Culinaire reizen

Hou je van reizen in combinatie met nieuwe smaken ontdekken? Dan zijn de culinaire reizen van TravelBird zeker iets voor jou!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
7 aanbiedingen
Reizen en eten, die twee horen samen als de kip en het ei. Op reis gaan betekent namelijk dat je je smaakpapillen eens goed mag verwennen.

Waarom reizen wij? Uiteraard hebben allemaal zo onze redenen. Even wat afwisseling, de zon opzoeken of de natuur in, elke reiziger heeft zijn voorkeur. Maar eten, dat doen we allemaal. Op reis heb je immers de uitgelezen kans om smaken en gerechten te verkennen, die je in eigen land nooit op je bord zou krijgen. Waarom dus ook niet eens een hele reis aan die gastronomische verwennerijen wijden? Erg populair voor culinaire rondreizen, zijn de wijnregio's van Europa: de Moezelstreek in Duitsland, de Champagne en de Bourgogne in Frankrijk, de verschillende Italiaanse wijnstreken... Daar zijn het vooral de gezellige wijnhuisjes die een grote aantrekkingskracht op reizigers uitoefenen. Dikwijls kan je er deelnemen aan wijnproeverijen, waarbij een sommelier je inwijdt in de geheimen van de wereld der wijnen. Of je volgt er het productieproces van begin tot einde op een echt wijndomein. En tot slot, uiteraard, moet je gewoon gezellig genieten van het goddelijke vocht bij een diner in goed gezelschap. Op culinaire reizen draait het immers helemaal om fijnproeverij en gezelligheid. Aan tafel!

De wereld op je bord

Reis de wereld rond in zes smaken

Elk land, elke streek heeft eigen culinaire tradities. Het zijn de bijzondere smaken, die elke regio uniek maken. En net daarom genieten we zo van lekker eten op vakantie!

Zoet, zuur, zout, bitter, umami en vet: dat zijn de zes basissmaken die het menselijk lichaam volgens de wetendschap kan detecteren. Zes, en niet vijf, dat lees je goed. De laatste smaak, vet, werd pas in 2015 aan de smaakfamilie toegevoegd, wat De Morgen toen als 'een belangrijke ontdekking' omschreef. Zes smaken, meer niet. Het blijft een handvol smaken waaruit de hele wereldkeuken in haar veelzijdigheid opgebouwd is. Je kan met andere woorden elk gerecht, elke drank, elk menu terugbrengen op deze zes basissmaken, waarneembaar voor de menselijke smaakzin. Het grote wonder zit hem in de combinatie van dat beperkte aantal smaken. Elke nieuwe combinatie maakt de smaakervaring uniek. Intrigerend, vind je niet?

Op reis laten we ons graag verrassen door de bijzondere smaken van onze bestemming. Je kan immers een streek maar echt leren kennen als je al je zintuigen gebruikt! Je bewondert het prachtige erfgoed. Je ruikt de geuren van de lokale kruiden en specerijen. Je luistert naar de taal en muziek van de regio. Je voelt het klimaat van je bestemming, het zand onder je voeten of de exotische stoffen tussen je vingers. En vooral: je proeft van de unieke smaken op jouw vakantiebestemming. Elke streek heeft immers zijn eigenheid, ook in de keuken. Zo verleg je met elke nieuwe bestemming niet alleen je geografische grenzen, maar verruim je ook meteen de horizon van je culinaire wereld. Ontdek samen met TravelBird de smaken van verschillende regio's op onze culinaire reizen!

Laat je leiden

Culinair genieten in een vreemd land, hoe begin je eraan? Informatie is alles!

Op vakantie willen we ons goed laten verwennen op culinair vlak! De juiste adresjes vinden is echter geen koud kunstje. Hoe begin je eraan?

Hoe ontdek je het beste slowfoodrestaurant van Italië? Waar kan je de lekkerste kaas en wijn proeven op je reis in Frankrijk? Is het tapasrestaurant dat je in Spanje op je weg tegenkomt, de moeite waard? Goed geïnformeerd aan je culinaire reizen beginnen, is de sleutel. Een eerste aanknopingspunt zijn natuurlijk de locals. Zij kennen de verborgen plekjes en weten hoe je toeristenvallen kan vermijden. Geen locals in de buurt die je kunnen voorthelpen? Geen nood! Er zijn immers heel wat instanties actief, die je leiden als je door de bomen het bos niet meer ziet. Denk bijvoorbeeld aan de Michelingids en GaultMillau, die ervaren restaurantbezoekers eropuit sturen om voor jou horecazaken te beoordelen. Sinds kort hebben we er een derde speler bij: foodtaster.be. Die website is de eerste digitale restaurantgids van België. Hoewel deze foodtasters voorlopig nog hoofdzakelijk in het binnenland actief zijn, breidt het aanbod aan reviews zich stilaan uit met restaurants in landen als Frankrijk en Spanje. Stukje bij beetje wordt dit dus een onmisbare website om in het oog te houden op al je culinaire reizen!

Culinaire topbestemmingen

Noord, oost, zuid of west: waar gaat de reis naartoe?

Zo de streken, zo de smaken! Culinaire reizen voeren je naar de topbestemmingen van ons Europese continent.

En valt het even mee dat die culinaire topbestemmingen nog veel meer troeven hebben: mooi weer, prachtige natuur of adembenemend erfgoed, je kiest het maar. Een favoriet is natuurlijk het hele mediterrane gebied. Olijven en citroenen, lekkere wijnen en smaakvolle ingrediënten, specialiteiten vers uit de zee: dat hebben de Spaanse, Italiaanse en Griekse keuken met elkaar gemeen. Die landen zijn dan ook toppers voor culinaire reizen onder de zuiderse zon. Dineren bij de ondergaande zon op het terras en nadien nog tot laat keuvelen met een glas wijn erbij? Daarvoor moet je in het zuiden zijn! Meer het binnenland van Europa in, beleef je dan weer een heel andere kant van het culinaire spectrum. Zo proef je in landen als Polen en Duitsland van verfijnde gerechten uit de traditionele plattelandskeuken. Ook daar hoort een topwijn bij! Uit de Moezelstreek bijvoorbeeld. Ga je verder naar het noorden, dan betreed je de Scandinavische keuken. Traditioneel is die erg eenvoudig, met verfijnde vissen, wildgerechten en heerlijke gebakjes. Maar in een stad als Kopenhagen vind je bovendien ook de hippe en vernieuwende restaurants, die tot de gevestigde waarden aan de wereldtop behoren. En dacht je bij een culinaire reis niet meteen aan Oost-Europa? Dan heb je nog niet van een stad als Praag geproefd! In het oosten is bovendien de wijncultuur aan een verrassende opkomst bezig. Hongaarse en Roemeense kwaliteitswijnen veroveren stilaan hun plekjes op de wijnkaarten van heel wat toprestaurants. Nog zo veel smakelijke oorden te ontdekken!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter