5 aanbiedingen

Vakantie Polen

Laat je verrassen door de Oost-Europese parel en boek nu een vakantie Polen met TravelBird!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
5 aanbiedingen
Filters Verwijder

Geschiedenis, cultuur en natuur: tijdens een vakantie Polen val je van de ene verbazing in de andere dankzij de veelzijdigheid van dit Oost-Europese land.

Waarschijnlijk staat een citytrip Krakau en Warschau op jouw lijstje als potentiële reizen naar Polen. Maar had je ooit aan de rest van het land gedacht om op vakantie te gaan? Misschien denk je wel dat er voor de rest niets te beleven valt, maar dat is natuurlijk allesbehalve waar. Polen is een reusachtig land en is dankzij haar unieke ligging geschikt voor allerlei soorten vakanties. Bergen, stranden, meren, bossen en steden... Een vakantie Polen heeft het allemaal!

Maar laten we starten met een vleugje geschiedenis, want de Tweede Wereldoorlog had veel invloed op het Polen van vandaag. Op 1 september 1939 vielen de Duitse troepen Polen binnen, wat het begin van de Tweede Wereldoorlog betekende. De gevolgen voor de Poolse bevolking en dan vooral voor de Joodse populatie waren gruwelijk. Geschat wordt dat maar liefst 1 miljoen Polen het leven lieten in een concentratiekamp. Tijdens een bezoek aan Polen is een bezoek aan het grootste concentratiekamp Auschwitz dan ook een must. Gedurende dit indrukwekkende bezoek sta je samen met de andere toeristen stil bij deze zwarte pagina uit het Poolse geschiedenisboek. In totaal kwam 20% van de Poolse bevolking om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het land was zwaar getroffen, maar Polen herrees als een fenix uit de oorlogsassen. Warschau was bijvoorbeeld bijna volledig verwoest. Het oude stadsgedeelte, Stare Miasto, werd na de oorlog geheel in oude stijl heropgebouwd. Krakau, de tweede grootste stad van Polen, daarentegen overleefde het oorlogsgeweld zonder kleerscheuren. Na deze verschrikkelijke periode, volgde een tijd van politieke instabiliteit onder een communistisch regime. Na de Val van de Berlijnse Muur groeide Polen uit tot een echte democratie en werden er in 1995 de eerste echte democratische verkiezingen gehouden. Sinds 2004 is Polen ook een officieel lid van de Europese Unie en sinds 2007 behoort Polen tot de Schengenzone. Wat betekent dit voor ons? Als Belg heb je sindsdien enkel een identiteitskaart nodig om te reizen naar Polen. Wacht dus niet langer om die vakantie Polen te boeken!

Krakau, Warschau en Wroclaw

Deze steden zijn een voor een pareltjes die je moet gezien hebben tijdens een vakantie Polen.

Spotgoedkoop en wondermooi. Wie moet letten op z'n budget is nergens beter af dan in de Poolse steden voor een citytrip.

In 2016 ging het magazine Goed Gevoel op zoek naar de goedkoopste citytripbestemmingen in Europa. Wat blijkt? Nergens is het zo goedkoop als in Krakau. De tweede grootste stad van Polen lijkt een paradijs voor mensen met een beperkt budget. Een jaar eerder schreef Het Laatste Nieuws nog dat je het goedkoopste pintje kunt drinken in Krakau. Gemiddeld bedraagt een glas bier daar € 1,48 op café en amper € 0,55 als je gewoon enkele biertjes in de supermarkt gaat kopen. De spotgoedkope prijzen en de fantastische cultuur hebben ervoor gezorgd dat we massaal van Krakau zijn gaan houden. Zo verkozen de bezoekers van de reisbeoordelingssite Zoover de voormalige hoofdstad van Polen tot de populairste stadsbestemming in 2015. Een andere aanrader is natuurlijk een citytrip Warschau met z'n prachtige parken en paleizen. Minder bekend zijn misschien de steden Gdansk, Gdynia en Sopot die samen Trójmiasto worden genoemd.Deze 3 steden liggen in het noorden van Polen, aan de kust, en zijn onderling prima verbonden via de SKM-trein. Ideaal voor een driedelige citytrip dus! Sopot wordt vaak het Ibiza van Polen genoemd, terwijl je in Gdansk op de juiste plek bent om prachtige architectuur te bewonderen. Gdynia is dan weer een echte havenstad waar de grootste bezienswaardigheden de twee museumschepen en het aquarium zijn. Polen heeft ook z'n eigen bedevaartsoord dat vaak vergeleken wordt met het Franse Lourdes. In Czestochowa staat het Paulinenklooster op de heuvel Jasna Góra. In het klooster vind je het icoon van de maagd Maria, ook wel de Zwarte Madonna genoemd. Jaarlijks zakken miljoenen pelgrims en toeristen af naar het klooster om het beeld te bewonderen.

Misschien heb je ooit al gehoord van Breslau, de Duitse benaming voor de Poolse stad Wroclaw. In 2016 was de Poolse stad terecht de culturele hoofdstad van Europa. De bijnaam Venetië van het noorden -jawel, elk land heeft er wel eentje- dankt de stad aan de ligging op twaalf eilandjes. Maar wat is er zoal te zien daar? Je vindt hier onder meer 100 bruggen, waaronder de Grunwaldzkibrug. Deze hangburg van maar liefst 116 meter lang stamt uit 1910 en is in de loop der jaren het symbool van Wroclaw geworden. Trek ook naar het Kathedraleneiland waar je, zoals de naam het al doet vermoeden, tal van mooie kerken kunt bezoeken. Ga er zeker 's avonds rondwandelen als de straatjes verlicht worden met authentieke gaslantaarns. Romantiek gegarandeerd tijdens deze vakantie Polen!

Poolse natuurpracht

Het Tatragebergte, het oerbos Bialowieża, het Mazurisch merengebied en de Oostzee... Zo veelzijdig kan een vakantie Polen zijn!

In totaal telt Polen maar liefst 23 nationale parken die samen goed zijn voor zo'n 300.000 hectare natuurgebied. Een greep uit het ruime assortiment.

Had je al zomerplannen? Wat dacht je dan van een stevige wandelvakantie in het Tatragebergte? Gelegen op de grens tussen Polen en Slowakije is dit een eerste natuurrijke parel die het land te bieden heeft. In het Tatra Nationaal Park kan je diverse wandelroutes volgen die je langs de mooiste plekjes voeren. Nog in het zuiden van Polen kan je in verschillende kuuroorden baden in therapeutisch water. In onder andere Kudowa Zdrój, Polanica Zdrój en Duszniki Zdrój kan je heerlijk herbronnen. Nog een absolute topper is het Bialowieza Nationaal Park, het laatste stuk oerbos in het laagland van Europa. Tijdens een bezoek aan dit park ontdek je snel waarom UNESCO het op de Werelderfgoedlijst plaatste in 1979. Nog in dezelfde regio vind je het Mazurisch merengebied. In deze regio kan je onder andere de kasteelroute volgen en vind je oorlogsbunkers uit de Tweede Wereldoorlog terug. Ga ook zeker naar het dorp Gierloz, waar Hitler op het nippertje kon ontsnappen aan een aanslag op zijn leven. Ten slotte willen we het ook nog even hebben over de Poolse kust. Al wie de overbevolkte Spaanse kusten beu is, kan aan de Baltische Zee gaan zonnen. De zandstranden zijn nog niet aangetast door het massatoerisme en zijn elk op hun eigen manier uniek. Zo zijn de straten van Mierzeja Wiślana het witst, die van Świnoujście het breedst en worden die van Wolinie omgeven door rotsen. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een strandvakantie, naar Polen reizen met TravelBird is deze zomer het antwoord!

Een hap uit de Poolse cultuur

Polen kent niet alleen een lekkere keuken, ook tal van bekendheden kwamen uit dit grote land.

Paus Johannes Paulus II had al de nodige porties Pierogi gegeten alvorens hij werd verkozen tot de 264e paus van de Rooms-Katholieke Kerk.

In de lijst van bekende Polen hoort ook de componist Frédéric Chopin, die Warschau voorgoed op de wereldkaart zette met zijn muziek. Daarnaast werden ook de wiskundige Nicolaas Copernicus, de scheidkundige Marie Curie en de romanschrijver Joseph Conrad geboren in Polen. Her en der vind je dan ook een museum terug dat gewijd is aan een van deze bekende personen. Denk bijvoorbeeld aan het Chopinmuseum in Warschau.

Om af te sluiten hadden we het nog graag over de Poolse keuken. Paddenstoelen, zuurkool en wildgerechten zijn maar enkele van de ingrediënten die je vaak terug zult vinden op een Pools bord. Een absoluut topgerechtje is Pierogi, een deeggerechtje gevuld met kwark, gehakt, spek, aardappelen, uien of champignons. Daarnaast blinken de Polen uit in desserts. Proef tijdens een bezoek dus zeker de sernik, een soort kwarktaart, en een makowiec. Die laatste is een maanzaadstroedel waarbij je vingers en duimen aflikt. Een laatste lekkernij die we te danken hebben aan de Polen, is de Pączkidonut die enorm populair is in de Verenigde Staten en zal je ongetwijfeld tegenkomen tijdens Amerika reizen. Aan jou om te oordelen welk dessertje het beste is. Smaczny!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter