Rondreis Scandinavië

Het Hoge Noorden betovert met wondermooie landschappen en natuurfenomenen die je van je sokken blazen. Boek nu jouw rondreis Scandinavië bij TravelBird.

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
5 aanbiedingen
Niet zozeer de zon, maar wel de overweldigende natuurpracht lokt meer en meer reizigers naar het Hoge Noorden.

Een rondreis Scandinavië is voor velen een droom die werkelijkheid wordt. Om een of andere reden worden we aangetrokken door de onstuimige landschappen, de grillige gebergtes, de ellenlange fjorden, de duizenden jaren oude gletsjers, de heldere meren en de dichte bossen van het noorden. Is het misschien omdat we in ons dichtbevolkte Vlaanderen nog amper een plek vinden waar het echt stil is? Waar je op een heldere nacht honderden sterren ziet fonkelen aan de hemel? Waar je in Scandinavië ook gaat, deze twee eigenschappen zijn er doodnormaal. Behalve in hartje zomer dan, want dan wordt het er amper donker, waardoor sterren kijken wat lastig is...

Voor je op reis vertrekt toch nog even dit: wat is Scandinavië precies? Deze vraag laat zich immers niet zo makkelijk beantwoorden als je misschien denkt. Van Dale maakt het zichzelf makkelijk en schrijft: "gebied in het noorden van Europa". Neem dat gebied even onder de loep, en je ziet verschillende definities opduiken. Wie enkel naar geografie kijkt, moet besluiten dat we het hebben over het Scandinavisch schiereiland, waartoe Noorwegen, Zweden en eventueel het noorden van Finland behoren. Wie een politieke bril opzet, noemt Denemarken, Noorwegen en Zweden samen Scandinavië. Dit is trouwens ook de aanduiding die men in de landen zelf gebruikt. Tot slot denk je waarschijnlijk ook aan IJsland en Finland. Is dat dan helemaal verkeerd? Niets van, want op historisch en cultureel vlak worden ook deze landen tot Scandinavië gerekend. Ook TravelBird kiest voor die laatste interpretatie. We zouden je in ons aanbod reizen Scandinavië immers geen enkel van deze prachtige landen willen onthouden...

Laplandreizen

De lokroep van het noorden klinkt luider en luider...

Lapland, het land van de Kerstman, heeft een heel eigen karakter. Reizen naar Lapland onthullen enkele geheimen van deze mysterieuze regio.

Vooraleer de rondreis Scandinavië naar Lapland voert, moet je wel weten waar dit "land" precies ligt. Het is immers geen eigen staat, maar wel een gebied dat het uiterste noorden van het schiereiland beslaat. Boven de poolcirkel leven de rendieren, en hun thuis wordt sinds jaar en dag Lapland genoemd. Deze streek ligt dus niet enkel in Finland, maar omvat ook de noordelijke provincies van Zweden en Noorwegen. Over rendieren gesproken, de kans dat je een rendier tegenkomt is hier zelfs groter dan dat je een mens tegen het lijf loopt. Fins Lapland is immers de thuis van naar schatting 200.000 rendieren, tegenover 190.000 inwoners! Het zijn diezelfde rendieren die het voor de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Sami, mogelijk maakten te overleven. Niet alleen waren de huiden onmisbaar tijdens de koude winters, met temperaturen die makkelijk 30 graden onder het nulpunt duiken, ook waren de dieren een bron van voedsel en werden ze dankbaar gebruikt als vervoersmiddel. Vandaag zijn de Sami nog steeds erg trots op hun eigen cultuur, en hebben zij bijvoorbeeld een eigen vlag en parlement. Toch hebben ook hier de moderne tijden hun intrede gedaan, en leven de meeste Sami niet langer als nomaden. Hoe het ook zij, tijdens een rondreis Scandinavië mag je deze noordelijke contreien eigenlijk niet overslaan...

Nu je wat meer weet over dit unieke gebied, staan reizen Lapland waarschijnlijk nog hoger op je verlanglijstje. Wat er tijdens die bijzondere vakantie niet mag ontbreken?

  • Ga je in de winter, dan kan je niet om een bezoek aan het huis van de Kerstman heen. De goede man woont in Rovaniemi, in Fins Lapland. En hij is best gastvrij, want hij opent zijn deuren voor toeristen. Gelukkig werd Santapark in de zomer van 2015 van het bankroet gered, waardoor de 300.000 bezoekers die jaarlijks langskomen niet hoeven te treuren.
  • De winters in Lapland staan natuurlijk garant voor een dik pak sneeuw. Voor een tocht door het verstilde landschap trek je sneeuwschoenen aan of laat je je trekken door een slede tijdens een huskysafari. We geven je het op een blaadje, dit wordt een unieke ervaring!
  • Nog op zoek naar een originele plaats om te overnachten? Hoog boven de poolcirkel, in Jukkasjärvi, in Zweeds Lapland, ligt een hotel helemaal opgetrokken uit ijs. Zelfs de meubels bestaan er uit bevroren water. En wanneer het lente wordt? Dan smelt het geheel weer helemaal weg! Je bereikt dit hotel het makkelijkst via het vliegveld van Ivalo, in Finland. Dit is trouwens het meest noordelijke van heel Europa!
  • En wat doe je dan op een winternacht - die trouwens zo goed als 24 uur duurt - in Lapland? Wachten op het Noorderlicht natuurlijk! Dat kan je op wel meer plekken in Noord-Scandinavië zien. Soms wordt gezegd dat Noord-Noorwegen de beste plek is, maar zelfs visitnorway.nl moet toegeven dat dat niet helemaal waar is. Ook in het noorden van Finland bijvoorbeeld kan je met wat geluk waarschijnlijk het schouwspel aanschouwen. Finland, bekend als het land van de duizend meren, voegt daar nog een extraatje aan toe. Je ziet er immers niet alleen het kleurige licht aan de hemel dansen, maar dit spektakel wordt er ook weerspiegeld in de heldere meren - als die sneeuwvrij zijn tenminste!

Adembenemend Noorwegen

Het land van fjorden, de middernachtzon, gletsjers en de Noordkaap is een pareltje van Moeder Natuur.

Is het misschien de film Frozen, die je voor het eerst deed dromen van een rondreis Scandinavië? Dan ben je niet alleen!

De Nederlandse krant Telegraaf schreef in 2014 dat er in de reiswereld een merkbaar "Frozen"-effect was. Zo trokken meer en meer gezinnen met kinderen onder andere naar de Naerøyfjord, die de inspiratie vormde voor de landschappen in de film. De Noorse fjorden zijn dan ook wereldberoemd, en dat is niet alleen door de geliefde animatiefilm. Sommige staan terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De onherbergzaamheid van het land maakt het tot een van de mooiste ter wereld. De fjorden worden omzoomd door groene bergflanken en grillige rotsformaties, die dikwijls al even beroemd zijn als het water dat honderden meters lager het land in snijdt. Zo is er de Preikestolen, die maar liefst 604 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Deze rots is uitgegroeid tot een van de populairste attracties van het land. Een wandeling van zo'n 4 kilometer leidt je naar dit bijzondere plateau. Ook de Kjeragbolt, de rots geklemd tussen een kloof, op haast 1000 meter boven diezelfde Lysefjord, ken je ongetwijfeld van de foto's.

Nog een laatste weetje, voor je door het Noorse landschap gaat cruisen? Vraag je naar het meest noordelijke punt van Europa, dan zullen velen "Noordkaap" antwoorden. Dit punt op het Noorse eiland Magerøya is echter niet het juiste antwoord. Wist je dat er zo'n 600 kilometer ten noorden van de Noordkaap nog een eilandengroep ligt, Frans Jozefland, dat in theorie tot Europa behoort? Het is dan ook Kaap Fligely, op deze eilanden, die met de eer gaat lopen.

Unieke natuurverschijnselen

Een ding is duidelijk, een rondreis Scandinavië trakteert je op de prachtigste creaties van Moeder Aarde.

Ben je klaar om je hart te verliezen aan het Hoge Noorden? We zetten graag nog enkele van de meest spectaculaire verschijnselen voor je op een rijtje.

Terwijl je door het Scandinavische landschap trekt geloof je soms je ogen niet. Of dat nu per auto, per boot of per trein is. Sommige van Noorwegens treinreizen behoren trouwens tot de mooiste ter wereld, denk maar aan de rit naar Flåm of de Bergen Express, die de hoofdstad Oslo met Bergen verbindt. Waar mag je je onderweg zoal aan verwachten?

  • Door Scandinavië reizen zonder het Noorderlicht te zien? We dachten het niet! Het is de zonnewind die verantwoordelijk is voor het unieke verschijnsel met de prachtige naam Aurora Borealis. Een heleboel geladen deeltjes worden bij een zonneuitbarsting het heelal in gekatapulteerd, waardoor het prachtige dansende licht ontstaat. Vooral in het uiterste noorden is de kans groot dat je 's winters van dit schouwspel kan genieten.
  • Ook 's zomers beleef je hier unieke momenten. Door de noordelijke ligging van het gebied gaat de zon er immers amper of niet onder, waardoor je van oneindige dagen geniet. In het Noorse Tromsø maak je dit fenomeen bijvoorbeeld mee tussen 20 mei en 22 juli. Ga je nog noordelijker, dan duurt die periode zelfs nog langer.
  • Niet alleen de zon is verantwoordelijk voor de bijzondere natuurwonderen van deze contreien. Wie een vakantie naar het eiland IJsland plant verheugt zich bijvoorbeeld op de indrukwekkende geisers. Met een enorme kracht worden water en stoom de lucht in gespoten. Het woord "geiser" vindt trouwens zijn oorsprong in het IJslandse "Geysir", de naam van een van deze heetwaterbronnen in Haukadal.
  • Het hete water en de geothermische activiteit werden ook handig door de IJslanders gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de Blue Lagoon, zowat de beroemdste spa van het land. In dit meer, op een lavaveld gelegen, dompel je je onder in water van zo'n 40 ºC. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, borrelt het water hier echter niet natuurlijk op. Niet dat het plezier er daarom minder door is...
  • Op niet veel plaatsen is de klimaatverandering zo duidelijk als op de Noorse gletsjers. Deze getuigen van de ijstijd smelten sneller en sneller. Grijp dus je kans om deze bijzondere sneeuw- en ijsmassa's te aanschouwen! Geen plek is daarvoor beter dat de Jostedalsbreen in Noorwegen. Met een oppervlakte van maar liefst 487 km² en een dikte van wel 600 meter is dit de grootste van het Europese vasteland. Laat je trouwens altijd begeleiden door een ervaren gids, want de gletsjers zijn verraderlijk. Het ijs is altijd in beweging, er is op sommige plekken lawinegevaar en hier en daar zitten er diepe spleten in de gletsjer. Laat dat je echter niet tegenhouden, want het gevoel op een gletsjer te staan is nergens mee te vergelijken!
Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter