Pers

Grote verschillen tussen provincies in reisvoorkeuren

Antwerpenaren zijn het sportiefst op vakantie en Limburgers kiezen resoluut voor hotel

AMSTERDAM, 10 juli – In Antwerpen wil men opvallend vaak op sportieve lange vakantie en willen 5 keer meer mannen dan vrouwen wellness in de grote vakantie. In Limburg gaan ze dan weer vaker op hotel dan de rest van het land, en het liefst van al nog enkel met de partner en niet met het hele gezin. Dat en andere provinciale verschillen blijken uit een grootschalige studie die online reisaanbieder TravelBird uitvoerde bij 1.593 Belgen. De verschillen wijzen op het belang van vraaggericht aanbod in de toerismesector.

Infografiek - Hoe breng jij de vakantie door?
Infografiek – Hoe breng jij de vakantie door?

 

 

Antwerpenaren zijn sportiefste Belgen

25% van de Antwerpenaren willen deze zomer genieten van een sportieve vakantie. Dit cijfer ligt opvallend hoger dan het Belgische gemiddelde (12%). De keuzemogelijkheden binnen deze categorie van lange zomervakanties – meer dan 5 nachten – waren cultuur, zon, wellness, sport en ver weg, waarbij Antwerpse stemmen uitgingen naar 45% voor zon, 25% voor sport, 16% voor ver weg, 10% voor cultuur en 4% voor wellness.

Provinciale reisintenties voor sportieve lange vakanties
Grafiek 1: Provinciale reisintenties voor sportieve lange vakanties

 

Antwerpse mannen zijn wellness-liefhebbers

Wie dacht dat vooral vrouwen wellness kiezen vergist zich! 8% van de Antwerpse mannen willen deze zomer het liefst in badjas genieten in een wellness-complex, tegenover slechts 2% van de vrouwen. Maar liefst 50% van de Antwerpse vrouwen hebben dan weer een duidelijke voorkeur voor zonvakanties tegenover slechts 36% van de mannen.

“Het verschil tussen mannen en vrouwen wijst op het belang van een vraaggericht aanbod. Snel inspelen op wat de reiziger wilt wordt daarom ook steeds belangrijker in de toerismesector. In de toekomst zal het dan ook niet meer de reisaanbieder zijn die het aanbod volledig bepaalt, maar de consument zelf,” aldus Erik Kuijpers, Country Manager België bij TravelBird

 

Limburgers zijn echte hotelgangers

Ook Limburgers hebben zo hun eigen voorkeuren. Maar liefst 83% wil de vakantie doorbrengen in een hotel. Dat is opvallend meer dan de andere Belgische provincies (gemiddeld 67%). De Limburgers lopen dus niet warm voor alternatieven zoals kamperen of een vakantiehuisje of appartement huren. Zo verkiest slechts 7% een vakantiehuisje te huren, tegenover bijvoorbeeld 28% van de Luxemburgers.

Reisintenties voor lange vakantie in 2015
Grafiek 2: Reisintenties voor lange vakantie in 2015

De cijfers lopen sterk uiteen voor de Belgische provincies. In Luxemburg wil net iets meer dan de helft de zomervakantie op hotel doorbrengen (56%), en is een vakantiehuisje huren dan weer heel populair (28% vs Belgisch gemiddelde 15%).

 

Limburgers willen het vaakst enkel met hun partner reizen

De Limburgers houden er ook in een ander departement opmerkelijke reisgewoonten op na. Terwijl gemiddeld 58% van de Belgen het allerliefst enkel met hun partner de vakantie doorbrengt, is dat bij Limburgers veel hoger: 67%.

Provinciale verschillen op de vraag “Met wie wil u het liefst op lange vakantie gaan?”
Grafiek 3: Provinciale verschillen op de vraag “Met wie wil u het liefst op lange vakantie gaan?”

 

En terwijl Belgische mannen liever met hun partner reizen dan vrouwen (69% vs 57%) en vrouwen liever met het hele gezin op reis gaan, volgen de Limburgers ook hier de nationale trend niet. Limburgse vrouwen willen namelijk even graag met hun partner op reis (67%) dan Limburgse mannen (68%). Deze bevinding blijft ook overeind na het corrigeren voor leeftijd.

“Het is opmerkelijk dat er toch dergelijke grote verschillen te zien zijn tussen de verschillende provincies. België kan dan wel klein zijn, het is een heel divers land. Het is belangrijk voor de toerismesector dit niet uit het oog te verliezen en te blijven inzetten op wat de klant echt wil. TravelBird België speelt optimaal in op deze vraag door dagelijks het reisaanbod aan te passen aan de wensen van de reiziger,” aldus Erik Kuijpers, Country Manager België bij TravelBird

***

Hotelvakantie
Hotelvakantie
Sportieve vakantie
Sportieve vakantie

Over het onderzoek

TravelBird voerde dit onderzoek uit met een steekproef van 3.691 personen, waaronder 1.593 Belgen, 1.150 Nederlanders en 876 Duitsers, aan de hand van een enquête over hun reisintenties voor 2015.