10 aanbiedingen

Vakantie Sicilië

Rondtoeren met een huurauto of heerlijk relaxen aan het strand: jouw perfecte vakantie Sicilië boek je natuurlijk bij TravelBird!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
10 aanbiedingen
Filters Verwijder

Sicilië is niet enkel het grootste Italiaanse eiland, het is tevens het grootste eiland in de Middellandse Zee. Door de vele overheersingen vind je hier niet alleen prachtige stranden terug, maar ook een rijk cultureel erfgoed.

Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden. Het zijn maar enkele van de volkeren die hun stempel wisten te drukken op Sicilië. Als je op Sicilië vakantie gaat vieren, zal je dan ook een leuke mix van verschillende culturen terugvinden. Antieke bouwwerken zoals tempels, amfitheaters, barokke kerken en piazza's, maar ook witgekalkte binnensteden, karakteristieke windmolens en glinsterende mozaïeken bepalen het Siciliaanse landschap. Leuk weetje: op Sicilië vind je meer antieke Griekse bouwwerken dan in Griekenland zelf. Wil je je wat meer verdiepen in de Griekse en de Romeinse tijd? Dan zit je helemaal goed in Siracusa, dat in de vierde eeuw voor Christus een van de mooiste en rijkste steden was van het Griekse rijk. Later wisten de Romeinen echter de macht over te nemen. Het resultaat van deze bewogen geschiedenis zijn onder andere een indrukwekkend Grieks theater, de tempel van Apollo en de mooie Duomo met een prachtige doopvont die stamt uit de dertiende eeuw. Wie al een vakantie Sicilië erop heeft zitten, kan het beamen. De stijl op het eiland is geheel anders dan op het Italiaanse vasteland. Dat komt omdat Sicilië door de jaren heen een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Die stijl heeft het eiland onder meer te danken aan de kunstenaars Domenico Gagini, Rosario Cagliardi en Antonello Da Messina. Ga tijdens een vakantie Sicilië zeker de mozaïeken van de Dom van Monreale bewonderen of breng een bezoekje aan de prachtige paleiskapel in het Palazzo dei Normanni in Palermo. Die laatste is trouwens de hoofdstad van het eiland, maar niet meteen de meest boeiende stad om te bezoeken. De typische Siciliaanse sfeer vind je eerder terug in vissersplaatsjes zoals Cafalù waar je door de pittoreske straatjes struint tot je een weg vindt naar de fraaie kathedraal. Nog zo'n doolhof aan steegjes vind je in Erice, een stad die is volgebouwd met kerken en kloosters. Als je trouwens beslist om tijdens je vakantie Sicilië rond te rijden met een huurauto, zal je snel merken dat de eeuwenoude traditie op het eiland nog volop leeft. Ezels met wagens vol met vruchten, vrouwen die in het traditioneel zwart gekleed zijn en familiebanden die onverwoestbaar zijn: welkom op Sicilië, een eiland dat nooit gaat vervelen. Dankzij TravelBird heb je zelf de kans om deze Italiaanse parel tegen een scherpe prijs te ontdekken.

Het eiland van de Etna

Met de kabelbaan omhoog, naar beneden skiën of gewoon op eigen kracht met de wandelschoenen aan: hoe zal jij de Etna bedwingen?

De Italiaanse furie, zo mag je deze vulkaan gerust noemen. Tot op vandaag is de Etna nog steeds de actiefste vulkaan op het Europese continent. Sinds 2013 prijkt de vulkaan dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De naam Etna doet natuurlijk bij iedereen een belletje rinkelen. Het is dan ook een van de bekendste vulkanen ter wereld. Geregeld vinden er nog uitbarstingen plaats, maar gelukkig zijn er de laatste decennia geen zware uitbarstingen meer geweest. Een van de zwaarste uitbarstingen dateert al van in 1669 toen de lava de stad Catania bereikte. Maar liefst 25.000 mensen lieten toen het leven. Recenter - meer bepaald in 2001 - was er nog een grote uitbarsting die maar liefst 24 dagen duurde. Veel gebouwen werden verwoest en ook de kabelbaan moest er aan geloven. De lavastroom eiste toen gelukkig geen mensenlevens. Vanuit Catania en Taormina vertrekken er bussen naar de berghut Rifugio Sapienza die op 1800 meter hoogte ligt. Vanaf daar kan je de kabelbaan nemen - wees gerust, die is helemaal terug opgebouwd na de uitbarsting van 2001 - tot op 2580 meter. Vanwege de onvoorspelbaarheid van de Etna is het niet mogelijk om op de kraterrand te lopen. Wel kan je over de zwarte lava wandelen die tijdens de uitbarsting van 2001 langs de vulkaanwanden naar beneden liep. Terwijl je langs de verschillende kraters wandelt, voelt het alsof je op de maan bent beland. Is wandelen op een vulkaan niet spannend genoeg voor jou? Ga dan zeker in de wintermaanden naar Sicilië. Tot ver in het voorjaar ligt er namelijk sneeuw op de top van de vulkaan. En wie denkt aan sneeuw, denkt natuurlijk ook aan skiën. En dat kan je dus doen op de Etna!

De regio rond de Etna biedt trouwens meer dan enkel een uniek vulkaanlandschap. Dankzij de vruchtbare hellingen van de vulkaan worden er hier heel smaakvolle druiven geteeld. En smaakvolle druiven staan natuurlijk garant voor heerlijke wijn. Ook de honing en de olijfolie hebben hier een typische smaak. Zeker proeven dus die handel! Bestel ook eens een croissant als je in de regio rond de Etna bent. Wees niet bang, er zit geen schimmel op. De groene kleur hebben de croissants wel te danken aan de lekkere pistachenootjes die verwerkt zijn in de croissants. Een absolute aanrader!

De mooiste stranden van Sicilië

Of je je nu aan de noord- of de zuidkust van Sicilië bevindt, aan mooie stranden is er absoluut geen gebrek!

Hoge bergtoppen en uitgestrekte dalen wisselen af met prachtige stranden. Het azuurblauwe zeewater spoelt over het witte zand terwijl de zon op het water weerkaatst.

Bij een vakantie Sicilië denk je automatisch ook aan prachtige stranden, een eeuwig stralende zon en een diepblauwe zee. Deze beschrijvingen weerspiegelen dan ook perfect het ultieme vakantiegevoel dat je meteen ervaart als je voet aan wal zet op Sicilië. Een van de mooiste stranden vind je nabij de hoofdstad Palermo. Op het strand van Mondello merk je snel dat dit ooit een strand was voor de beau monde, dankzij het luxueuze kursaal, de fancy designwinkels en de mooie pier. Aan de zuidwestkust vind je dan weer het konijnenstrand. Een best grappige naam, maar de reden voor deze naamgeving is dan ook niet ver te zoeken: in het verleden liepen er gewoon heel veel konijntjes over dit strand. De knaagdiertjes maakten echter plaats voor schildpadden. Vooral in het voorjaar heb je veel kans om een schildpad te zien op het strand. Laat dat niet de enige reden zijn om naar dit strand te gaan, want in 2013 kreeg het strand nog de TripAdvisor Travellers' Award. Wees er dus maar zeker van dat het er mooi is! Een van de meest bekende stranden vind je aan de oostkust. Het goudkleurige strand van Cafalù vormt in combinatie met het diepblauwe zeewater een idyllisch plaatje. Ook aan de westkust kan je een mooie strandwandeling maken, al zijn de rotsstranden van Trapani iets minder geschikt om gewoon te zonnen. Door de vele kliffen is deze omgeving zeker de moeite waard om te bezoeken.

Tradities en lekker eten

Tijdens een vakantie Sicilië worden ook je smaakpapillen verwend dankzij de heerlijke, lokale keuken.

Een taart gevuld met gezoete ricotta, een ijsje op een broodje en kleurrijke karren die gretig vooruit getrokken worden door paarden: ook dit is Sicilië.

  • Een van de symbolen uit de Siciliaanse cultuur is de kleurrijke, houten kar. Vroeger werd deze gebruikt voor agrarische doeleinden maar tegenwoordig doet ze dienst om toeristen op een leuke manier kennis te laten maken met het eiland. In Terrasini vind je trouwens een museum dat volledig gewijd is aan de Siciliaanse kar.

  • Het hele jaar door vinden er tal van festiviteiten plaats op Sicilië. Grote kans dat je tijdens je vakantie Sicilië plots terechtkomt in een sagre. Dit is een soort dorpsfeest dat volledig in het teken staat van een typisch lokaal product. Zo bestaat er een sagre voor olijfolie, ricotta en truffel. Tijdens dit feest kan je natuurlijk proeven van deze lokale producten en dat terwijl er sfeervolle volksmuziek op de achtergrond te horen is.

  • Op Sicilië serveren ze ijs niet in een hoorntje of in een potje, maar wel op een broodje. Het is eens wat anders, niet waar? Nog een heerlijke tip voor zoetekauwen is de typische Siciliaanse ricottataart.

  • Aan olijfgaarden geen gebrek op Sicilië. Olijfolie is dan ook een van de vaste waarden in de Siciliaanse keuken, net zoals vis en heerlijke groentjes. Een absolute aanrader is de Spaghetti al Nero di Seppia. Deze zwarte spaghetti wordt geserveerd met stukjes inktvis. Smakelijk!

  • Proef ook zeker de Marsala, een soort portachtige wijn die gebrouwen wordt in het westen van het eiland. Ook een glaasje limoncello na een maaltijd mag zeker niet ontbreken tijdens jouw vakantie Sicilië.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter