aanbiedingen

Citytrip Warschau

Ontdek de weerbaarheid van de Poolse hoofdstad tijdens een citytrip Warschau! Zonder twijfel vind je je perfecte trip hier bij TravelBird.
Bekijk meer:

Warschau, ook wel bekend als de Feniks-stad, kent namelijk een enorm woelige historie. Maar geen enkele passage in de geschiedenis die deze prachtstad niet aankon!

Zo kwam de stad ook aan de misschien ietwat apart klinkende bijnaam van Feniks-stad, maar het verhaal erachter is wel bijzonder. De Harry Potterfans onder ons weten het natuurlijk al: de feniks, een fictief, legendarisch dier, heeft als magische eigenschap steeds weer uit de eigen as geboren te kunnen worden. Net daarom is Warschau minstens even legendarisch, misschien zelfs nog méér, als deze mythische vogel: niet een- maar zelfs tot tweemaal toe werd de stad in de afgelopen 100 jaar volledig weggevaagd door oorlogen. Helemaal tot as herleid, maar uit diezelfde as meteen weer herboren! Natuurlijk kreeg de stad het het zwaarst te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog: zo goed als het gehele historische centrum, en in totaal ongeveer 85% van de stad, werd tijdens de Opstand van Warschau met de grond gelijk gemaakt. Maar niets dat die weerbarstige Polen ervan weerhield om alles weer op te bouwen - nét hetzelfde als hoe het ervoor was! Stadsarchieven werden opengetrokken en schilderijen en foto’s van onder het stof bovengehaald: iedereen, zelfs de weinig overgebleven inwoners, hielp mee. Resultaat: een spiksplinternieuwe maar eeuwenoud aandoende stad! Reden genoeg voor UNESCO om dit ‘historische’ centrum op hun Werelderfgoedlijst te plaatsen en jij kunt het aanschouwen tijdens een vakantie Polen!

Ontdek de Prachtige parken tijdens je citytrip Warschau

Historie en cultuur vind je dus in elke uithoek van Warschau, zelfs in de groene aders van de stad.

Wist je bijvoorbeeld dat een van de oudste, voor het publiek toegankelijke parken ter wereld pal in het centrum van Warschau ligt?

Het Saxon Park, ook wel de Saxon Tuin genoemd, werd al aan het einde van de 17e eeuw opgericht. Pas tientallen jaren later, in 1727, werd het als een van de eerste parken ter wereld ook toegankelijk voor het publiek. Zelfs nog voor het Park van Versailles, waar het nochtans sterk op lijkt en zelfs door geïnspireerd is maar pas publiekelijk geopend werd in 1791. Ook het Saxon Park kreeg het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren, maar daar zie je tegenwoordig niets meer van: prachtige barokke beelden sieren de lange, groene avenue die je uiteindelijk brengt bij een mooie fontein. Hierachter ligt ook het Graf van de Onbekende Soldaat, tot op vandaag nog steeds geflankeerd door 2 soldaten die regelmatig ook van post wisselen. Je ziet het dus: zelfs dit park barst van de historie!

Tijdens je citytrip Warschau mag ook een bezoek aan het Lazienki Park absoluut niet ontbreken. Niet enkel het grootste park van Warschau maar ook van Polen, en misschien zelfs het mooiste! Het grootste park van Europa kun je overigens bezichtigen tijdens een vakantie Rusland. Het romantische Lazienki park lijkt wel een stad op zich, een gevoel dat door de prachtige, eeuwenoude paleizen die er staan alleen maar versterkt wordt. Trek minstens een namiddagje uit voor dit park, want de bezienswaardigheden lijken eindeloos: een prachtige witte villa waar de meest sierlijke pauwen rondparaderen, een botanische tuin met de kleurrijkste bloemen, een Romeins Amfitheater ontbreekt zelfs niet en als kers op deze grote taart: het Lazienki Paleis, zowel aan de voor- als achterkant omgeven door water. Beslis zelf welke kant je het mooist vindt!

Paradijs der musea

Je hebt het inmiddels al wel door, maar Warschau barst van de historie en cultuur.

Dat de Poolse hoofdstad dus uitpuilt van de musea, mag dan ook niet verbazen.

Het woelige oorlogsverleden ligt nog steeds vers in het geheugen van de meeste Polen. Meer dan genoeg reminders ook, want Warschau huisvest tal van oorlogsmusea. Zo kan je alles leren over de Poolse Joden en het getto van Warschau in het POLIN Museum of the History of Polish Jews, gebouwd waar vroeger het getto lag, ontdek je hoe de Polen zich door de jaren heen verdedigden in het Polish Army Museum en zie je met eigen ogen hoe verwoest de stad echt was tijdens WOII in het Warsaw Uprising Museum. Wil je je nog meer onderdompelen in de intense geschiedenis van Polen? Dan is een citytrip Krakau ook zeker een aanrader! Maar uiteraard is Warschau meer dan alleen maar een stad met een donker oorlogsverleden! Vrolijke noten komen je bijvoorbeeld toegewaaid vanuit het Frédéric Chopinmuseum, een van de meest interactieve en multimediale musea van Polen. Verspreid over vijf verdiepingen van een prachtig 17e-eeuws gebouw leer je alles over de wereldberoemde componist, door velen gezien als dé meester van de romantische pianomuziek. Of wandel een van Warschau’s meest twijfelachtige gebouwen binnen: het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Met zijn 237 meter is het het op 2 na hoogste gebouw van Polen en dankzij de vier wijzerplaten is het ook de tweede hoogste toren-met-klok ter wereld! Naast musea vind je er ook bioscopen, theaters en een prachtig panoramisch uitzicht op de 30e verdieping. Maar waarom twijfelachtig? Vraag maar eens aan een paar locals wat ze van het gebouw vinden, de diverse meningen en verhalen zullen je verbazen!

Nog enkele tips

Heb je als citytrip Warschau verkozen?

Wij geven je graag nog wat tips mee om jouw verblijf compleet te maken!

  • In een stad als Warschau citytrip je het beste te voet. De leukste zaakjes en charmante steegjes liggen immers verscholen in het prachtige oude centrum, mis deze dus zeker niet en laat je voeten het werk doen!
  • Stare Miasto, oftewel de oude stad, heeft enkele pareltjes voor je in petto. Het beroemde Slotplein met het 17e-eeuwse Koninklijk Paleis en kleurrijke herenhuizen mag absoluut niet ontbreken. Het beste wandel je via de boulevard Krakowskie Przedmiescie, een prachtige (deels autovrije) straat waar je langs de mooiste paleizen, kerken en zelfs de grootste universiteit van Polen passeert!
  • Hét hart van het oude stadsgedeelte is echter de Rynek Starego Miasta, een groot plein dat vroeger dienst deed als markt. Tegenwoordig vinden er geen markten meer plaats, maar het plein is wel nog steeds even bruisend. Vlij je hier neer op een terrasje en geniet van het zicht op al die prachtig gekleurde herenhuizen! Nog een kleine extra tip: vlakbij ligt ook een Belgisch biercafé. Wie zoekt, die vindt...
  • Ook het Nationaal Stadion van Polen vind je in de hoofdstad, aan de andere kant van de rivier de Wisla. Deze moderne tempel werd gebouwd voor het EK voetbal in 2012 en kwam in de plaats van het Stadion Dziesięciolecia. Achter dit laatste schuilt ook weer een mooi verhaal. Nadat de Tweede Wereldoorlog de stad in puin legde, wisten de Polen aanvankelijk niet wat ze met deze rommel aanmoesten. Toch toonden ze zich alweer van hun weerbaarste kant: alles werd verzameld en het puin werd omgetoverd tot, juist ja, dit prachtige stadion met een capaciteit van 71.000 plaatsen.
  • Ben je met de herfstvakantie in Warschau? Ga dan zéker naar het Lazienki Park! De eekhoorns hier zijn dan druk in de weer nootjes te verzamelen, nootjes die ze gewoon aan de inkom van het park verkopen. Schrik echter niet: deze durfals hebben het lef om zomaar aan je been omhoog te klimmen als je dat wil!

Een citytrip Warschau is er zeker dus eentje die je nooit meer zal vergeten. Twijfel dus niet langer en vertrek gewoon, op naar Warschau!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter