Reis als een local

Insider tips van ambassadeurs van over de hele wereld

Bij TravelBird inspireren we nieuwsgierige mensen om de wereld te verkennen en iets nieuws te ontdekken. We gebruiken inzichten van locals en insider tips zodat onze reizigers het allerbeste van een bestemming ervaren. Ons laatste reisinzicht is afkomstig van een aantal zeer speciale lokale experts. We hebben ambassadeurs van over de hele wereld gecontacteerd en vroegen hen om hun unieke culturele kennis en hoogtepunten van bestemmingen met ons te delen. Als vertegenwoordigers van hun geboorteland over de hele wereld, waren we benieuwd om te horen wat ze zouden aanbieden en stonden we te popelen om hun aanbevelingen met onze reizigers te delen.

We stelden de ambassadeurs twee heel eenvoudige maar onthullende vragen. Als een reiziger slechts 48 uren heeft in hun land, wat zouden ze dan moeten zien, doen en eten? En, bestaan er misvattingen of onjuiste clichés over hun land?

Hieronder vindt u een selectie van citaten, die voor duidelijkheidsredenen zijn genormaliseerd. Het oorspronkelijke antwoord van elke ambassadeur kan hier worden gedownload als PDF. Er zijn veel meer antwoorden beschikbaar die niet worden getoond op deze pagina. Neem alstublieft contact op met m.robledano@travelbird.com als u geïnteresseerd bent in het ontvangen van deze antwoorden.

Ambassadeurs

Mr. Giorgio Novello
Italië
Als een persoon Italië bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Ik raad natuurlijk Venetië, Florence en Rome aan, welke trouwens verbonden zijn door middel van een uitstekend netwerk van hogesnelheidstreinen. Omdat ik iets origineels wil aanbevelen zal ik de drie regio’s dicht bij deze drie steden aanraden. In de buurt van Venetië: een binnenvaart op de Brenta rivier door de stad Padau richting de Euganische Heuvels. Al met al is de tocht ongeveer 70 kilometer per boot door een idyllisch landschap. Eerst vaar je langs de Brenta rivieroevers met Venetiaanse landhuizen (inclusief een van Palladio, welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat). Vervolgens vaar je door Padua, de stad waar de eerste universiteit van Europa staat en waar ook nog eens de eerste vrouw ter wereld in 1678 afstudeerde. Ten slotte vaar je richting de voet van de Euganische Heuvels en de Middeleeuwse stad, Monselice. Rondom Florence: bezoek het literaire landschap Giosuè Carducci in Castagneto Carducci. Literaire landschappen zijn culturele routes langs belangrijke plekken waar Italiaanse schrijvers en dichters hebben gewoond of waar hun meesterwerken door geïnspireerd zijn. In het literaire landschap kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het geboortehuis van een auteur, aan de school waar hij/zij op heeft gezeten en aan de kamers waar de meesterwerken zijn geschreven. Ook kan je lezingen bijwonen van hun werken, meedoen aan evenementen, zoals concerten en theaterstukken en genieten van traditionele gerechten in gerenommeerde restaurants… Het literaire landschap Giosuè Carducci is vooral belangrijk omdat het toegewijd is aan de Nobelprijswinnaar van 1906, die ook de Dante Alighieri Vereniging heeft opgezet, welke vandaag de dag verantwoordelijk is voor alle literaire landschappen door heel Italië. In de buurt van Rome: bezoek het kleine dorpje Tolfa, op de top van een heuvel, 45 minuten van Rome vandaan. Het dorpje is sinds 20 jaar een prestigieus Noors-Italiaans cultureel instituut en is daarom een trekpleister voor culturele, literaire en wetenschappelijke uitwisselingen tussen Zuid- en Noord-Europa. Het Archeologisch Museum met Etruskische vondsten is ook een bezoekje waard.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Italië waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Een veel voorkomende cliché over Italië is dat mijn land erg sterk is in soft skills, zoals mode, design, cuisine en kunst en slecht is in hard skills, zoals technologie, wetenschap en ruimtevaart. Echter is Italië ook een toonaangevend land op het gebied van geavanceerde technologie, wetenschap, nanotechnologie, farmaceutica, energie en ruimtevaart. Werktuigmachines en werktuigtechnologie zijn een van onze voornaamste exportproducten en we zijn de op-vijf-na-grootste producenten ter wereld na de Verenigde Staten, China, Japan en Duitsland.”
Mr. Tomislav Bošnjak
Kroatië
Als een persoon Kroatië bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Wanneer je twee dagen in Kroatië bent, ongeacht het seizoen, kan je het beste als eerste Dubrovnik bezoeken. Loop langs de stadsmuren, drink malvasija wijn, eet traditionele gegrilde vis met snijbiet en aardappelen en eindig de maaltijd met rožata. Reis daarna door naar Plitvice, loop langs de watervallen, drink šljivovica (pruimenbrandewijn), eet een maaltijd van gezouten en gerookt vlees met zuurkool en aardappelen en geniet van lička pita als dessert. Vervolgens is Zagreb ook een bezoekje waard, waar je de kathedraal, de Gornji Grad (de bovenstad) met de Sint-Marcuskerk, het Jelačić plein en de stadsmarkt kunt aanschouwen. Geniet van štrukli en een Zagrebački schnitzel en blus het af met een lokaal biertje of een lokale droge wijn, gemengd met Jamnica bruisend mineraalwater, ook wel bekend als een gemišt.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Kroatië waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Kroaten worden soms door buitenstaanders omschreven als erg terughoudend en bekrompen. Echter ondervinden de jaarlijkse 18 miljoen bezoekers dat dit eigenlijk helemaal niet het geval is.”
Mr. Matthijs van Bonzel
Nederland
Als een persoon Nederland bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
"Als je maar 48 uur in Nederland bent, raad ik aan een deel van de tijd in onze hoofdstad Amsterdam door te brengen en de geschiedenis en cultuur van deze prachtige stad in je op te nemen. Huur een fiets en rijd langs de grachten of maak een boottochtje. Breng een bezoekje aan het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum of het Anne Frank Huis en strijk vervolgens neer op een fijn terrasje. Wanneer je dit allemaal hebt kunnen zien en doen binnen 24 uur, dan raad ik aan de overige tijd buiten Amsterdam te spenderen. Reis af naar bijvoorbeeld Den Haag of Rotterdam. Bezoek het Binnenhof en het Mauritshuis in Den Haag of verken modern Rotterdam en breng een bezoekje aan de grootste haven van Europa. Nederland biedt voor ieder wat wils. Wat moet je eten? Doe lekker Nederlands en probeer poffertjes, een kroket of frikandel. Wil je liever wat uitgebreider eten, kies dan voor een rijsttafel. De gerechten zijn eigenlijk Indonesisch, maar hebben een koloniale oorsprong. De Nederlanders introduceerde de rijsttafel tijdens hun aanwezigheid in Indonesië, vandaar de Nederlandse naam. Vergeet natuurlijk ook geen stroopwafels mee naar huis te nemen."
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Nederland waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Maak je geen zorgen, we roken niet allemaal wiet!”
Mr. Jorge-Castro Valle
Mexico
Als een persoon Mexico bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Bezoek in ieder geval Mexico-Stad. Omdat het de hoofdstad van het land is en het veel te bieden heeft, is het een leuke stad voor een kort verblijf. Reizigers zouden naar het historische centrum van de stad moeten gaan, aangezien dit echt een must-see is. Ook moeten ze een bezoekje brengen aan Zócalo met de Kathedraal en de muurschilderingen in het Nationale Paleis. Loop ook over Avenida Madero, bezichtig Bellas Artes en wandel door het Alameda. Om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van Mexico zou het interessant kunnen zijn om het Museum van Antropologie en Geschiedenis te bezoeken. Alleen al de pure architectuur van het museum is een bezoekje waard. Wanneer men geïnteresseerd is in moderne kunst, biedt het Tamayo Museum, naast kunst van Mexicaanse kunstenaars ook een goede selectie van tijdelijke exposities.

Reizigers zouden ook Coyoacán moeten verkennen. Een buurt dat veel van zijn verleden heeft bewaard en waar het centrum een uitstekende recreatieplek voor families is. Daarnaast vind je hier ook het huis van Frida Kahlo en het Anahuacallimuseum van Diego Rivera. Mocht je nog tijd hebben, dan is het een aanrader om de piramides van Teotihuacán te bezoeken. Qua eten, raad ik aan om alles te proberen! Van tacos de pastor, suadero of campechanos op straat tot de hedendaagse cuisine van Mexicaans fine-dining. Reizigers mogen de markten, zoals Mercado de San Juan of Mercado de Medellín ook niet missen. In een land als Mexico speelt eten een fundamentele rol. Veel sociale interactie vindt plaats tijdens het eten, daarom leer je het land het beste kennen via de maag.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Mexico waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Er bestaan enkele clichés over Mexico en de inwoners, maar veel daarvan zijn ontstaan door onvolledige informatie of gaan over het oude Mexico. Een van de beste voorbeeld hiervan is een slapende Mexicaan onder een cactus met een fles Tequila naast zich.”
Mr. Nagy Zoltán
Hongarije
Als een persoon Hongarije bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Bewandel de Margarethabrug en loop langs de kade van de Donau in Boedapest. Bezoek het Parlement, geniet van een boottochtje en bezoek het kasteel.” Andere steden die aangeraden worden: “Szentendre (25km ten noorden van Boedapest), Visegrád, de Donauknie, Tihany (en het Balatonmeer).”

Bezoekers zouden “een van de thermale baden in Boedapest moeten proberen (Gellért, Rudas of Lukács).” Op het gebied van eten: “zouden reizigers de Hongaarse Goulash, de vissoep, Wiener Schnitzel, lescó, gevulde koolrolletjes, Dobos-taart en Somlói galuska moeten proberen.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Hongarije waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
Enkele misverstanden: “Hongaren spreken geen andere talen: In realiteit spreken de jongere mensen bijna allemaal Engels en in Boedapest kun je in de meeste winkels en services in het Engels geholpen worden. Nog een misverstand: Hongaren zijn xenofoob. Hongaren (vooral in de kleinere steden) houden juist van buitenlanders, Hongaren staan zelfs bekend om hun gastvrijheid. Ze schieten je direct te hulp wanneer je verdwaald bent, ze delen hun eten met je en bieden je pálinka (een sterke drank) aan tot je niet meer kunt drinken. Misverstand nummer drie: Antisemitisme. We hebben verschillende synagogen in Boedapest, waarbij de Grote Synagoge de grootste in Europa is. De Joodse wijk is het meest levendige deel van de hoofdstad met restaurants, winkels, Joodse gemeenschapshuizen en pubs."
Mr. Román Macaya
Costa Rica
Als een persoon Costa Rica bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Ervaar het opmerkelijke en diverse landschap van Costa Rica, met schitterende bossen, natuurreservaten en tropische stranden, dat voor iedere reiziger iets unieks biedt. Strandaanbidders kunnen het beste langs de kust van de Grote Oceaan blijven en genieten van Guanacaste en Nicoya Peninsula. Natuurliefhebbers wordt aangeraden in de Northern Plains of langs de Caribische kust te verblijven en een bezoekje te brengen aan Puerto Viejo. Ook een tocht door het Monteverde’s Cloud bos en een beklimming van de Arenal Vulkaan mogen niet ontbreken. Wil je naar de hoofdstad San José? Breng dan zeker een bezoek aan het Nationale Theater, de Kathedraal, Barrio Amón (een van de oudste buurten in het land), het Nationale Park, de Jade en Gold Musea en de nationale dierentuin. Een typische Costa Ricaanse lunch bestaat uit rijst, bonen, kip of vlees, rijpe bananen en seizoensfruit.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Costa Rica waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Een onjuiste cliché: Reizigers die tijdens hun vakantie komen genieten van de natuurlijke schoonheden van Costa Rica, zullen wellicht de indruk krijgen dat Costa Ricanen op eenzelfde soort ‘vakantie-tempo’ leven. Echter is de werkethiek van Costa Ricanen erg sterk, velen werken in de technische dienstverlening en hightech-productie. Veel mensen, zelfs degene die Costa Rica hebben bezocht, hebben het idee dat het land hoofdzakelijk een agrarische economie heeft, maar in werkelijkheid bestaat onze export voornamelijk uit technische dienstverlening en medische apparatuur.”
Mevr. Elizabeth Ellison-Kramer
Oostenrijk
Als een persoon Oostenrijk bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Omdat ik in Wenen geboren ben, zou ik de hoofdstad van Oostenrijk aanraden. Bezoek het Schönbrunn paleis. Dit is het voormalige keizerlijke zomerverblijf dat gebouwd is tijdens het bewind van keizerin Maria Theresa. Het is absoluut een bezoekje waard en een van de meest populaire bezienswaardigheden. Ik raad ook aan om af te reizen naar Salzburg en het stadje Oberndorf, vlakbij Salzburg. In Oberndorf staat de kapel waar ‘Silent night’ in 1818 voor het eerst op Kerstavond werd gezongen en deze stad is uitgeroepen tot cultureel erfgoed door UNESCO. Wenen staat bekend om zijn koffiehuizen, waar een breed assortiment koffie en zoete lekkernijen wordt aangeboden (zoals Sachertorte, Linzer Torte en Kaiserschmarrn). Voor degene die meer van hartig houden is de Wiener Schnitzel een must.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Oostenrijk waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Het stereotype beeld van Oostenrijkers is dat iedereen een Dirndls of Lederhosen draagt, ze vaak op de ski's staan en men The Sound of Music geweldig vindt. Ik geloof dat The Sound of Music juist populairder is in andere landen dan in Oostenrijk. Echter is het wel waar dat -vooral in het westen - veel Oostenrijkers gek zijn op skiën. Oostenrijk staat niet alleen bekend om zijn historische bezienswaardigheden, maar ook om zijn moderne en duurzame architectuur.”
Mr. Aníbal de Castro
Dominicaanse Republiek
Als een persoon de Dominicaanse Republiek bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“De Dominicaanse Republiek heeft een geweldige diversiteit aan stranden met goud zand in het noorden, witte stranden in het oosten en zwart zand aan de zuidkust. Deze variatie geeft men de mogelijkheid een afwisselende ervaring van de Caraïben te ondervinden. Ik raad aan om op een zaterdag op catamaran-excursie naar het eiland Saona te vertrekken: zwemmen in het heldere water en wandelen op het witte zand is een onvergetelijke ervaring.Een andere optie is om af te reizen naar Palmar de Ocoa Bay, waar bezoekers kunnen genieten van een spectaculair uitzicht en een aangenaam briesje. Bezoek vervolgens Ocoa Bay en probeer de wijnselectie van een van de belangrijkste wijngaarden van het land. Zondag is de beste dag om de eerste stad van het Amerikaanse continent per fiets te ontdekken, waarbij je kunt genieten van het culturele aanbod, lokale design winkels en cafés. Bezoekers kunnen genieten van een breed aanbod van lokale gastronomie in de Colonial Zone. Ten slotte, raad ik aan de dag te beëindigen terwijl je de Son of Merengue danst op de klanken van de Bonyé groep voor de koloniale ruïnes van het San Francisco klooster.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in de Dominicaanse Republiek waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“De ontspannen stemming van de Dominicanen moet niet verward worden met een gebrek aan motivatie om te werken. In tegendeel zelfs, Dominicanen zijn standvastig en ondernemend en werken van dag tot dauw met een gezonde inzet en positieve houding.”
Mr. Jørn Eugene Gjelstad
Noorwegen
Als een persoon Noorwegen bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
Bezoek in “Oslo (het Operahuis, het Munchmuseum, het Vigeland Park en het Frammuseum). Er zijn weinig plekken waar je beter een drankje langs het fjord kunt drinken dan bij het Operahuis. De architectuur is schitterend en het is erg leuk voor kinderen om over het dak te rennen. Bij het dichtbijgelegen Sørenga kun je zwemmen in een prachtige stedelijke oase en het Astrup Fearnley museum is ook zeker een bezoek waard. Neem vervolgens de trein naar Bergen en loop vanaf de charmante visserswerf naar Fløyen. Het is een fantastische, idyllische route door een prachtige, historische woonwijk. En uiteindelijk kun je genieten van een adembenemend uitzicht over Bergen, het fjord en de bergen. Mocht je de voorkeur hebben, dan kun je ook de kabelbaan omhoog nemen en de route naar beneden lopen, wat even mooi is. Genieten van de natuur en de buitenlucht wordt gezien als nationaal tijdverdrijf in Noorwegen. Dit wordt weerspiegelt in de manier waarop ze de natuur in stand proberen te houden. Op VisitNorway.com vind je een lijst met milieuvriendelijke hotels en bestemmingen. Ten slotte kun je Noorwegen niet verlaten zonder te proeven van lokale vis, zoals zalm, garnalen en mosselen. En dan op zowel traditionele als moderne bereidingswijze. Probeer ook geitost, een zoete geitenkaas die elke Noor op zijn ‘matpakke’ (huisgemaakte broodjes) smeert en meeneemt naar school of werk.“
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Noorwegen waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Er wordt gezegd dat Noren afstandelijk zijn. Maar dat is verre van waar. Ze hebben een andere mentaliteit in vergelijking met landen die zuidelijker liggen, dat klopt. Ze zullen wellicht geen praatje maken in de bus of met vreemden praten, maar koud zijn ze zeker niet. Wanneer je vrienden maakt met een Noor, maak je een vriend voor altijd!“
Mr. Fernando Bucheli
Ecuador
Als een persoon Ecuador bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
Reizigers “moeten de oude stad van Quito bezoeken en daarna het ‘Mitad del Mundo’ monument bewonderen. Ga de volgende dag naar Mindo Valley, een subtropisch regenwoud op zo’n twee uur rijden van de stad. Qua eten is het voor ontbijt leuk om bolones verdes te proberen bij de koffie. Voor de lunch raad ik aan de garnalen ceviche, locro (aardappelsoep), seco de gallina, vruchtenijs en pannenkoeken met chocola (aangezien het gemaakt is met de beste cacao van de wereld) te proberen. Ten slotte is de kippensoep als avondeten erg lekker.“
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Ecuador waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“De strohoed wordt verward met de zogenaamde Panamahoed, maar komt oorspronkelijk uit Ecuador en niet uit Panama”.
Mevr. Ritva Koukku-Ronde
Finland
Als een persoon Finland bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Als je 48 uur de tijd hebt in de stad raden wij aan om in de Helsinki regio te blijven en een bezoek aan het centrum te brengen. Hier kan je de Jugendstil architectuur ontdekken in de oude stad en moderne, duurzame architectuur bewonderen in Jätkäsaari of Kalasatama. Andere aanraders zijn de eilanden rond de stad (Suomenlinna staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst), de oude stad Provoo met prachtige houten huisjes en het Nuuksio Nationale Park in Espoo. Afhankelijk van het seizoen, kunnen enkele buitenactiviteiten ook verruild worden voor museumbezoeken.” Bezienswaardigheden in Helsinki: “De Kathedraal van Helsinki, de Temppeliaukio-kerk, het Ateneum Museum, het Museum van Hedendaagse Kunst Kiasma, de Helsinki oude markthal, Torikorttelit - het design district en openbare sauna’s, zoals Löyly en Allas Sea Pool. Een spannende nieuwe trekpleister, geopend in 2018, is Amos Rex, een nieuw kunstmuseum in hartje Helsinki.

Wanneer je in Finland bent zou je zeker de pure smaak van de lokale natuur moeten proeven, zoals zoetwatervis, rendier, bessen en paddenstoelen. Wild en lokaal eten heeft een intense, pure en frisse smaak. Het traditionele Finse roggebrood is ook een must-try.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Finland waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Een cliché is dat Finse mensen verlegen en introvert zijn. We zijn wellicht een beetje terughoudend, maar mensen die naar Finland reizen ervaren juist dat Finse mensen erg vriendelijk, gastvrij en oprecht zijn. Wanneer Finnen iemand ontmoeten nemen ze vaak een observerende rol aan en willen ze beleefd zijn door hun gast de ruimte te geven.”
Mevr. Susan Bincoletto
Canada
Als een persoon Canada bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Iedereen weet dat Canada een groot land is, maar vaak realiseren bezoekers zich niet hoe groot het daadwerkelijk is. Ter vergelijking: Zwitserland past meer dan 240 keer in Canada! Daarom kan ik het aanbevelen om te kiezen voor een bepaalde regio of een van de grotere steden. Ik ben geboren in Montreal, Quebec en deze stad is een aanrader voor een onvergetelijke 48 uur in Canada. Montreal is een echte tweetalige stad, en je zal inwoners tijdens gesprekken vaak horen schakelen tussen Engels en Frans. Bezoekers kunnen in Montreal genieten van een mozaïek aan culturen tegen de achtergrond van een van de oudste steden van Canada. Ik raad bezoekers aan om door de charmante keistenen straatjes van de oude binnenstad te wandelen om de vroege ontwikkelingen van Montreal te ontdekken. Bezoek ook de Notre-Dame Basilica en aanschouw de indrukwekkende glas-in-lood ramen. Het is ook een must om een wandeling naar het Mount Royal Park te maken en te genieten van de prachtige vergezichten. Neem het uitzicht in je op en maak een paar leuke selfies. Wanneer je jouw culturele dosis hebt gehad, kan je jezelf verwennen met wat shoptherapie! Verken de winkels van Rue Sainte-Catherine, een van de langste straten van Canada. Hier vind je geweldige schoenen bij Little Burgundy, Montreal-design vegan-leerproducten van Matt & Nat en geweldige mode bij Simons. Geen enkel bezoek aan Montreal zal compleet zijn zonder het zien van een ijshockeywedstrijd. Geniet van de passie van de fans van Montreal Canadiens (oftewel The Habs, zoals ze beter bekend staan). The Habs hebben de eer om het langstlopende professionele ijshockeyteam ter wereld te zijn en staan bekend om hun trouwe supportersgroep. Ook culinaire liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Montreal. Een sandwich met gerookt vlees van de wereldberoemde Schwartz’s Deli mag je niet missen! En kom erachter waarom de Montreal-stijl bagels hier zo populair zijn en koop een zak bij St-Viateur om mee naar huis te nemen. Geniet tot slot van een klassieke Frans-Canadese verwennerij, zoals poutine. Het traditionele gerecht bestaat uit frietjes bedekt met kaas en jus, maar er zijn tal van manieren om van deze snack genieten.”
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Canada waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Eerlijk gezegd zijn er veel clichés die wel kloppen: Canadezen zijn vriendelijk, tolerant en, sorry, maar we verontschuldigen ons inderdaad heel vaak. Een cliché dat niet juist is, is dat Canadezen vooral van het platteland komen. Natuurlijk hebben wij ontzettend veel ruimte voor onze 36 miljoen inwoners als twee-na-grootste land ter wereld, maar 81% van de Canadezen wonen in stedelijke gebieden, en deze zijn ongelofelijk multicultureel. Toronto is zelfs erkend als de meeste multiculturele stad ter wereld. Mede daarom hebben wij zulke levendige en innovatieve creatieve sectoren, entertainers en artiesten en kunnen wij genieten van uitzonderlijke culinaire ervaringen. Hoewel we erg stedelijk zijn geworden, genieten we van de natuurrijke omgeving in onze vrije tijd en zijn we dankbaar voor degene die het land cultiveren en de natuur beschermen.”
Mevr. Melita Sta. Maria-Thomeczek
Filipijnen
Als een persoon de Filipijnen bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
Reizigers “zouden de eilanden moeten bezoeken! Je kunt dit het beste doen vanaf het eiland Cebu, zodat je de drukte van Manilla vermijdt. Cebu zelf heeft tal van bezienswaardigheden, waaronder geweldige stranden. Probeer ook zeker de lokale gerechten ‘lechon’ (geroosterd speenvarken) en ‘sutokil’ (vis bereid op drie manieren: gegrild, in de soep en als een soort ceviche). Bohol bereik je in slechts twee uur met de pont en biedt onder andere nog meer witte stranden, de Chocolate Hills en de prachtige Loboc rivier. Ook vind je er veel oude kerken die enkele jaren terug helaas schade hebben opgelopen ten gevolge van een aardbeving. Deze worden momenteel hersteld.“
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in de Filipijnen waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Filipijnse inwoners staan bekend als zorgeloos en goedgehumeurd. Vaak onderschat men dan ook hoe serieus en toegewijd ze kunnen zijn wanneer ze verantwoordelijkheid dragen of wanneer ze deelnemen aan een ernstige discussie.”
Mevr. Nicole Roberton
Nieuw-Zeeland
Als een persoon Nieuw-Zeeland bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Nieuw Zeeland is misschien wel een klein land, maar het zit boordevol adembenemende natuurlandschappen, bruisende moderne steden, pittoreske fiets- en wandelpaden, dynamische kunst en cultuur en avontuurlijke activiteiten en filmlocaties. Ik beloof je dat je geen spijt zult krijgen van het verlengen van je reis, vooral omdat je op deze manier veel meer mogelijkheden hebt om de wereldberoemde oesters en het rund- en lamsvlees te proberen en dit weg te spoelen met bekroonde Pinot Noir en Sauvignon Blanc wijnen.“
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Nieuw-Zeeland waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Het is geen cliché, maar het is verbijsterend dat Europeanen me vertellen hoe ze als kinderen dachten dat iedereen in Nieuw Zeeland op de een of andere manier op de kop loopt. Het is ook interessant dat, ondanks het feit dat de wereld rond is, er platte wereldkaarten bestaan. Nieuw Zeeland eindigt altijd onderaan de kaart, waardoor het lijkt alsof we ons aan het einde van de wereld bevinden. Om dit tegen te gaan hebben wij geweldige wereldkaarten, zoals de Ondersteboven Wereldkaart… De locatie is afhankelijk van de aanschouwer!“
Mr. Luis F Carranza
Guatemala
Als een persoon Guatemala bezoekt voor 48 uren, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten zien? Wat zouden ze moeten eten?
“Toeristen moeten sowieso ‘Old Guatemala’ bezoeken. Een koloniale stad die slechts 40 kilometer van de hoofdstad vandaan ligt en erkend is als UNESCO Werelderfgoed. In Antigua Guatemala kun je de beste restaurants vinden. Ik raad aan ‘Parrillada Chapina’, een braadstuk, zwarte bonen, rijst en guacamole te proberen. Er zijn ook meer uitgebreide gerechten zoals ‘Ka’ik’: een dikke soep gemaakt met kalkoen en unieke kruiden uit Guatemala. Vanuit Antigua kunnen toeristen het meer van Atitlán bezoeken, waar je de Mayacultuur kan bewonderen. Ook kun je hier enkele actieve vulkanen beklimmen, zoals de ‘Pacaya’ of de ‘Volcán de Fuego', die dichtbij de hoofdstad zijn gelegen.“
Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in Guatemala waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?
“Ik denk dat er veel clichés bestaan, maar de meest voorkomende is dat mensen denken dat Guatemala een tropisch land is. Echter heeft het veel microklimaten, dus je vindt hier heel hoge en juist heel lage temperaturen. Wanneer je aan de kust verblijft zal je vooral warm weer ervaren, maar reis je af naar de Western Highlands tussen december en februari dan kan je zelfs temperaturen van onder nul tegenkomen.”

Methodologie:

In 53 landen werden ambassadeurs gecontacteerd tussen september 2017 en januari 2018, waarvan meer dan 100 antwoorden werden ontvangen. De beslissing werd genomen om alleen antwoorden te tonen van ambassadeurs (d.w.z. geen perschefs of vertegenwoordigers van de ambassade). Dit categorisatieproces besloot met een totaal van 55 antwoorden, van 36 verschillende nationaliteiten, gevestigd in 22 verschillende landen.

Er werden twee vragen gesteld aan de ambassadeurs over hun land van herkomst. Bijvoorbeeld: De Italiaanse ambassadeur die in Noorwegen is gevestigd, beantwoordde de vragen over Italië. De twee vragen waren als volgt:

  • Als een persoon jouw land voor 48 uren zou bezoeken, waar zouden ze dan naartoe moeten gaan? Wat zouden ze moeten ze zien? Wat zouden ze moeten eten?
  • Bestaat er een veelvoorkomend cliché over de mensen in jouw land waarvan jij denkt dat het niet representatief of onwaar is?

Dus, op basis van het bovenstaande voorbeeld zou de in Zwitserland gevestigde Canadese ambassadeur dan antwoorden met aanbevelingen over welke Canadese gerechten je zou moeten eten en om het even welke onjuiste clichés over Canada.

Het was niet mogelijk om alle 55 antwoorden op één pagina te plaatsen, dus aarzel niet om contact op te nemen met TravelBird als u geïnteresseerd bent in het zien van de overige antwoorden.

De originele antwoorden van de ambassadeurs zijn ter verduidelijking en voor vertaaldoeleinden genormaliseerd. Om elk oorspronkelijk antwoord van de ambassadeurs te lezen, is er een PDF beschikbaar om te downloaden die alle directe citaten bevat.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter