7 aanbiedingen

Vakantie Hongarije

Op naar het land van de goulash, de thermale baden en de Pálinka! Laat je door TravelBird meenemen op een vakantie Hongarije...
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
7 aanbiedingen
Filters Verwijder

Naast klassiekers die al jaar en dag in trek zijn bij onze landgenoten, komt ook Hongarije als vakantieland piepen. En dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk.

Een vakantie Hongarije is als kiezen voor de zuiderse sfeer die je ook tijdens een vakantie Spanje of rondreis Frankrijk vindt, maar dan zonder de drukte van het massatoerisme, dat sommige streken in die laatste twee landen wel kenmerkt. Wanneer je er voor het eerst komt verbaast die haast exotische warmte misschien, maar het is wel degelijk zo! De gemiddelde temperatuur ligt er tijdens de zomermaanden rond 27 ºC. Daarnaast wordt het land omsloten door bergen en heuvels, waardoor neerslag er niet vaak voorkomt. Op vlak van klimaat is het dus al een goede optie voor een zomervakantie! Een land wordt natuurlijk geen geliefkoosde bestemming enkel door het weer. Hongarije heeft dan ook wel meer troeven in handen. Zo is het een land waar wellnessfanaten meer dan aan hun trekken komen, dankzij meer dan 1600 warmwaterbronnen. Een land met een rijkgevulde geschiedenis ook, dat door verschillende volkeren werd overheerst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele invloeden de cultuur van het land mee hebben gevormd. Van Romeinse ruïnes tot barokke paleizen, reizigers met een hart voor geschiedenis en architectuur zullen zich hier niet vervelen. En ook al heeft Hongarije geen kustlijn, toch betekent dat niet dat een dagje op het strand hier uitgesloten is. Het Balatonmeer is met een oppervlakte van 592 km² immers de grootste waterplas van Midden-Europa. De oevers bieden zowel zonnekloppers als wandelaars en natuurliefhebbers wat wils. Resorts en hotels liggen er vooral aan de zuidkant, terwijl op de noordelijke oever veel wijngaarden en natuurgebieden te vinden zijn.

Land van thermale baden

Maak kennis met de weldadige krachten van het Hongaarse water!

De lokale sauna is leuk, maar niets in vergelijking met de Hongaarse badcultuur. Van de luxueuze badhuizen in de hoofdstad tot heuse thermale meren, ontspannen is er meer dan bij tijdens een vakantie Hongarije.

Al eeuwenlang wordt Hongarije geroemd om zijn thermale bronnen. Maar liefst 1600 warmwaterbronnen, of misschien wel meer, want tel die maar eens allemaal, liggen verspreid over het land. 80 daarvan vind je in de hoofdstad Boedapest. Luxueuze badhuizen werden rond deze natuurlijk opborrelende wondertjes gebouwd, en groeiden uit tot ware paleisjes, die nog steeds wat graag worden bezocht door de locals. De bekendste zijn de Széchenyi- en Gellértbaden. Dat eerste is trouwens ook het grootste medicinale kuuroord van heel ons continent! Niet alleen heerlijk ontspannen hier dus, het is ook nog eens goed voor de gezondheid. Ook de baden van het Gellért, verbonden aan een fantastisch viersterrenhotel, zijn heilzaam. Terwijl je wat in het hete water hangt kijk je je ogen uit. Art-nouveau-elementen, Romeins aandoende mozaïeken, feeërieke glasramen, statige zuilen en beelden sieren niet alleen de binnen- en buitenbaden, maar zelfs de kleedkamers!

Soms hoeft het echter allemaal niet, die pracht en praal. Wie in Hongarije vakantie viert, brengt die misschien wel door aan het Balatonmeer. Deze populaire toeristenbestemming heeft niets te maken met thermaal water, maar bezoekers hoeven niet te treuren. Op een steenworp van de westoever ligt immers het plaatsje Hévíz. Wanneer je hier volwassenen met een zwemband onder de arm ziet wandelen, kijk je misschien even vreemd op. Al snel schaf je je echter zelf een exemplaar aan. Vanop 38 meter diepte voedt geneeskrachtig water een meer waarop 's zomers waterlelies bloeien. Tussen de bloemen hang je - in je zwemband - in het water, genietend van de warmte. Voornamelijk reumapatiënten zijn gebaat bij een kuur in dit meer.

De Hongaarse keuken

Proeven van een land? Daar hoort een uitgebreide ontdekking van de lokale cuisine meer dan bij!

De nationale groente van de land? Het lijkt wel de paprika. Probeer in Hongarije maar eens een gerecht te vinden waar deze zoete groente niet in verwerkt is.

Het mag dan ook geen wonder heten dat de naam 'paprika' afkomstig is uit het Hongaars. Wordt niet de groente zelf gebruikt in de recepten, dan wel het paprikapoeder. Wie nog een souvenir zoekt hoeft trouwens niet verder te zoeken, want de specerij wordt in het kleinste plaatsje verkocht. Ook in 's lands meest bekende gerecht, de goulash(soep) wordt de groente uiteraard gebruikt. Leuk weetje, in Hongarije zelf wordt goulashsoep gewoon "gulyás" genoemd. Wil je er de stoofpotversie proeven, dan bestel je "pörkölt". De maaltijd wordt uiteraard vergezeld door een lekker wijntje. En ook deze rijpen vaak lokaal. Zo zijn de oevers van het Balatonmeer niet enkel in trek bij toeristen, maar ook bij wijnboeren. Associeer je Oost-Europa eerder met sterke drank? Dan heb je het niet helemaal mis, want tijdens een vakantie Hongarije proef je ook van de Pálinka. Dit drankje wordt enkel in Hongarije gebotteld. Daarnaast klinkt misschien ook de naam "Unicum" bekend in de oren. Meer dan 40 verschillende kruiden en planten worden gebruikt in dit bijzondere brouwsel!

Tot slot zijn de Hongaren ook zoetebekjes. In de hoofdstad stuit je op de vele koffie- en theehuizen waar de meest tot de verbeelding sprekende gebakjes de etalages sieren. Een van dé Hongaarse creaties bij uitstek is de Dobostaart, uitgevonden door patissier József Dobos. Vijf lagen biscuitdeeg worden apart gebakken en rijkelijk bestreken met chocoladecrème en getooid met een kroon van karamelglazuur. Er wordt gezegd dat dit de lievelingstaart van Keizerin Sissi was, dus probeer jij er maar eens aan te weerstaan! Kortom, een vakantie Hongarije staat deels sowieso in het teken van eten en drinken! Dat is weer eens wat anders dan een vakantie Vlaanderen.

Leuke weetjes

Wat je nog niet wist over Hongarije.

Om af te sluiten voorzien we je graag van een aantal leuke wist-je-datjes om je reisgenoten mee te verbluffen.

  • Wist je dat de Rubik's cube werd uitgevonden in Hongarije? Het breinbrekende speeltje is een creatie van de ingenieur Ernő Rubik, die het oorspronkelijk 'magic cube' noemde.

  • De op één na oudste kabelbaan van Europa is te vinden tijdens een citytrip Boedapest. Tussen het Clark Adamplein en Buda Kasteel voeren twee liftjes al meer dan 140 jaar passagiers naar boven.

  • Het Hongaars is een van de weinige talen in Europa die niet tot de Indo-Europese talen behoort. Het Magyaars, zoals de taal heet, is de afstammeling van de taal van de Hunnen en is verwant aan het Fins en Ests.

  • Een van de grootste films aller tijden, Casablanca, werd geregiseerd door de Hongaar Manó Kaminer. Klopt niet, zeg je? Toch wel, als je weet dat de man zijn naam veranderde naar Michael Curtiz... Ook andere Hongaren hadden hun aandeel in het vroege succes van Hollywood. Zo was een zekere Adolf Zukor de oprichter van het nog steeds wereldberoemde Paramount Pictures.

  • Trotse Hongaarse ouders worden verwacht de naam voor hun kersverse spruit uit een vooraf opgestelde lijst te kiezen. Ben jij wat origineler en wil je toch een naam die niet op de lijst staat? Dan moet je een aanvraag indienen bij het Research Institute for Linguistics of the Hungarian Academy of Sciences, en hopen dat je goedkeuring krijgt...

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter