Weekend Limburg

Bloesems, natuur, gastvrijheid en de oudste steden van het land: een weekend Limburg met TravelBird is net zo divers als leuk!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
1 aanbieding
In Limburg kan je werkelijk alle kanten uit. Citytrip of natuur? Cultuur en historie of pure ontspanning in the middle of nowhere? Alles kan!

Limburg is net zo divers als de inwoners gastvrij zijn. Als groenste provincie van ons land spreekt het natuurlijk voor zich dat natuurliefhebbers er meer dan graag vertoeven. Prachtige wandelroutes en ruim 2000 (!) kilometer aan fietsknooppunten voeren je door tal van landschappen: heides, valleien, bossen, duinen, heuvels en zelfs een ecovriendelijk nationaal park. Citytrippers zullen ook niet teleurgesteld vertrekken van hun vakantie Limburg. Hoofdstad Hasselt, oftewel de Hoofdstad van de Smaak, is altijd een goede keuze als je van shoppen, jenevertjes en mode houdt. Historicifanaten worden in Tongeren pas echt in de watten gelegd, waar de geschiedenis teruggaat tot voor de geboorte van Christus. Dus ook de cultuurliefhebbers worden in Limburg niet vergeten! Voor hen is zelfs een speciale kastelenroute in het leven geroepen, waarbij je op een afstand van 140 kilometer niet minder dan 34 kastelen kan bewonderen. En dat zijn ze nog niet eens allemaal!

Het zal je ook niet verbazen dat Nederlands-Limburg vrijwel identiek is. Het Limburgs over de grens klinkt vrijwel hetzelfde als in ons land, ook in Nederland is het de groenste provincie (op vlak van duurzaamheid weliswaar, niet op vlak van natuur zoals bij ons) en ook hier ligt de oudste stad van het land: Maastricht! Je ziet het dus: een weekend Limburg, Belgisch of Nederlands en met wat voor redenen je er ook naar toe gaat, het is altijd een goed idee!

Van Haspengouw naar het hoogste punt van Nederland

Ons eigen Limburg: bekend dankzij de gastvrijheid en de vlaai, maar toch ook voornamelijk vanwege de bloesems in Haspengouw.

Elke lente wordt het Limburgse landschap omgetoverd tot een bloesemparadijs. Een plezier om doorheen te fietsen!

Daar hebben de Limburgers wel voor gezorgd: in de provincie vind je niet minder dan 2000 kilometer aan knooppuntroutes. Dit goed onderhouden netwerk van fietsroutes telt ongeveer 20.000 herkenbare fietsborden, waardoor je werkelijk elke uithoek en elk charmant dorpje kan ontdekken. Maar dat is nog niet alles: ook de e-bikers worden hier niet zomaar aan hun lot overgelaten. Langs deze routes vind je meer dan 50 oplaadpunten om je fiets weer nieuw leven in te blazen. Met andere woorden, elke veertig kilometer kom je er minstens eentje tegen. Ideaal dus om van het ene naar het andere terras te fietsen! Iets wat in Haspengouw misschien wel het leukste is: hier vind je niet enkel enorm veel terrasjes, het landschap waar je doorheen fietst is werkelijk prachtig, vooral in de lente! De bloesems kleuren de fruitplantages in de mooiste schakeringen roze en wit, de eenden nemen hun kuikentjes mee in de beekjes op hun eerste avonturen en de Limburgers? Die zijn nog gastvrijer dan anders!

Ook Nederlands-Limburg, en eigenlijk heel Nederland natuurlijk, is een waar fietsparadijs. In Noord- en Midden-Limburg alleen al vind je meer dan 1400 kilometer aan knooppuntroutes. Maar ook Zuid-Limburg heeft een goed onderhouden fietsnetwerk! Als je wil, kan je vanuit ons Limburg zelfs helemaal fietsen naar het hoogste punt van Nederland: de Vaalserberg, waarvan de top van 323 meter pal op het drielandenpunt ligt. Vanuit Hasselt bijvoorbeeld fiets je dan iets meer dan 60 kilometer en kan je zelfs een omweggetje maken door het Nationale Park Hoge Kempen!

Stedelijk Limburg

Tussen al dat groen zou je haast vergeten dat Limburg ook tal van leuke steden heeft.

Zowel in Belgisch- als Nederlands-Limburg kan je bijvoorbeeld de oudste steden van het land terugvinden.

Tongeren, de oudste stad van ons land, is een waar pareltje vlak bij de Waalse grens. De historie van de stad begint ruim 15 jaar voor de geboorte van Christus. Als Romeins legerkamp ontwikkelde “Atuatuca Tungrorum” zich al snel tot een Gallo-Romeinse vestiging. De sporen van deze Romeinse overheersing zijn zelfs vandaag nog steeds terug te vinden. Het Gallo-Romeins museum is een van de mooiste musea van Limburg, met ruim drie verdiepingen, en kreeg in 2011 als eerste museum van België zelfs de prijs European Museum of the Year toegekend! Van de Romeinse muur die Tongeren ooit helemaal omwalde, vind je ook nog steeds grote stukken terug. Of breng een bezoekje aan de Grote Markt en bewonder het standbeeld van Ambiorix, een van ‘s lands grootste helden!

Maastricht, de hoofdstad van Nederlands-Limburg, is dan weer de oudste stad van Nederland. Al in 500 v.Chr. zouden de Kelten zich voor het eerst hier gevestigd hebben. Historie in overvloed dus, wat een van de vele redenen is waarom zoveel Belgen er op citytrip gaan! Maar daarnaast is Maastricht ook een van de populairste shoppingssteden van het zuiden van het land. In 2013 werd de stad zelfs uitgeroepen tot Beste winkelstad van Nederland! Tal van winkelcentra, grote en kleine, charmante winkelstraatjes met unieke winkels en/of grote merken… Je vindt het hier allemaal.

Tips en bezienswaardigheden

Vakantie in Limburg? Of toch een weekend Limburg? Wat je ook kiest, er is meer dan genoeg te doen.

Met deze tips haal jij het beste uit deze prachtige streek!
  • Het Nationaal Park Hoge Kempen, gelegen vlak bij Genk, is perfect voor een geruisloze wandeling midden in de natuur. Bovendien getuigt het park van een mooi staaltje duurzaamheid. Vier van de vijf toegangspoorten werden immers gebouwd buiten de kern van het natuurgebied, waar niet enkel de meeste activiteit is maar waardoor het park ook uitgebreid wordt. Bovendien blijft de binnenkant zo rustiger en ongerepter, win-win dus!
  • Het mijnverleden is in heel Limburg, zowel Belgisch als Nederlands, nog steeds goed zichtbaar. In eigen land sieren de terrils en metalen constructies van o.a. Beringen, Zolder, Houthalen en Genk het landschap, maar ook in het Nederlandse Heerlen bijvoorbeeld werd steenkool gewonnen. De C-mine in Genk is misschien de mooiste: na de sluiting van de mijnen werd dit complex beetje bij beetje omgetoverd tot cultureel centrum, met een museum, bioscoop, concertzalen, theatervoorstelling en zelfs gratis exposities!
  • Mag het nog wat ouder? Breng dan zeker een bezoekje aan de Kasteelruïne en Fluweelengrot in Valkenburg, gelegen op slechts 25 minuten rijden van de Belgische grens. De grot ontstond in 1050 door mergelwinning, om het kasteel te kunnen bouwen, maar had doorheen de geschiedenis meerdere functies: in de Franse Tijd werd er een kapel gemaakt en deed de grot dienst als kerk, in de Tweede Wereldoorlog werd hij door ruim 400 mensen gebruikt als schuilplaats. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie.
  • Hasselt, hoofdstad van ons eigen Limburg, is altijd wel een bezoekje waard. Een gezellig centrum met oneindig veel shoppingsmogelijkheden, niet enkel een mode- maar zelfs een jenevermuseum, een 13e eeuws begijnhof én de grootste Japanse tuin van Europa vind je hier!
  • Tot slot is ook het Nederlandse Brunssum zeker de moeite waard tijdens een weekend Limburg. Een historisch stadje met tal van bezienswaardigheden en leuke activiteiten, ook in de omgeving! Laat je voetjes kennismaken met tal van ondergronden op het BloteVoetenPark of ga pas écht wandelen op de Brunssummerheide. Heide, zand, vergezichten, bos en water: met andere woorden, het beste van Limburg op 1 plek!
Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter