aanbiedingen

Vakantie Dalmatië

Daar aan de Adriatische zee wacht een heerlijke vakantie Dalmatië, laat je verrassen door TravelBird!
Bekijk meer:

Op reis naar een prachtige, pittoreske kust, bruisende steden en een betoverende natuur. Dalmatië is de bestemming bij uitstek!

Voorzien van een uitgestrekte kust, lagoon-blauwe wateren, bekoorlijke eilandjes, adembenemende natuur en prachtige steden, is Dalmatië niet voor niets een populaire vakantiebestemming als je op vakantie Kroatië gaat. Aan veelzijdigheid is er immers geen gebrek, het schitterende Dalmatië heeft reizigers dan ook ontzettend veel te bieden! Heb je zo al van dynamische steden als Split, Dubrovnik, Zadar of Trogir gehoord? Deze zijn met hun historisch karakter absoluut het bezoeken waard, veel van de stedelijke bezienswaardigheden staan immers welverdiend op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tussen het actief rondreizen door deze fantastische streek, kun je als zonaanbidder ook even ontsnappen aan de alledaagse drukte. Drapeer je handdoek languit langs de azuurblauwe zee of neem deel aan een ontspannende boottocht die je met de wind in de haren door het glorierijke landschap van Dalmatië begeleidt. Buiten de landelijke pracht en praal beschikt Dalmatië ook over een wonderlijke onderwaterwereld. Al duikend ontdek je hier de indrukwekkende vormen van kliffen, ertsaders, holen, grotten, oude wrakken en zelfs restanten van vliegtuigen. Dankzij de helderheid van het turquoise water komt de schoonheid van alle verborgen zeeschatten volledig tot haar recht en bevind je je als duiker in een Adriatisch utopia.

De naam Dalmatië is afkomstig van de oude taal van de Illyriërs en verwijst naar “het land van de schaapherders”. Tijdens een vakantie Dalmatië zal de rijkdom aan geschiedenis je niet ontgaan, de streek hoort niet voor niets tot een van de meest historische gebieden van Kroatië. De Kroatische streek kent een bewogen verleden en behoorde ooit tot de regio Dalmatia van het Romeinse Rijk. Wat later stond de streek ook bekend als kroonland van Oostenrijk, meer bepaald als het Koninkrijk Dalmatië.

Goddelijke natuurtaferelen

Dalmatië, een kostbare parel van natuur.

Tijdens je vakantie Dalmatië ontdek je wat ongerepte natuur betekent.

Dalmatië kun je opdelen in drie grote gebieden: Noord-, Midden- en Zuid-Dalmatië. Aan de kust vind je een heleboel pittoreske havenstadjes terug die verder voorzien zijn van heerlijke zandstranden grenzend aan een helderblauwe Adriatische Zee. Meer landinwaarts ontdek je ongerepte groene landschappen, heuvels en adembenemende natuurparken. Waar je je ook begeeft, de Dalmatische natuur legt je het zwijgen op en is een wonder op zich. Zo moet je absoluut het Krka Nationaal Park opzoeken, deze vind je terug in het zogenaamde Zagora dat letterlijk “achter de heuvels” betekent, het achterland van Dalmatië. Krka is een erkend natuurpark sinds 1985 en wordt grotendeels bevonden als het mooiste natuurgebied in Dalmatië, dit mede dankzij haar indrukwekkende watervallen, kronkelende wandelpaden en rijkdom aan flora en fauna. Zo huizen er in het natuurgebied zo’n 850 plantensoorten en 220 vogelsoorten waarvan een heleboel endemisch zijn en dus uniek voor het Illyrisch-Adriatische gebied. Voor echte natuurfanaten is ook het Paklenica Nationaal Park een absolute must. Zelfs UNESCO denkt er zo over en benoemde het natuurgebied tot biosfeer werelderfgoed.

Tot de parels van Dalmatië horen ongetwijfeld de vele eilandjes. Zo vind je ten noorden van het Dalmatische gebied de Kvarner eilanden waarvan Krk, Cres en Pag erg geliefd zijn. De midden-Dalmatische eilandengroep is onder toeristen erg populair en bestaat uit drie eilanden. Het eiland Brač toont een prachtig karstlandschap en staat bekend voor haar Vidova Gora hoogvlakte en de Gouden Hoorn, een van de populairste stranden van heel Kroatië. Natuurliefhebbers verkiezen het zogenaamde lavendeleiland Hvar vanwege, zoals haar bijnaam wellicht verraadt, de heerlijk geurende lavendelvelden. Het derde eiland staat bekend onder de naam Korčula en zou volgens sommigen het geboorte-eiland van de enige echte Marco Polo, de Venetiaanse ontdekkingsreiziger, zijn. Het eiland valt naast het culturele aspect ook op natuur vlak erg in de smaak. De vele wijngaarden, olijfbomen en groene bossen typeren hier het mooie landschap. Wil je nog meer zien van het land? Maak dan een complete rondreis Kroatië!

De leukste trekpleisters

Dalmatië heeft een heleboel in petto voor jou.

Ontdek grote Dalmatische steden als Split, Dubrovnik en Zadar, deze staan immers garant voor een fantastische Dalmatië vakantie!

De naam doet bij bijna iedereen beslist een belletje rinkelen, Dubrovnik is dan ook zonder twijfel een van de meest geliefde havensteden van Dalmatië. De Kroatische stad staat tevens ook bekend als parel van de Adriatische Zee, Dubrovnik biedt immers een heleboel leuke evenementen, musea, uitstekende restaurants, prachtige stranden en een enorme waaier aan culturele bezienswaardigheden. Het levendige Dubrovnik kent haar oorsprong in de zevende eeuw en werd toentertijd opgericht door geromaniseerde Illyriërs die op de vlucht waren van de Slaven uit Epidaurus, het huidige Cavtat. In Dubrovnik struin je van de ene indrukwekkende bezienswaardigheid naar de andere. De oude binnenstad werd samen met de middeleeuwse wijk Pile, het kasteel Lovrijenac, het fort Revelin en het eiland Lokrum opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dubrovniks vestingmuren vormen een van Europa’s grootste en meest complete ommuring en staan nog steeds symbool voor vrijheid.

Ga je op vakantie Dalmatië en heb je een enorme honger naar cultuur? Zoek dan zeker de heerlijke stad Split op! Al wandelend door deze historische stad waan je je meteen in de roem jaren van de Romeinen. Zo kijk je je ogen uit bij het Paleis van Diocletianus, waar je binnen de muren prachtige schatten, zoals de Tempel van Jupiter, de paleiskelders en de kathedraal van Sint-Domnius, ontdekt. Tijdens je vakantie Dalmatië raden we je ook de levendige havenplaats Zadar aan. Hier ontkom je niet aan de veelheid van romantische straatjes die je uitnodigen voor een ontspannende stadswandeling en je doen verdwalen in het charmante Zadar. Kuier bij het vallen van de avond zeker op Zadars boulevard, want hier staat iets heel bijzonders op je te wachten! Heb je zo al eens van Zadars zonnegroet gehoord? Deze bevindt zich op de Riva Nova boulevard en bestaat uit een cirkel met een driehonderdtal zonnecellen die overdag zoveel mogelijk zonlicht opvangen om 's avonds een prachtig lichtspektakel op te voeren. Geniet bij zonsondergang van de vele dansende lichtjes terwijl de Adriatische golven het zeeorgel van Zadar bespelen. Hou je heel erg van de levendige steden van Kroatië, dan raden je aan om ook naar een rondreis Griekenland te kijken!

De kroatische keuken

Ga het culinaire Kroatische avontuur aan en laat je verrassen.

Ontdek tijdens je vakantie Dalmatië de overheerlijke smaak van de Kroatische cuisine.

Kroatië kent een rijke culinaire traditie die door haar ligging en het bewogen verleden vorm kreeg. Elke Kroatische regio kent zijn eigen verhaal, zo heeft de Dalmatische bevolking geheel een eigen manier van koken. De traditionele keuken heeft veel gelijkenissen met die van de mediterrane, zo worden typische gerechten vaak met olijfolie, knoflook en verschillende soorten kruiden bereidt. Sta je positief tegenover een authentiek Dalmatisch culinair avontuur? Restaurants onder de noemer “Konoba” zijn in dat geval the place to be. Wil je nog andere Europese regio's uitproberen voor culinaire hoogstandjes, kijk dan ook naar een Puglia vakantie in het mooie Italië!

Dalmatische gerechten zijn over het algemeen erg gezond. Zo worden vis en vlees eerder gekookt en gegrild in plaats van gebakken. De keuken die de Dalmatische eilanden kenmerkt, verschilt met die van de kust. Bovendien kent elk eiland zijn eigen unieke gebruiken en is de lokale bevolking meer dan verdiend fier op haar goed bewaarde kookkunsten, kunsten die al jarenlang van generatie op generatie worden doorgegeven.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter