5 aanbiedingen

Rondreis Cuba

Het land van oude, kleurrijke auto’s, salsamuziek, sigaren en Che Guevara. Meer dan genoeg te zien tijdens een rondreis Cuba met TravelBird!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
5 aanbiedingen
Filters Verwijder

De geschiedenis van Cuba is een turbulente en niet altijd even leuke… Toch heeft deze geschiedenis gezorgd voor het prachtige land dat het vandaag de dag is.

In 1492 werd Cuba ontdekt door Columbus en tot die tijd werd het land bewoond door de Taíno en Ciboney. Het land dankt haar naam aan de belangrijkste god van deze volken. Een kleine twintig jaar na de ontdekking door Columbus begon Spanje het land te veroveren onder leiding van Diego Velázquez de Cuellar. Spanje behield Cuba een stuk langer dan haar andere kolonies in en rond Amerika, zij verloor haar heerschappij pas nadat Cuba in 1898 werd veroverd door de Verenigde Staten. De VS verleende Cuba vier jaar later de onafhankelijkheid, maar bleef wel nauw betrokken bij de Cubaanse overheid. Tegenwoordig is het een communistisch land onder leiding van de Communistische Partij van Cuba, die werd opgericht door Fidel Castro. Door de wetgeving was de import van nieuwe auto’s lang niet toegestaan, waardoor iedereen nog in een soort van jaren ‘50 gekleurde oude auto’s rijdt en dit geeft een heel bijzonder gezicht. Tegenwoordig is de wetgeving wat versoepeld door de broer van Fidel Castro. Door deze versoepelde wetgeving is het mogelijk om jouw rondreis te boeken als Fly and Drive, wat betekent dat je zelf beslist hoe laat je opstaat of welke route je pakt.

Een levendige, Caribische cultuur...

Cuba is een al levendigheid, op welke plek je ook komt… Je doet er wellicht goed aan om voor je rondreis door Cuba alvast een salsacursus te nemen.

De hoofdstad van het land is Havana, de stad was hét strategische punt van de Spanjaarden tijdens hun verovering van Cuba. Van de nederzetting die destijds werd neergezet vind je vandaag de dag nog veel terug en dat is behoorlijk indrukwekkend! Havana is een soort openluchtmuseum waarin je door de afgelopen vijf eeuwen reist, waar niets moet maar alles kan, waar stress en haast een taboe zijn en waar de tijd stil lijkt te staan. Misschien wel het bekendste van Havana is de Malecón boulevard. De stad zelf bestaat uit drie delen, welke je wanneer bezoekt ligt een beetje aan je stemming. Havana Vieja is de oude stad en hier vind je de meest historische villa’s en monumenten, Centro Havana gaat wat minder ver terug in de tijd met gebouwen van eind 19e en begin 20e eeuw en Vedado is het meest moderne deel van de stad, hier kan je goed shoppen.

Santiago de Cuba is al sinds jaar en dag de op een na grootste en belangrijkste stad van het land. De stad is voornamelijk gevormd door de Spanjaarden, die de stad hebben opgericht, maar ook door bevolkingsgroepen die er later naartoe zijn getrokken. Denk hierbij aan Fransen en Britten, die voornamelijk vanuit Haïti over kwamen eind 19e eeuw. Misschien wel het mooiste overblijfsel in de stad is de Castillo de San Pedro de la Roca. Een imposant fort vanuit waar je de baai bij de stad goed kan aanschouwen en in vroegere tijden kon verdedigen. Een aantal hotspots waar je zeker een kijkje moet nemen zijn Casa de Diego Velazquez, Plaza de Marte, Casa del Caribe en, ga er even voor zitten, de Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre.

Natuurlijk beschikt Cuba naast deze twee steden over nog meer parels zoals Varadero, Camagüey en Trinidad. Varadero is een toeristische stad die zich uitstrekt over een 1,2 kilometer breed schiereiland. Dankzij de dunne strook zeeinwaarts, beschikt de stad over maar liefst 20 kilometer aan witte stranden met een azuurblauwe zee. Hier een paar dagen luieren is eigenlijk wel verplicht tijdens deze luxevakanties. Camagüey was een van de eerste zeven nederzettingen van de Spanjaarden en is een chaotisch stadje wanneer je kijkt naar de infrastructuur. Er gaan veel bijzondere verhalen rond over hoe dat tot stand gekomen is, maar de meest waarschijnlijke is dat mensen in de buurt van hun eigen kerk wilde wonen en dat er zonder planning doorgebouwd is. Toch niet zo’n bijzondere reden… maar wel een bijzonder resultaat! Trinidad staat bekend om haar koloniale bebouwing en je waant je hier helemaal in het verleden, absoluut het bezoeken waard tijdens onze Cuba reizen.

Natuur die je dagen, zo niet weken, zoet kan houden...

Waar de cultuur al een grote trekpleister is voor het land, is de natuur van Cuba ook werkelijk waar fantastisch.

In het oosten van Cuba vind je het Pico Turquino National Park. Het park bevindt zich in het adembenemende Sierra Maestra gebergte, met bergen tot maar liefst bijna twee kilometer hoog. Heel wat anders dan de kustgebieden… Het park is in het leven geroepen om de mooiste en meest bijzondere dieren en planten van het land te beschermen. Het is heel bijzonder om door dit park te hiken, al wordt je conditie wel flink getest. Naast alle prachtige flora en fauna die moeder natuur hier geplaatst heeft, heeft ook Fidel Castro zijn stempel gedrukt op het park. Tijdens een hike kan je langs zijn schuilplaats uit zijn ‘rebel-periode’ trekken, bovendien vind je ook de hut die als ziekenhuis diende voor Che Guevara.

Het Baconao park is een soort mix van cultuur en natuur, maar voornamelijk gericht op natuur. Het dankt haar naam aan een legende waarin een jongetje dankzij een magische ‘Bacona’ boom muziek kon maken op slakken uit het meer. Wanneer het jongetje vertrekt en nooit terugkomt, geloven de dorpsbewoners dat de magie teruggekeerd is in de bomen en zo kwam de regio aan haar naam. Je vindt in het park een prachtige flora en fauna zoals in de botanische tuin, bij het aquarium, Baconao Meer en de “Gran Piedra”. Verder staat het park bekend om de prehistorische vallei, waarin veel uitgestorven dieren, zoals Dinosauriërs, zijn nagemaakt.

Twee andere bijzondere trekpleisters die je niet mag missen zijn de Valle de Viñales en Pinar del Río. De vallei is een prachtig gebied van 132 vierkante kilometer waar veel tabak wordt verbouwd en je vindt er veel grotten in de omheinende bergen. Het gebied leent zich dan ook perfect voor een hike met bijzondere uitzichten en alle ruimte om jezelf aan een bergbeklimming te wagen. Pinar del Río is terug te vinden in het westen van Cuba en beschikt over een fantastische flora en fauna, maar dat alleen is niet de reden voor haar bekendheid. De provincie is de plek waar veel van de bekende Cubaanse sigaren vandaan komen, denk hierbij aan de merken Romeo y Juliet, Cohiba en Montechristo. De provincie staat bekend als “de tuin van Cuba” en mag niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Cuba!

Wat kan je verwachten van de Cubaanse keuken?

Tijdens jouw Cuba rondreis wil je natuurlijk de lekkerste lokale specialiteiten proberen… Daar willen wij je wel een handje mee helpen.

Uiteraard hebben de Spanjaarden veel invloed gehad op de Cubaanse keuken, maar ook de Afrikanen hebben veel gewoontes meegenomen. Belangrijke ingrediënten van de Cubaanse keuken zijn varken, kip, rijst, zwarte bonen, tomaten, ui, knoflook en yuca. Met deze ingrediënten worden gerechten als yuca con mojo, congri, vlees en aardappelen, geroosterd varken, ajiaco, picadillo a la criolla en tostones chatinos gemaakt. Probeer ook zeker wat van de lokale bieren, rum en vruchtensappen tijdens jouw perfecte rondreis door Cuba. Deze vakantie is overigens perfect te combineren met een rondreis Mexico, ook dat kan bij TravelBird!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter