Sri Lanka rondreizen

Wil je op Sri Lanka rondreizen? Laat je samen met TravelBird overspoelen door de adembenemende natuur en rijke cultuur!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
2 aanbiedingen
Sommigen zien er een traan in, anderen noemen het dan weer een peer. Een ding is zeker, ga je op Sri Lanka reizen, dan krijg je een eiland met vele facetten te zien!

Het eiland werd tot 2009 geteisterd door burgeroorlog, waardoor Sri Lanka nog niet zo heel erg lang aandacht geniet als reisbestemming. Dat betekent dat het nog veel authenticiteit heeft bewaard, wat natuurlijk goed nieuws is voor wie de al te toeristische bestemmingen liever links laat liggen. Vandaag is het wonderlijke eiland echter klaar om haar geheimen te onthullen, en die beslaan vele vlakken. Waar de massa kiest voor de paradijselijke stranden op Bali of in Thailand, laat de meer dan 1300 kilometer lange kustlijn van Sri Lanka zich kennen als een droom voor zonnekloppers en watersporters. Het hele jaar door trouwens, want de moessonwinden doen op verschillende momenten van het jaar verschillende delen van het land aan. En daardoor is er altijd wel een plekje waar het water kalm is en de stranden baden in de zon! De zuidelijke stranden kunnen tegenwoordig al rekenen op vele internationale toeristen, in tegenstelling tot die aan de oostkust, waar je soms wel de enige buitenlander lijkt te zijn!

Waar je het eiland verder mee associeert? Misschien wel met theeplantages en rijk erfgoed. Ook deze facetten komen tijdens Sri Lanka rondreizen ongetwijfeld aan bod. De vroegste geschiedenis van het eiland gaat zo'n 3000 jaar terug, waardoor te midden van de onstuimige jungle hier en daar overblijfselen van lang vervlogen tijden opduiken. Niet zomaar overblijfselen trouwens, wel indrukwekkende getuigen van het rijke verleden. Zo vind je enkele van 's werelds oudste steden op het eiland. Denk maar aan Anuradhapura, dat van de 4e eeuw v.C. tot de 11e eeuw de hoofdstad van het land was. Niet alleen dat trouwens, want deze millennia oude stad is ook een van de heilige steden van het boeddhisme. En de theeplantages? Die vind je op de indrukwekkende bergflanken van de centrale hooglanden, waar de lage zon een haast magisch licht over de plantages, de watervallen en de opkomende mist werpt... De verschillende regio's van het eiland kenmerken zich elk door hun eigen thee, waarvan de meest bekende ongetwijfeld de Ceylonthee is! Tot 1972 heette het land trouwens gewoon Ceylon!

Wereldwonderen zien en diertjes spotten

De wondere geheimen van het eiland worden ontsluierd tijdens de prachtigste Sri Lanka rondreizen.

Naar Sri Lanka reizen is een droom die werkelijkheid wordt. Het is dan ook een bestemming die zijn gelijke niet kent.

Op Sri Lanka vind je maar liefst 8 sites opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, naast zo'n 15 nationale parken, 350 watervallen en een zee van theeplantages. Ga je op Sri Lanka rondreizen, dan spreekt het voor zich dat al deze facetten aandacht verdienen. Het onstuimige natuurschoon is er verweven met eeuwenoude culturen, en dat mag je soms heel letterlijk nemen. Een van de werelderfgoedsites is namelijk Sigiryia Rock, of de Leeuwenrots, die ook wel het achtste wereldwonder wordt genoemd. Op een 200 meter hoog rotsplateau bestaande uit magma van een uitgedoofde vulkaan, prijkt al sinds de 5e eeuw een wonderlijk paleis met al even paradijselijke tuinen. Maar liefst 1202 treden brengen je naar boven, naar het strategische uitzichtpunt hoog boven de jungle... De tuinen rond het oude paleizencomplex behoren tot de oudste aangelegde ter wereld, maar het zijn vooral de fresco's in de westelijke rotswand die de show stelen. En dit is slechts een van de miraculeuze bouwwerken die het land rijk is! Ook andere culturele hoogstandjes bevinden zich in de buurt van deze must see. Sigiryia maakt immers deel uit van de zogenaamde 'culturele driehoek', waar o.a. ook Anuradhapura toe behoort. Net als TravelBird kom je al snel tot de conclusie dat een rondreis Sri Lanka de beste manier is om al deze pareltjes te aanschouwen. Waar wacht je eigenlijk nog op?

Tussen de archeologie en geschiedenis door is het vooral de ongetemde natuurpracht van het land die je hart verovert. Behalve de bijzondere flora van het eiland - het kent zowat 3000 inheemse plantensoorten, waarvan de prachtige frangipani er een is - vind je in de nationale parken tal van wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Een van de bekendste parken is misschien wel Yala National Park, dat bij toeristen een populaire stop is, omwille van de verscheidenheid in fauna. Hier maak je immers grote kans om olifanten, buffels en kleurige exotische vogels te spotten. De lenige luipaarden die er leven laten zich minder vaak zien, maar wanneer je je door een park ranger mee op sleeptouw laat nemen bestaat de kans dat je deze sierlijke katachtige spot, vooral in de drogere periode tussen februari en juli. In het groene binnenland zou je het haast vergeten, maar je bevindt je nog steeds op een eiland. Dat betekent dat het niet enkel de thuis is van vele zoogdieren, maar ook van de meest exotische onderwaterdieren. In het water rond de parelwitte stranden spot je onder andere fleurige vissen en kleurig koraal, maar ook kleine haaien en schildpadden. Tal van toeristen waagden zich tijdens hun Sri Lanka rondreizen al aan een snorkelsessie, waarom zou jij niet de volgende zijn?

De goddelijke keuken van Sri Lanka

Tal van invloeden zorgden voor een bijzonder rijk culinair landschap. Smakelijk!

Vele culturen bepaalden het gezicht van het huidige Sri Lanka. En ook de smaak, zo blijkt! Indiase, Engelse, Arabische, Portugese en zelfs Nederlandse invloeden zijn niet weg te denken uit de Sri Lankaanse keuken.

Wat mag ik op culinair vlak verwachten, wanneer ik op Sri Lanka rondreis? Goeie vraag! Het water loopt je vast in de mond bij de gedachte aan de pittige Aziatische keuken. En daar vind je inderdaad veel elementen van terug in de Sri Lankaanse klassiekers. De basis? Rijst (met curry). Zelfs tijdens het ontbijt mag je je verwachten aan rijstproducten. Vaak in de vorm van een soort pannenkoekjes gemaakt van rijstmeel, hoppers worden ze genoemd. De eerdergenoemde curry is ook alomtegenwoordig op het eiland, maar kan vele vormen en smaken aannemen. Pittig zijn ze dan weer haast altijd. Onthoud het woordje "devilled". Zie je dit in combinatie met een gerecht? Dan weet je dat je waarschijnlijk vuur zal spuwen na het eten van de lokale specialiteit... Na pittig en hartig volgt zoet, ook tijdens reizen Sri Lanka! In dat geval kies je bijvoorbeeld voor halapa, een zoete lekkernij geserveerd in een blad van de kandaplant, met kokos, honing, bloem en zout als ingrediënten. Nog meer goed nieuws voor kokosliefhebbers trouwens, want zowat overal kan je coconut pancakes bestellen, die op elk moment van de dag wel smaken. En dan is er nog de enorme waaier en sappige, zoete, exotische vruchten natuurlijk! Nog een tip voor je vertrekt op je eerste van hopelijk vele rondreizen Sri Lanka? Hier eet je met de hand, meer bepaald met je rechterhand.

Wist je dat?

Om de lange vliegreis op te leuken of om je reisgenoten mee te verbazen: enkele leuke weetjes over Sri Lanka!

Om je helemaal zin te doen krijgen om op Sri Lanka vakantie te vieren nog een aantal leuke weetjes. Nu moet je die reis wel boeken!
  • Over de rijke fauna en flora van het eiland hebben we het al gehad, maar wist je ook dat maar liefst 16% van de fauna enkel op het eiland voorkomt? Bij de plantensoorten is dat percentage zelfs nog hoger. Zo'n 23% van de exotische flora die het eiland rijk is, vind je immers nergens anders ter wereld!

  • Een van die bijzondere planten is de kaneelboom. Deze rijke specerij wordt overal ter wereld wel gesmaakt, maar Sri Lanka is verantwoordelijk voor 80% tot 90% van de totale kaneelproductie! het kruidige goedje wordt uit de bast van de boom geschraapt en heeft daaraan de sigaarvorm te danken.

  • De hoofdstad van het eiland? Niet Colombo, zoals je misschien wel denkt. Dit is de - veel makkelijkere, we geven het toe - naam van het district waar de eigenlijke hoofdstad ligt. Om die naam te memoriseren is wat meer tijd nodig. Hier gaan we dan: Sri Jayawardenapura Kotte is de trotse hoofdstad van Sri Lanka!

  • Sri Lanka heeft nogal wat officiële feestdagen. Zo is er Poya Day, oftewel "Volle Maan Dag". De naam zegt het zelf, elke volle maan wordt gevierd als boeddhistische feestdag, wat ook betekent dat winkels en bedrijven dan gesloten zijn. Verkoop van vlees en alcohol is op deze dagen niet toegelaten. Iets om aan te denken tijdens je reis Sri Lanka!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter