Ontdek meer

Europa barst van de leuke vakantiebestemmingen. Noord, oost, zuid of west: in elke windrichting valt er wel iets te beleven.

Vaak dromen we van een rondreis door de Verenigde Staten of een verre reis in Sri Lanka of Thailand. Daardoor beseffen we niet dat er eigenlijk enorm veel prachtige regio's vlak voor onze neus liggen. Je bent vast wel al eens naar onze buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland geweest. Maar heb je al de volledige pracht van Spanje, Portugal, Italië of Griekenland ontdekt? Natuurlijk is Europa nog veel meer dan dat! Ons continent telt tientallen eilanden en verscheidene verborgen parels. De Noorse fjorden, het ongerepte landschap van de Balkan, de Schotse Hooglanden, de Finse meren,... En zo gaat het lijstje maar verder. Uit een onderzoek van de bank ING in 2015 bleek trouwens dat Macedonië het goedkoopste land is om heen te reizen in Europa. Ook de andere landen in Oost-Europa zijn vrij goedkoop om heen te reizen en te verblijven. Denk daarbij aan Tsjechië, Polen en Bulgarije. Laat het nu ook een toeval zijn dat je daar de meeste onontdekte schatten vindt. Aan jou om ze als eerste te verkennen en te koesteren! Het zal geen verrassing wezen dat de Scandinavische landen het duurst zijn om heen te reizen en te verblijven als toerist. Maar zeg nu zelf, het betoverende landschap dat je ervoor in ruil krijgt maakt dat meer dan goed.

Naast de prachtige vakantiebestemmingen is het Schengenverdrag de beste reden om op ontdekking te gaan in Europa. Op 14 juni 1985 tekenden België, Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg en Nederland als eersten dit akkoord. In de loop der jaren werd het verdrag steeds uitgebreid en omvatte het in 2016 in totaal 26 Europese landen waar vrij verkeer van alle burgers uit de deelnemende staten mogelijk is. Geen controles meer dus aan de grenzen met Frankrijk of Duitsland. Ook landen die geen lid zijn van de Europese Unie, zoals Noorwegen, IJsland, Zwitersland en Liechtenstein, horen bij het zogenaamde Schengengebied.

Vakantiecontinent Europa
Wat is jouw favoriete vakantiebestemming in Europa?
In 2016 scheef Het Nieuwsblad dat Belgen meestal binnen Europa blijven om op reis te gaan. Onze absolute favoriet? Het zonnige Spanje natuurlijk!

Tapas en paella smullen in Spanje, het is iets wat we allemaal wel al eens hebben gedaan in ons leven (of zeker nog van plan zijn om te doen). Het zal je waarschijnlijk niets verbazen dat het beste restaurant ter wereld is gevestigd in Spanje. The World's Best Restaurants Academy, bestaande uit meer dan 800 critici, chef-koks, restauranthouders en fijnproevers uit de hele wereld, besloot dat El Celler De Can Roca in Girona in 2015 het lekkerste eten serveerde. Op de zesde plaats pronkte nog een ander Spaanse restaurant, namelijk Mugaritz. Natuurlijk trekken we niet massaal richting Spanje om lekker te eten. Ook de levendige steden zoals Barcelona, Madrid, Valencia en Sevilla weten ons te bekoren. Daarnaast maken de prachtige regio's en de vele eilanden van Spanje een geliefkoosde bestemming onder Belgen. Nog andere landen weten ons te bekoren met een mild klimaat en prachtige regio's. Denk daarbij aan Italië met toppers als Ligurië en de Cinque Terre, de Bloemenrivièra en Toscane. Ook de Portugese Algarve kan jaarlijks rekenen op tal van toeristen.

Wie liever met de voetjes aan de grond blijft, kan natuurlijk ook gewoon de auto nemen richting diverse vakantiebestemmingen. De favoriete bestemming hier is natuurlijk la douce France. De Provence, de Opaalkust, de Champagnestreek en de vele wijnroutes maken van dit land een gedroomde vakantieplaats voor elke bourgondiër. Niet enkel onze zuiderburen scoren goed bij ons Belgen. Kijk eens in de recente plaatsen in je gps, wedden dat er ergens wel een Nederlands adres tussenstaat? Bitterballen eten, molens tellen en tulpen plukken, het zijn de perfecte activiteiten voor een weekendje weg dicht bij huis.

Traveling... It leaves you speechless, then turns you into a storyteller.

– Ibn Battuta
Natuurfenomenen om elke hoek
Bijna elk land in Europa herbergt een uniek stukje natuur. Aan jou om ze allemaal te bewonderen met eigen ogen!
Het helderblauwe water in de Franse Gorges du Verdon, de Eisriesenwelt in Oostenrijk en de Preikestolen in Noorwegen. Het zijn maar enkele van de unieke natuurfenomenen op ons continent.

Als je nog maar rondrijdt in België besef je al dat Moeder Natuur haar best heeft gedaan in ons land. Elders op het Europese continent ging ze nog een stapje verder. En dat resulteerde in betoverende gebergten, unieke landvormen en bijzondere rotsformaties. Een haast surrealistisch landschap vind je in het Turkse Cappadocië. Hier vind je de zogenaamde schoorstenen van Turkije die je het best kan bewonderen vanuit een luchtballon. Natuurlijk weet ook IJsland ons te betoveren met de vele geisers en gletsjers. Het noorderlicht maakt dit sprookjesdecor helemaal af. Je hoeft zelfs niet eens het vliegtuig te nemen om gletsjers te zien. In Zwitserland kan je bijvoorbeeld de Aletschgletsjer bewonderen. Het aantal natuurgebieden in Europa is zo groot en verscheiden dat het onmogelijk is om een lijstje te maken van de mooiste. Natuurlijk geven we je graag wat inspiratie mee mocht je binnenkort zin hebben om de wandelschoenen aan te trekken. Hoge Tauern in Oostenrijk, Dartmoor National Park in Engeland, Les Calanques in Frankrijk, Grand Paradiso in Italië, het Sarek Nationaal Park in Zweeds Lapland en de Hoge Veluwe in Nederland. Het is maar een kleine greep uit het enorme assortiment.

Weg van het vasteland
Europa barst van de leuke eilandjes die in de loop der jaren uitgegroeid zijn tot populaire vakantiebestemmingen.
In 2015 werd het Griekse Santorini bekroond tot het mooiste eiland van Europa. Dat beslisten miljoenen reizigers op de beoordelingswebsite Tripadvisor.

Als je kijkt op de wereldkaart zie je dat enkele landen door het zeewater zijn gescheiden van het vasteland. Denk daarbij aan Groot-Brittannië, Ierland, Malta, Cyprus en IJsland. Maar daar stopt het lijstje der eilanden niet. Als je een kijkje neemt in het ruime gamma van TravelBird bots je op tal van eilanden als vakantiebestemmingen. Vooral de Canarische Eilanden zijn enorm populair onder Belgen. Bij het woord eiland denken we snel aan exotische sferen en milde temperaturen. Zoals op Rhodos, Sicilië, Corsica en Madeira zeker het geval is. Maar je hebt ook eilanden waar het minder zomers vertoeven is, maar daarom niet minder leuk. Ga bijvoorbeeld zeehondjes spotten op de Waddeneilanden, een eilandengroep die ten noorden van Nederland en Duitsland ligt, en ten westen van Denemarken. Ook Scandinavië herbergt tal van eilandjes waar je heerlijk kunt kamperen. Nog meer reisinspiratie nodig? Neem een kijkje in de vele vakantiebestemmingen die TravelBird aanbiedt en ontdek beetje per beetje het Europese continent.