Vliegvakanties

Een zomervakantie op Rhodos, een verre reis naar Bali of een cruise op de Middellandse Zee. Laat je inspireren door de mooiste vliegvakanties van TravelBird!
Het leven vliegt aan ons voorbij. Maar wat we soms vergeten, is dat wij de piloten zijn die kiezen hoe we onze tijd willen spenderen. Aan vakantie natuurlijk!

“Dames en heren, hartelijk welkom aan boord van deze vlucht naar Tenerife. Wij vragen u al uw handbagage op te bergen in de bagageruimte boven uw hoofd of onder de stoel voor u. Wilt u de stoelriem vastmaken, het tafeltje voor u inklappen en de rugleuning van uw stoel rechtop zetten. Dan vraag ik u nu graag uw aandacht voor de veiligheidsinstructies.” Met deze zinnen begint elke vliegvakantie, want na het fijne toneelstukje van de stewards stijgt het vliegtuig op richting jouw volgende vakantiebestemming. Misschien was jij wel een van de Belgische reizigers die in 2014 het passagiersrecord van Brussels Airport verbrak? Toen verwelkomde de luchthaven maar liefst 21,6 miljoen reizigers in vergelijking met 14,4 miljoen in 2012. De impact van het faillissement van Sabena en de aanslagen van 9/11 op de vliegvakanties was enorm en het herstel nam dan ook enkele jaren in beslag. Uit de cijfers bleek wel dat het aantal vluchten drastisch is afgenomen. In 2000 waren dat er 325.00 tegenover 230.000 in 2004. Terwijl vliegtuigen ervoor gemiddeld 70 passagiers konden vervoeren, is dat aantal gestegen naar een honderdtal. Het stijgende aantal passagiers is ook logisch aangezien meer en meer mensen niet enkel tijdens de zomervakantie het vliegtuig nemen richting zonnige oorden. Ook in de herfst-, kerst- en krokusvakantie kiezen Belgen vaker voor een lastminute vliegvakantie.

Een Belg geeft jaarlijks ook meer uit aan een vakantie inclusief vlucht. Zo bedroeg het gemiddelde reisbudget in de zomer van 2013 € 933,- per persoon en een jaar later was dat budget al gestegen naar € 959,- per persoon. De cijfers toonden ook aan dat de Belg gemiddeld langer op reis gaat dan in het verleden. Zo zou de gemiddelde reisduur opgelopen zijn van 9,3 tot 9,7 overnachtingen. Ook blijkt dat we meer en meer de voorkeur geven aan wat luxe want Belgen boeken steeds meer vluchten naar vier- en vijfsterrenhotels.

De wereld binnen handbereik

Een vakantie met vlucht is populair en daar spelen de luchtvaartmaatschappijen gretig op in.

Het aanbod van vakanties met het vliegtuig vanuit België neemt jaarlijks toe. Of je nu in Europa blijft of naar Afrika wilt vliegen, vanaf onze luchthavens is het mogelijk!

Bij de start van het zomer- of het winterseizoen komen vluchtvaartmaatschappijen steevast met tal van nieuwe bestemmingen op de proppen. In België alleen al heb je plots de keuze tussen 5 of meer nieuwe locaties om heen te vliegen. In 2015 bijvoorbeeld kondigde Brussels Airlines maar liefst 7 nieuwe bestemmingen aan. Het gaat om Accra in Ghana, het Duitse Bremen, Zagreb in Kroatie, het Deense Billund en de Canarische Eilanden Tenerife en Las Palmas. Verder verhoogt de luchtvaartmaatschappij het aantal vluchten naar Afrikaanse bestemmingen zoals Togo, Sierra Leone en Burkina Faso. Ook de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair hoopt steeds meer vliegvakanties te kunnen aanbieden vanuit België. In totaal wil Ryanair 8,1 miljoen reizigers per jaar naar hun bestemming vliegen. Als Belg kiezen we vaak tussen Brussels Airport en Brussels South Charleroi Airport, maar wist je dat je ook vanaf Oostende en Antwerpen kunt vliegen? De maatschappij JetairFly richtte in 2015 de focus op deze twee kleinere luchthavens en biedt er vluchten aan naar Rome, Malaga, Tenerife, Gran Canaria, Alicante en Berlijn. Met andere woorden: aarzel niet en spring het vliegtuig in om de wereld te ontdekken. Met een ruime keuze aan luchthavens in zo’n klein landje als het onze, heb je geen excuses meer om geen vliegvakantie te boeken!

En zo'n vakantie kan bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld zijn. Wie de wereld wilt rondreizen, heeft vaak te maken met een jetlag. Exotische oorden en unieke reizen gaan meestal gepaard met een lange vluchttijd en een nieuwe tijdzone. Daardoor raakt je natuurlijke lichaamsklok in de war, tenzij je de volgende simpele trucjes volgt. Zo kan je je slaapritme op voorhand veranderen, je horloge al goed zetten tijdens de vlucht om al aan de andere tijd te wennen of ter plaatse niet toegeven aan de vermoeidheid door veel te bewegen en tijd door te brengen in de frisse lucht. Ook veel water drinken, koffie en alcohol links laten liggen en slaapmiddelen verbannen, helpen je om een jetlag te vermijden.

Vliegvakanties met kinderen

Met de volgende tips zorg je ervoor dat je kinderen (en jijzelf) de leukste vliegvakantie beleven.

De bemanning van luchtvaartmaatschappij British Airways lette op het gedrag van kinderen op een vlucht en kwamen zo met de volgende tips.
  • Zorg ervoor dat je een tas bij je hebt met kleurboeken en -potloden, knuffels en spelletjes zodat de kinderen zich niet hoeven te vervelen.

  • De druk die wij voelen tijdens het opstijgen of neerdalen, voelen kinderen natuurlijk ook. Geen wonder dus dat ze dan soms aan het huilen slaan. Geef hen op die momenten een zuigsnoepje of "pak hun neus" om de oren vrij te maken.

  • Ga je op een verre reis waarbij je een maaltijd krijgt aan boord, overleg dan even met de steward(ess) hoe je als het gezin de maaltijd aan boord het liefst organiseert. Bijvoorbeeld eerst de kinderen laten eten zodat je hen kan helpen om te veel gesmos te voorkomen.

  • Je kent het koude gevoel wel dat je plots overvalt tijdens een vlucht. Ook kindjes zijn gevoelig voor de koude temperatuur aan boord dus zorg dat je een extra dikke trui bij je hebt voor hen. Je kan natuurlijk ook altijd een dekentje vragen aan de steward(ess).

  • Reis je met een baby? Zorg er dan voor dat je altijd natte doekjes bij je hebt, alsook een verschoningsdoek, voldoende luiers en babyvoeding.

Leuke vliegweetjes

Van een bevalling in de lucht tot een recordvlucht van 13.821 kilometer. De geschiedenis van de luchtvaart herbergt de gekste verhalen.

Een goedkope vliegvakantie? Als de droom van Ryanair-topman Michael O'Leary uitkomt, vlieg je in de toekomst gratis en betaal je enkel nog de extra (bagage)kosten en het hotel.

Op 1 januari 1914 steeg het allereerste passagiersvliegtuig op in Sint-Petersburg. Na 23 minuten landde het propellorvliegtuigje netjes op de Hillsborough River in Tampa. Exact 100 jaar later -in 2014- stapten wereldwijd meer dan 3 miljard mensen in een vliegtuig. Wat een verschil met de ene passagier op de eerste vlucht! Niet enkel het aantal passagiers is in de loop der jaren extreem veranderd, ook het type vliegtuig is in snel tempo geëvolueerd. De vliegtuigbouwer Airbus is momenteel op zoek naar een nieuw systeem om passagiers aan boord te laten komen. Zo zou je in de toekomst al in de terminal plaats nemen in de cabine, die vervolgens met een hydraulische lift op het onderstel van het vliegtuig wordt geplaatst. Time is money dus passagiers moeten sneller in- en uitstappen. Vliegtuigen blijven ook steeds langer in de lucht. Zo vliegt luchtvaartmaatschappij Emirates in februari 2016 voor het eerst van Dubai naar Panama Stad. Deze vlucht is goed voor 13.821 kilometer ofwel 17 uur en 35 minuten vliegtijd. Het record van het Australische Qantas met de vlucht van Sydney naar Dallas, wordt zo met 17 extra kilometers verpulverd.

Ook de passagiers zelf zorgden de afgelopen jaren voor de meest opvallende verhalen. Een bevalling tijdens een vlucht is al lang geen uitzondering meer. Ook mocht een man ooit het vliegtuig niet in omdat hij bij de draaideur op de luchthaven geen voorrang had gegeven aan een dame. Op het einde van de vlucht wordt altijd nog eens gevraagd om al je persoonlijke spullen mee te nemen. Maar helaas vergeten passagiers dat wel eens. Zo vinden stewards vaak hoorapparaten en iPads. Ook bizarre objecten zoals valse tanden en een opgezette elandskop belandden ooit bij de verloren voorwerpen. Denk even na want je hebt waarschijnlijk ook al enkele memorabele gebeurtenissen meegemaakt tijdens een vlucht. Neen, toch niet? Neem dan nu een kijkje in de vele vakanties met vlucht van TravelBird, en beleef binnenkort je eigen legendarische vlucht.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter