aanbiedingen

Rondreis Nieuw-Zeeland

Je moet ervoor naar de andere kant van de wereld, maar dan heb je ook wat! Een rondreis Nieuw-Zeeland van TravelBird is een onvergetelijke ervaring.
Bekijk meer:

Het land waarvan de bewoonde geschiedenis pas in de dertiende eeuw begint… Eind deze eeuw vestigden de Maori’s zich op Nieuw-Zeeland.

Alhoewel er vondsten zijn die duiden op bewoners die de Maori’s voorgingen, is dat nooit bevestigd en wordt ervan uitgegaan dat dit volk de eerste inwoners waren. Abel Tasman had met zijn bemanning in 1642 voor het eerst contact met deze bevolking, al verliep erg stroef en kwam het niet tot succesvolle onderhandelingen. Een ruime eeuw later, in 1769, was James Cook wel succesvol in het contact leggen met de lokale bevolking en dit was de start van de handel tussen de Maori’s en de Britten. Door vele conflicten in het land werd Nieuw-Zeeland een zelfstandige Britse kolonie in 1840 en vlak na de tweede wereldoorlog volgde de volledige onafhankelijkheid van het land.

Heb je Lord of the Rings gezien? Wat een waanzinnige natuur in die film… Tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland sta jij er zelf middenin. Het land waar de bekende filmreeks is opgenomen heeft slechts een bevolkingsdichtheid van 17 inwoners per vierkante kilometer, terwijl dat in België meer dan 350 inwoners per vierkante kilometer is. De overgebleven ruimte in Nieuw-Zeeland wordt opgevuld met krachtige bergen, indrukwekkende wouden, elfachtige meren en droomstranden met prachtige fjorden. Het land is daarom een waar walhalla voor hikers en andere natuurliefhebbers. Al is het natuurlijk wel een stukje verder reizen dan een vakantie Zwitserland.

Noordereiland

Het eiland van Auckland, Wellington en Matamata… Mocht je de laatste stad niet kennen, misschien ken je de stad dan onder de naam “Hobbiton”.

In het noorden van het Noordereiland vind je de grootste stad van het land: Auckland. In deze metropool kan je genieten van een bruisend nachtleven en vanaf de Auckland Sky Tower kan je zo’n beetje de hele stad aanschouwen. Vanuit Auckland kan je eenvoudig naar het boeiende Coromandel Peninsula, bekend van de goudmijnen, en de Bay of Islands… een baai met maar liefst 144 eilanden. Vlakbij Coromandel Peninsula ligt Bay of Plenty, het heerlijke klimaat en de rustgevende sfeer zorgen voor de ruimte om even extreem uit te rusten. Daarbij ben je zo in Hobbiton, het dorpje van de Hobbits uit Lord of the Rings.

In het binnenland van Nieuw-Zeeland vind je ook een aantal parels van moeder natuur. Onder deze parels ook de Waitomo Caves. Dit enorme grottenstelsel is slechts deel ontdekt en in kaart gebracht, maar de grotten die gevonden zijn, zijn op z’n minst adembenemend te noemen. Dit kan je allemaal rustig per boot bezoeken, of in een soort mini-éénpersoons-raft… Dat laatste is een stuk spannender en net zo verbazingwekkend mooi. Daarnaast kan je er verschillende touren ook nog te voet doen en door middel van abseilen kom je beneden in de in grotten zoals de Lost World Cave.

De meest logische route voor een reis over het Noordereiland is vanaf Auckland naar Wellington en tot nu toe ben je goed onderweg. Vanaf de Waitomo Caves naar Auckland kan je gemakkelijk langs Tongariro National Park en het in de buurt gelegen Lake Taupo. Het nationale park is misschien wel het mooiste van het land. In een bijzonder kleine regio vind je enorm divers landschap, dit dankt het park aan de drie actieve vulkanen: de Tongariro, Ngauruhoe en Ruapehu. Aan de ene kant van deze vulkanen ligt een bebost gebied en aan de andere kant is het enorm droog. De vulkanen werden eind negentiende eeuw aan de regering van Nieuw-Zeeland geschonken door een opperhoofd van de lokale, omdat deze vond dat iedere inwoner van het land recht had op het bijzondere landschap. De Nieuw-Zeelandse regering besloot daarop het gebied een nationaal park te maken en het in originele staat te bewaren. Tegenwoordig staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sluit je bezoek aan het park af met een tripje naar Lake Taupo. Dit prachtige meer is op zichzelf de moeite al meer dan waard, maar heeft ook een bijzondere historie. Het ontstond na één van de grootste vulkaanuitbarstingen ooit, 181 jaar na Christus. De gloed die de uitbarsting teweeg bracht wordt zelfs beschreven in Romeinse literatuur uit dat tijdperk, om maar een idee te geven hoe ver het reikte. Een volgende logische stop is Wellington, van waaruit je direct door kan richting het Zuidereiland. De hoofdstad van het land is prachtig, bruisend, cultureel en toch heel intiem. De ligging bij Port Nicholson is ideaal, deze natuurlijke haven kan zich scharen tot de mooiste ter wereld. In deze stad moet je zeker eventjes blijven, alvorens je richting het zuiden vertrekt.

Zuidereiland

Ook het Zuidereiland is bijzonder divers en gaat van bountystranden over in besneeuwde bergtoppen. Wederom een spectaculaire natuur, die voor prachtige herinneringen gaat zorgen.

In het noorden van het Zuidereiland vind je de gezelligste stad van het eiland, Christchurch. Het is een gezellige studentenstad waar je heerlijk voor een ‘korte citytrip’ kan gaan en ook zeker een kroeg moet opzoeken in de avond. Heel mooi is de stad niet per se te noemen, door de zware aardbevingen in 2010 en 2011, maar er wordt hard aan gewerkt. De natuur op het Zuidereiland is een stuk mooier dan de steden…

Als je vanuit Christchurch richting het zuiden vertrekt kom je zonder al teveel moeite bij drie adembenemende nationale parken. Een van de parken is het Abel Tasman National Park, dit prachtige gebied aan de westkust van het Zuidereiland mag niet ontbreken tijdens jouw rondreis door Nieuw-Zeeland. Stranden zo exotisch als in je dromen, die je nergens anders op deze manier hebt. Kies voor de ‘coast track’ waarmee je met wat afdalingen in de meest prachtige ingesloten baaien terechtkomt, het begint bijna op een wandelvakantie te lijken. Goudgele stranden, heerlijk helder zeewater… Rustgevender wordt het niet. Als je het hiken niet beu bent, kan je kiezen voor de meerdaagse Heaphy Track in het Kahurangi National Park. De wandelroute duurt een kleine week en brengt je langs alle hoogtepunten van dit prachtige park. Het uitzicht vanaf Mount Perry is er daar een van, fenomenaal… Ook Nelson Lakes National Park is een absoluut walhalla voor wandelaars, al kan je hier ook andere dingen doen zoals skiën. Dit skiën is alleen wel even wat anders dan tijdens een vakantie Oostenrijk. Het mooie park is zeker geen verspilde tijd voor een kort bezoek.

Veel van de Nieuw-Zeeland rondreizen trekken op het Zuidereiland via State Highway 6 door richting het zuiden. Deze snelweg brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden, terwijl het van oost naar west door het eiland snijdt. Bij de volgende highlights moet je zeker even stoppen: het Paparao National Park met haar Punakaiki Pancake Rocks en het Westland National Park met twee prachtige gletsjers (Fox Glacier & Franz Josef Glacier). Last but not least, het Mount Aspiring National Park in de buurt van Queenstown. Voordat je eindigt in Queenstown moet je in het nabijgelegen nationale park even naar Lake Wanaka, misschien wel hét allermooiste plekje tijdens jouw rondreis door Nieuw-Zeeland. Het Lord of the Rings-achtige meer is de meest gefotografeerde plek van het land en dat is niet zonder reden. Het spiegelmeer is prachtig en extra bijzonder door de ‘Lone Tree’ die in het meer staat.

Nieuw-Zeelandse keuken

Met maar liefst tien tot twintig keer meer schapen dan inwoners, is het niet heel onlogisch dat ze erg van schapenvlees houden…

De nationale keuken is ontstaan uit tal van verschillende invloeden, denk hierbij aan ‘nabijgelegen’ landen (eigenlijk is alles ver weg vanuit Nieuw-Zeeland) zoals Vietnam, Thailand, Indonesië en Polynesië, maar ook landen als Japan of uit Europa. Wat wel echt typisch Nieuw-Zeelands is, is lamsvlees. Het aantal schapen schommelt in Nieuw-Zeeland jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen. Ze ook nog veel ander vlees zoals wild, varken en gevogelte en ook vis is populair. Bekende gerechten zijn ‘bangers and mash’ en ‘fish and chips’. Waarschijnlijk dankzij de Britse heerschappij zijn thee en bier de populairste dranken onder de inwoners. Een leuk lokaal concept dat je zeker moet proberen tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland zijn de BYO restaurants. Een BYO restaurant staat voor Bring Your Own en daarmee worden alcoholische dranken bedoeld, omdat de restaurants zelf geen vergunning hebben om alcohol te schenken.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter