Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen staat weer voor de deur en is toe aan zijn 101ste editie. Beleef samen met TravelBird de heroïsche strijd vanop de eerste rij!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
36 aanbiedingen
Staat 2 april al aangevinkt in jouw agenda? Nee? Hoog tijd om deze datum te markeren! Op zondag 2 april staat namelijk de 101ste Ronde van Vlaanderen of ook wel ‘Vlaanderens Mooiste’ op het programma.

Mensen komen massaal naar buiten om te genieten van de wielerwedstrijd. Dan weet je dat de lente pas echt begonnen is! Deze jaarlijkse wielerwedstrijd voor beroepsrenners is een echte voorjaarsklassieker in Vlaanderen, en dus een van de belangrijkste eendaagse wedstrijden. Heb je deze wedstrijd altijd al eens vanop de eerste rij willen beleven? Dat kan nu met TravelBird. De Ronde van Vlaanderen 2017 zal vertrekken vanuit Antwerpen en gaat langs de Muur van Geeraardsbergen. Het is de eerste keer dat de stad Antwerpen de thuishaven zal zijn van de ronde. Al in 1913 werd de Ronde van Vlaanderen voor de eerste keer gereden. In de begintijden werd deze wielerklassieker nog georganiseerd door de sportkrant Sportwereld, destijds was het namelijk gebruikelijk dat uitgevers van kranten en tijdschriften de wielerwedstrijden ondersteunden. De Ronde van Vlaanderen wordt gerekend tot de vijf grote monumenten, of ook wel de vijf grootste wielerklassiekers genoemd. Deze lijst wordt vervolledigd door Milaan San Remo, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije, stuk voor stuk wielerwedstrijden met een groots verhaal.

Iedereen volgt de Ronde op de voet, hetzij vanachter het televisiescherm hetzij in levende lijve. Duizenden mensen staan het peloton op te wachten om de renners toe te juichen en te motiveren. Met spandoeken, toeters en gejuich worden ze luidkeels onthaald. Een niet te missen ervaring! En dit jaar kun jij een van hen zijn en alles van dichtbij beleven! Nagelbijtend sta jij aan het parcours en wacht je vol spanning op al jouw favoriete wielrenners. Ben jij klaar voor de Ronde van Vlaanderen 2017? Beleef onvergetelijke momenten met TravelBird!

De Ronde van Vlaanderen 2017

Beleef de Ronde van Vlaanderen vanop de eerste rij...

De Ronde van Vlaanderen begint aan een nieuw hoofdstuk, en daar kan jij bij zijn!

De Ronde van Vlaanderen gaat over Vlaamse wegen, met talloze verraderlijke kasseienstroken en pittige heuveltjes. Als wielrenner kun je dus maar best goed overweg met al deze hindernissen en hellingen. Bekende heuvels uit de koers zijn de Oude Kwaremont, de Koppenberg en de Muur van Geraardsbergen. Net als vorig jaar staan er ook tijdens de Ronde van Vlaanderen 2017 maar liefst 18 hellingen op het programma. Sinds lange tijd is ook de Muur van Geraardsbergen weer opgenomen in de route. Zie hoe de renners als een wervelwind voorbij razen en maak als een van de eerste de overwinning mee. Wie mag er dit jaar geschiedenis schrijven?

Even bekend als de wielerwedstrijd zelf is het levendige commentaar van televisiejournalisten Michel Wuyts en José De Cauwer. Sinds jaar en dag verzorgen zij het onomwonden wielercommentaar voor de Ronde van Vlaanderen en dat is dit jaar niet anders. Wie zal de zege op zijn naam mogen schrijven? Gaat Tom Boonen voor een vierde overwinning en wordt hij daarmee de koploper? Is het de ijzersterke wereldkampioen Sagan of Olympisch kampioen Van Avermaet? Of gaat een underdog met de overwinning aan de haal? Een ding is zeker: de winnaar schrijft hoe dan ook geschiedenis.

De route

Langs Vlaamse dorpjes en steden...

De renners zullen zeven symbolische dorpen doorkruisen die het decor vormen van de 101ste Ronde van Vlaanderen.

De Ronde van Vlaanderen kent voor de eerste keer ooit een historische start vanuit Antwerpen. Aan het Steen zal het startschot gegeven worden, en aan de scheldekaaien zal een waar rennersdorp worden opgericht. Een nieuwe startplek betekent natuurlijk ook een nieuwe aanloopstrook naar de Ardennen. Via de zeven ‘Dorpen van de Ronde’ zullen de renners vervolgens koers zetten richting de Vlaamse Ardennen, zeven dorpen die elk een symbolische betekenis hebben binnen de koers. Allereerst zal de Ronde passeren langs Sint-Niklaas, waar de wedstrijd van start ging tussen 1977 en 1997, waarna de wedstrijd zich een weg baant naar Hamme-Zogge, het geboortedorp van Olympisch Kampioen Greg van Avermaet. Daarna raast het peloton voort langs het centrum van Berlare en Aalst, waar de Ronde gevierd wordt met een tweede carnaval. Erpe-mere, Herzele en Zottegem sluiten het rijtje af. Hier zullen de renners te maken krijgen met de eerste kasseistroken en zullen ze hun weg verder zetten richting de Vlaamse Ardennen.

Blikvanger in de pittige opeenvolging van heuvels in de Vlaamse Ardennen is uiteraard de Muur van Geraardsbergen. Na vijf ‘muurloze’ jaren kent de Muur opnieuw een prominente rol in het parcours, een beslissing die op ruim applaus werd onthaald. In totaal moeten de renners maar liefst 18 hellingen en vijf kasseistroken bedwingen.

De Ronde in cijfers

Na 100 edities zijn er al heel wat straffe cijfers…

Weet jij wie de recordhouder is van de Ronde? Of ken jij de leeftijd van de jongste deelnemer ooit? Tijd om deze cijfers even op te frissen!

Met 68 overwinningen is België de absolute recordhouder van de Ronde. Italië volgt met 10 zeges, en Nederland staat met 9 overwinningen op de derde plaats. Enkele bekende renners die de Ronde wonnen als wereldkampioen zijn Eddy Merckx, Tom Boonen en Peter Sagan. Er zijn zes recordhouders met elk drie overwinningen. De Italiaan Fiorenzo Magni was de enige die drie keer op rij de overwinning binnenhaalde in de Ronde van Vlaanderen. Voor drievoudig winnaar Tom Boonen zal dit de laatste keer zijn dat hij deelneemt aan de Ronde van Vlaanderen. Zal hij het record kunnen verbreken? Dan zal hij wel moeten standhouden tegen de ijzersterke Sagan en Van Avermaet. In 1944 was Rik Van Steenbergen met zijn 19 lentes de jongste winnaar ooit van de Ronde van Vlaanderen. De oudste winnaar was bijna twee keer zo oud. In 2000 zegevierde de Belg Andrei Tchmil op 37-jarige leeftijd.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter