Heb je nog een paar vakantiedagen over en zin om eropuit te trekken? Wil je de dagelijkse sleur wat breken, maar is het nog te lang wachten op die grote reis die al maanden gepland is?
Dan is een citytrip het ideale antwoord. Ook wie net iets krapper bij kas zit, hoeft zijn volgende vakantie niet thuis door te brengen. Plan een reisje naar een van onze bruisende Europese pareltjes, en laat je overspoelen door dat zalige vakantiegevoel. We geven het je op een blaadje: een paar dagen ertussenuit kunnen wonderen doen. Maar hoe kies je nu de perfecte bestemming voor je volgende stedentrip? Blijf je in eigen land, trek je naar een Europese topbestemming of zoek je zelfs een ander continent op? Kies je voor een citytrip met vlucht, of spring je in de auto? Hoe begin je in godsnaam aan het plannen van die vakantie? En hoe haal je alles uit je citytrip dat erin zit? Tussen de vele beschikbare apps zitten een aantal fantastische reisgenoten. Maar welke moet je nu echt hebben? We begrijpen het, soms heb je wat inspiratie nodig, en daar helpen wij je maar al te graag mee bij TravelBird.

Terwijl volgens Knack Brugge in eigen land de topbestemming is als het op citytrips aankomt, staan klassiekers Barcelona, Londen en Parijs nog steeds hoog op het verlanglijstje van velen. Wie iets meer kan spenderen of het wat avontuurlijker aan wil pakken maakt zich op voor een iets langere vliegreis. De meeste toeristen vinden dan hun weg naar Bangkok, Dubai, New York, Singapore, Kuala Lumpur en Hongkong, zo schrijft De Standaard. Maar het hoeft niet bij de populaire trekpleisters te blijven.

Iedereen op reis
We worden als Belgen steeds reislustiger, zo blijkt uit onderzoek.
Als je de mensen in je omgeving hoort lijkt het soms wel of iedereen het hele jaar door op reis is. Maar klopt dat gevoel wel?

De vereniging van Belgische touroperators, ABTO, ging het na en kwam tot een opvallende conclusie. De vakantiemarkt groeide met maar liefst 15,5 procent voor de periode mei - december 2015, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Meer reisjes in het vooruitzicht dus, maar tegelijkertijd kiezen we met zijn allen voor minder lange vakanties. Laat een (korte) citytrip naar een boeiende stad nu precies in die trend passen! Niet dat het een nieuw concept is overigens. Wist je dat men in de renaissance al stedentrips avant la lettre ondernam? Toegegeven, van vliegtuigen was toen nog geen sprake, dus de citytrip in haar huidige drie- of vierdaagse vorm was toen uitgesloten. Toch trokken studenten ook toen al naar de Italiaanse kunststeden om zich er te verdiepen in de verfijnde lokale cultuur.

Hoewel het idee in de loop der eeuwen onderhevig was aan verandering, vinden we tot vandaag nog eenzelfde doel terug. Tijdens een bezoek aan een nieuwe stad wil je je in de eerste plaats onderdompelen in de plaatselijke cultuur, niet? Vandaag moet de ervaring in de eerste plaats uniek zijn. Jij gaat niet dineren in het eerste het beste restaurant naast het Louvre. Integendeel, je hoopt dat ene verborgen pareltje te vinden waar ook de locals graag komen. Jij betaalt niet voor een flamencoshow in Sevilla, maar doet je best om net dat plekje te vinden waar je een spontaan optreden meemaakt. Kortom, hoe authentieker, hoe beter! Toch is authentiek overnachten niet voor iedereen weggelegd en willen sommigen de culturele dagen afwisselen met luxe nachten en ontbijtjes, in dat geval is een overnachting in een Hilton of Dorint hotel.

Een bijzondere reisgezel
Vandaag zijn ze niet meer weg te denken, smartphones. Het is niet meer dan logisch dat je mobiele telefoon bovenaan je inpaklijstje staat.
Niet alleen handig om op elk moment de leukste vakantiefoto’s te maken of om het thuisfront op de hoogte te houden van je avonturen, nee, die telefoon wordt je steun en toeverlaat deze citytrip!

Ziehier een lijstje van onmisbare apps tijdens een bezoek aan een (onbekende) stad.

CarLocator: Een parkeerplaats veroveren in de stad is al een uitdaging op zich. Dan ook nog de hele dag onthouden waar de auto precies staat, dat is soms haast mission impossible. Geen zorgen, dankzij deze handige app is die stress binnenkort verleden tijd.
VegOut: Een vegetariër in het gezelschap? Wanneer je in paniek geraakt over waar je in hemelsnaam zal eten, komt deze app ter hulp.
XE Currency: Rekenen is niet je sterkste punt, en op vakantie wil je je hoofd al helemaal niet breken over wisselkoersen. In een vingerknip reken je dankzij XE Currency prijzen om. Ook wanneer de internetverbinding het even laat afweten trouwens.
MapsWithMe: Verdwalen in de kronkelige straatjes, net dat steegje missen waar volgens de locals de beste mojito’s te vinden zijn of ‘s avonds de weg naar je hotel kwijt? Deze app loodst je moeiteloos door elke stad. Zowel op Android als iOs kan je makkelijk offline kaarten bekijken.
Word Lens: Nog even je vertaalproblemen oplossen. Ga met je camera over het woord dat je niet begrijpt, en Word Lens geeft je meteen het Nederlandse equivalent van het Engelse, Franse, Spaanse, Duitse, Russische, Italiaanse of Portugese woord!
En tot slot... De TravelBird-app natuurlijk. Want dat tripje kan je pas maken als je de perfecte bestemming hebt gevonden! Ook net voor en tijdens de reis blijkt hij de perfecte compagnon. Nog snel even de vluchturen bekijken? De check-intijden van het hotel nagaan? Een routebeschrijving opvragen? En de tips in de aanbieding nog eens doornemen? Het kan allemaal!
Enkele tips
Elke vakantie ziet er anders uit, elke vakantie vraagt een andere voorbereiding.
Plan je een reisje naar een stad, dan begint alles natuurlijk met het vinden van een leuke citytripaanbieding. Waar je op moet letten om die trip onvergetelijk te maken?

Let op de locatie van je hotel. Het liefst verblijf je in het centrum van de stad, of op een plek die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer.
Maak kennis met een ‘Greeter’. In sommige steden is dit concept al helemaal ingeburgerd, in andere is het nog behoorlijk nieuw. Wij vinden het alvast de ideale manier om je onder te dompelen in de lokale cultuur. Een van de inwoners van de stad leidt je gratis (of voor een heel klein prijsje) zijn stad rond. Bijzondere verhalen, historische anekdotes, de adresjes van de locals… Binnenkort heeft de stad voor jou geen geheimen meer! En wie weet houd je er ook nog vrienden aan over.
Net een museum bezocht of een bijzonder populair monument bewonderd? Wandel even wat verder en zoek de minder toeristische straten op voor je lunch of dat heerlijke drankje op een terras. Zo vermijd je onaangename verrassingen op je bord (en wanneer je om de rekening vraagt).
Een citytrip is de ideale gelegenheid om een cadeaubon voor te gebruiken.
Tot slot speelt ook de periode een rol. Heb je niet heel veel geld te spenderen, dan is het een goed idee om sommige citytrips te plannen in de winter. Januari is voor steden als Amsterdam, Rome, Barcelona, Parijs, New York, Berlijn, Lissabon en Kopenhagen de goedkoopste maand. Een absolute aanrader is een weekendje sightseeing afwisselen met wellness in Amsterdam Tijd om dat winterwonderland te bewonderen dus! Een uitzondering is Moskou. November blijkt de voordeligste periode om deze Russische parel te bezoeken. Wie een wat groter budget heeft gaat waarschijnlijk in de lente op verkenning in de stad. Logisch ook, de eerste zon lokt iedereen naar buiten en zorgt voor een instant vakantiegevoel...

Actuele aanbiedingen