarije. Als dat nog niet genoeg is, staat tegenover het indrukwekkende theater ook de fraaie stadstuin Gradska Gradina, het oudste en grootste park van Sofia. Ontdek hier de verschillende plantensoorten en charmante fonteintjes. Aan de voorkant van het theater zie je vaak lokale bewoners schaken met elkaar. Voor wie durft, kan misschien een potje mee schaken, moge het geluk aan jouw zijde staan!

Verder vind je in Sofia ook de Sint-Joriskerk die gebouwd werd door de Romeinen in de vierde eeuw. Als vroegchristelijke rotonde staan rondom de kerk heel wat restanten van de oude stad Serdika. Maar ook aan moderniteit heeft de stad geen gebrek, zo moet je zeker het Nationaal Paleis van Cultuur gezien hebben! Dit is het polyvalente culturele centrum waar belangrijke tentoonstellingen, festiviteiten en concerten georganiseerd worden. Lijkend op een moderne versie van een kasteel kun je binnen het complex een brede collectie van muurschilderijen, mozaïeken en beelden gewaarworden, deze verwijzen vaak naar historische figuren en evenementen. De vele kunstzinnige werkjes werden gecreëerd door tal van, al dan niet beroemde, Bulgaarse artiesten. We wensen je alvast veel kijkplezier!

Terug in de tijd naar het oude Sofia

Sofia is prominent eigenaar van een rijk Bulgaars verleden.

Nu prijkend als het kroonjuweel van het mooie Bulgarije, doorstond Sofia een lange weg van vallen en opstaan.

Bulgarije is een land met een onnoemelijk grote geschiedenis. Men durft zelfs te geloven dat het gebied al ettelijke jaren voor Christus, meer bepaald 50.000 tot 100.000 jaar, bewoond werd. Voordat de Romeinen voet aan wal zetten, werd Sofia (toen bekend onder de naam Serdika) bevolkt door de Serden, een Thracische stam. Vervolgens namen de Hunnen het roer in eigen handen dat enkele jaren later weer afgepakt werd door de Ottomanen, tot dat vijf eeuwen later ook Rusland zich over Bulgarije begon te bekommeren en de leiding vervolgens koelbloedig overnam. Dit bewogen verleden werd vervolgens nog eens extra aangesterkt door de ernstige schade van de Tweede Wereldoorlog, waarna Sofia in een communistische stijl werd herbouwd en uitgebreid. Door de val van de Sovjet-Unie doorstond de Bulgaarse hoofdstad een bittere tijd, veel Russische bedrijven verdwenen immers waardoor de werkloosheidsgraad enorm steeg. Tegenwoordig is Sofia een enorm bloeiende stad waar je, buiten de kleine bittere nasmaak van de Sovjet-Unie, merkt dat Sofia niet bij de pakken is blijven zitten en charmanter dan ooit te voren is! Wil je meer leren over het verleden van de Sovjet-Unie, dan raden we je aan om een vakantie Rusland in te plannen!

Wist je dat Sofia een van de oudste steden van Europa is? Dit wordt maar al te duidelijk bewezen door de vele historische bezienswaardigheden die je tijdens je citytrip Sofia tegenkomt. Een van de meest bedaagde gebouwen van Sofia is de St. Sofia kerk of de Sveta Sofia kerk. Deze Byzantijnse kerk werd in de zesde eeuw gebouwd op de nog veel oudere fundamenten van de oorspronkelijk Romeinse stad Serdika. Nog steeds honger naar Bulgaarse geschiedenis? Dan moet je beslist de verschillende musea van Sofia bezoeken! Zo is er het Nationaal Archeologisch Museum, deze is gevestigd in een gewezen moskee waar je vondsten uit bijna alle archeologische tijdperken en Bulgaarse regio’s kunt bezichtigen. Nog steeds niet overtuigd? Neem dan maar eens een kijkje bij het Nationaal Historisch Museum! Dit is wellicht het grootste museum van Sofia en verschaft je ruim 1300 jaar Bulgaarse geschiedenis met maar liefst 650.000 verschillende objecten! Van een portie geschiedenis gesproken!

Het gastronomisch avontuur in Sofia

Culinair genot wordt je verzekerd tijdens je Sofia citytrip.

Van heerlijk naar overheerlijk, dat gevoel krijg je na de overgang van het culturele naar het culinaire Sofia.

Op culinair vlak doet Sofia het lang niet zo slecht, je wordt immers omver geblazen door het ruime aanbod van uitstekende restaurants. Deze schudden met hun schitterende kookkunsten de lekkerste Bulgaarse gerechten uit hun mouw. Maar hoe ziet de Bulgaarse gastronomie er precies uit? Bulgarije’s traditionele gerechten zijn heel typerend voor de Balkanlanden en bestaan uit Slavische, Turkse, Griekse en Midden-Oosterse invloeden. Kenmerkend voor de Bulgaarse keuken zijn de rijkelijke salades en uitstekende zuivelproducten. Zo zijn de authentieke Bulgaarse kazen bij velen erg geliefd en welkom op hun bord. Zo geniet de kaas Sirene enige faam, dit is een kruimelige zoute kaas, gemaakt van schapenmelk en is heerlijk in combinatie met verschillende pasta’s en salades. Voor zij die het niet wisten, vertellen we ook nog vlug dat Bulgarije een excellent wijnland is. Zo moet je zeker het nationale Rakiya proeven, dit is een erg bevallige brandewijn op basis van fruit. Probeer nu ook de uitmuntende en relatief onbekende Sloveense wijnen op een vakantie Slovenië.

Voor zij die al schrik krijgen, vertellen we gauw dat in Sofia ook de internationale keuken sterk vertegenwoordigd is. Nationaal, lokaal of meerdere internationale invloeden rijk, we wensen je tijdens je citytrip Sofia alvast veel plezier en genot op je bord!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter