Valentijnsdag

Cupido is in het land, en jij bent nog op zoek naar het perfecte cadeau voor Valentijnsdag? Met TravelBird staat de romantiek voor de deur!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
2 aanbiedingen
Op 14 februari staat het hele land in het teken van de liefde. Overal heerst er romantiek en vieren koppels hun liefde voor elkaar. Maar hoe is Valentijn eigenlijk ontstaan?

Over hoe en waar Valentijnsdag is ontstaan, bestaan er veel verhalen. Zo zou de oorsprong van de dag van de liefde liggen bij een vruchtbaarheidsfeest ter ere van de Romeinse god Lupercus. Een ander verhaal heeft het dan weer over een Romeinse priester die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus. Ook gaat het verhaal van bisschop Valentinus de ronde, die een heiden en een christen in het echt zou verbonden hebben, en zo een geloof overstijgende liefde realiseerde. Welk verhaal ook mag kloppen, het is 100% zeker dat paus Gelasius op 14 februari 496 de eerste officiële Valentijnsdag in het leven riep. Toch was het pas in de middeleeuwen dat Valentijnsdag geassocieerd werd met de liefde. Vanaf de 15e eeuw gaven de rijken elkaar ook bloemen, lekkernijen en wenskaarten om hun liefde aan elkaar te betuigen. Later, in de 18e eeuw, kwam elke laag van de bevolking in aanraking met Valentijn en al gauw werd het een trend die ook in de Verenigde Staten van Amerika werd opgepikt. Daar ontstond de hele merchandising rond Valentijnsdag, denk maar aan de knuffelbeertjes met hartjes en koffietassen met "I love you". Naar het echte ontstaan van deze liefdesdag blijft het gissen, maar daar trekken handelaars wereldwijd zich niets van aan. Alles wat rond 14 februari met de liefde te maken heeft, gaat als warme broodjes over de toonbank!

Wist je trouwens dat niet alle landen Valentijn vieren op 14 februari? Zo vieren de Brazilianen hun "Dia dos Namorados" op 12 juni, staat de liefde op 20 september centraal in Colombia en overdonderen inwoners van Taiwan elkaar op 7 juli met rozen. Zuid-Koreanen doen er graag nog een schepje bovenop en hebben elke 14e dag van de maand een dag die volledig aan de liefde is gewijd. Van kusjesdag in juni tot knuffeldag in december. Ook aan de singles wordt gedacht met zwarte dag in april.

Zo vieren Belgen Valentijn

Belgen mogen dan niet de meest romantische zielen op de aardbol zijn, we houden van elkaar en tonen dat ook graag op Valentijnsdag!

Meer dan de helft van de Belgen ziet Valentijn als de ultieme dag om zijn of haar geliefde een ganse dag te verwennen met leuke verrassingen.

Dat blijkt uit een ondervraging bij 20.694 deelnemers uit 17 landen. Enkele dagen voor Valentijn zou 3 op de 10 Belgen het perfecte cadeau nog niet gevonden hebben, maar staat een romantische avond wel vast. Daarbij kijkt de gemiddelde Belg niet op een euro meer of minder. Tijdens de zoektocht naar originele valentijnscadeaus spendeert 1 op de 5 zo'n 100 tot 150 euro. Een andere 17% houdt het dan weer tussen 75 tot 100 euro, en voor nog eens 18% volstaat een cadeau van 50 tot 75 euro. Uit een bevraging van VLAM bij 100 Vlamingen tussen 18 en 64 jaar eind januari 2015, blijkt dat bloemen het meest gegeven cadeau zijn. De reden? Bloemen vallen altijd in de smaak en het bespaart je de ellendige zoektocht naar het perfecte cadeautje. Zelfs een simpele roos kan het hart van je allerliefste schat al doen smelten! Op de tweede plaats staat een lekker geurtje van bijvoorbeeld Hugo Boss of Burberry. Een romantisch etentje bij kaarslicht vervolledigt de top drie. Ook geven we graag juwelen, snoepgoed, lingerie, een weekendje weg, een avondje wellness, een cadeaubon en een knuffelbeer als een teken van onze liefde.

Romantisch weg met z'n tweetjes

Niets zo romantisch als met z'n tweetjes op Valentijnsweekend te gaan. Maar wat zijn nu de meeste romantische plaatsjes om jullie liefde in de verf te zetten?

Brugge en Parijs, dichter bij huis kan de romantiek haast niet liggen! Voor wie toch het vliegtuig wilt nemen, moet zeker naar Barcelona, Lissabon, Rome, Berlijn of Venetië.

Een weekendje weg zonder te bibberen van de kou? Het is soms een hele opgave in de wintermaand februari, maar gelukkig kunnen we dan terecht in Zuid-Europa. Onbekend maakt onbemind, want in 2015 haalde de Duitse hoofdstad Berlijn verrassend de vierde plaats in de lijst van de steden waar tortelduifjes heen vliegen op 14 februari. Geen zin om de grote massa te volgen? Wees dan origineel en vlieg met z'n tweetjes naar het Italiaanse stadje Gradara, waar ze de dag van de liefde vieren met verschillende evenementen, serenades en honderden kaarsjes. Wie het Kanaal oversteekt, komt aan in Bath, ook wel de meest romantische Britse stad genoemd. En je hoeft zelfs niet ver te rijden, want ook Brugge scoort zowel nationaal als internationaal goed op de schaal der romantiek. Volgens Knack Weekend staan de historische gebouwen garant voor een sprookjesachtige ervaring. Dankzij de lieflijke bescheidenheid van de stad, raak je te voet, per fiets of per paardenkoets overal. Niet voor niets wordt Brugge vaak het Venetië van het Noorden genoemd met de charmante brugjes over de reitjes en de sierlijke witte zwanen die het geheel extra dromerig maken. Neem snel een kijkje in het aanbod van TravelBird en boek jouw perfecte Valentijnsuitje!

Diner met twee

Origineel is het misschien niet, maar een romantisch diner is een ware klassieker die altijd in de smaak valt.

De liefde van de man gaat door de maag, maar hetzelfde geldt ook voor de vrouw! Een restaurantbezoek op 14 februari is altijd een goed idee.

Valentijnsavond is altijd een topper van formaat voor restaurants, want verliefde Belgen eten nu eenmaal graag. Samen met andere tortelduifjes houden we ervan om romantisch te dineren bij kaarslicht. De feestdag van Cupido is dan ook het ideale excuus om eens veel geld te geven voor een luxueus sterrendiner. Werkt de portemonnee niet mee? Dan heeft fastfoodketen McDonald's een oplossing! In de Verenigde Staten en sinds 2015 ook in Duitsland kan je met z'n tweetjes gezellig dineren bij kaarslicht. Voor € 19,90 per persoon smul je van een kleine salade, 2 Chicken Wings of 3 Chicken Nuggets, een burger of wrap naar keuze, een McFlurry, een frisdrank in een glazen glas en een koffie. De bloemen en de bediening aan tafel maken dit budgettaire liefdesplaatje af. Momenteel is het nog wachten op een dergelijk diner in de Belgische vestigingen. Gelukkig is er TravelBird die luxueuze diners aanbiedt in toprestaurants voor een lage prijs. Klinkt toch net iets beter dan een burger!

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter