Paasvakantie

Geniet met TravelBird van de paasvakantie: naar de zon, naar de sneeuw of dicht bij huis? Alles kan!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
16 aanbiedingen
De paasvakantie... twee weken om even uit te blazen en vooral om leuke tripjes te plannen. Maar waarom vieren we Pasen eigenlijk?

Afhankelijk van Pasen valt de paasvakantie op of voor Pasen. Dit jaar loopt de paasvakantie 2017 van maandag 3 april tot en met paasmaandag op 17 april. Pasen zelf duurt twee dagen en wordt zowel op een zondag als een maandag gevierd, ook wel eerste en tweede paasdag genoemd. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die weten waarom Pasen wordt gevierd. Van oorsprong is Pasen een belangrijk christelijk feest dat volgt op de Goede Week. Op Goede Vrijdag herdenken christenen de kruisdood van Jezus, terwijl op Pasen, de derde dag na de kruisiging, zijn verrijzenis wordt gevierd. Jezus zou zijn opgestaan uit de dood en dat vieren de christenen. De oorsprong van het paasfeest ligt bij de Pesach, het feest waarmee de Joden de Exodus uit Egypte herdenken en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Het Laatste Avondmaal, de laatste maaltijd van Jezus voor zijn kruisiging, herdacht namelijk de Pesach.

In de loop der tijd zijn er steeds meer niet-religieuze elementen toegevoegd aan Pasen. Sommigen beweren echter dat elementen zoals de paashaas en de paaseieren voorchristelijk zijn en hun oorsprong al vonden in oude Germaanse tradities. Of het nu verzonnen kinderrituelen zijn of overblijfsels uit oude tradities, de paashaas en de paaseieren nemen een belangrijke plek in in hoe Belgen tegenwoordig Pasen vieren.

Zo vieren de Belgen Pasen

Belgen hebben zo hun eigen tradities om deze feestdag door te brengen

De paasvakantie staat altijd in het teken van familie, lekker eten en genieten met elkaar.

Het eieren zoeken is een gekende traditie in België, waarbij kinderen met een mandje in de hand chocolade-eitjes gaan rapen die de paashaas en de paasklokken verstoppen in huis of in de tuin. Een hele speurtocht met het gezin dus! De traditie leert dat deze paasklokken wegvliegen naar Rome om daar de paus te ontmoeten. Vanuit Rome brengen ze dan eieren mee die ze bij terugkomst verspreiden over het hele land. Vervolgens starten de kinderen en ouders een fanatieke zoektocht om de eitjes terug te vinden. De paashaas is de niet-christelijke vorm van de paasklokken.

Zowel chocolade-eieren als gewone eieren zijn erg in trek in de periode rond Pasen. Eieren zouden symbool staan voor een nieuw leven en vormen dus de perfecte aanvulling op Pasen, waarbij de wederopstanding van Jezus wordt gevierd. Andere zaken die niet kunnen ontbreken bij het paasontbijt zijn briochebrood en zachtgekookte, beschilderde eitjes, met soldaatjes uiteraard! Net zoals bij Kerstmis, is het in België ook een traditie om een paasboom in huis te hebben. Dit zijn gewoonlijk enkele krulwilgtakken versierd met gekleurde eitjes, kleine kuikentjes en andere decoratie.

Paastradities in het buitenland

Hoe vieren ze Pasen in andere landen?

Tradities zoals samen eten, de kerk bezoeken en eieren rapen vinden we bijna overal wel met Pasen, maar veel landen hebben ook nog hun eigen gewoontes op deze feestdag.

In het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland eten ze hot cross buns op Goede Vrijdag. Dit zijn zoete en kruidige cakejes met krenten en rozijnen, versierd met een kruis er bovenop. In Italië vieren ze Pasen met een colomba, een zoet brood in de vorm van een duif. Een andere traditie in Italië, in Firenze, is het aansteken van een karretje met vuurwerk om de geesten af te schrikken en zo de boeren een goede oogst te garanderen. In Zweden gaan kinderen met Pasen gekleed als heksen en gaan ze van deur tot deur om hun paastakken in te ruilen voor lekkernijen. In Zwitserland is er zelfs helemaal geen sprake van een paashaas of paasklokken, maar is het de koekoek die de paaseieren verstopt. Ook in Australië hebben ze geen paashaas, maar "Easterbilbies". Dit is een langoorbuideldas en is veel meer geliefd dan een paashaas bij de Australiërs.

Paasuitjes

Pasen is het ideale moment om tijd door te brengen met je geliefden

Pasen is de ideale gelegenheid om te genieten van familytime en eropuit te trekken met het hele gezin.

Of je het nu houdt bij een daguitstap, naar de zon wilt of een laatste wintervakantie wilt inplannen, alles is nog mogelijk. In de paasvakantie staan heel veel bloemen en fruitbomen in bloei. Ideaal om op verkenning te gaan in een mooie fruitstreek of plantentuin. Neem je picknickdeken mee, vul je mandje met lekkere producten en zoek een mooi plekje uit onder een bloesemboom. Vind je het toch een te groot risico om te rekenen op een zonnige paasvakantie in België? Dan vergroot je je kansen via een zonvakantie. Voor zon, zee en strand binnen Europa moet je het vliegtuig op richting de Canarische Eilanden. De eerste warme zonnestralen kan je ook al meepikken in Zuid-Spanje, Zuid-Italië, Portugal of Griekenland. Voel jij nog niet die drang naar de zon? Voor veel Belgen staat de paasvakantie in het teken van wintersport en zij gaan dan ook graag de laatste winterse sferen opsnuiven in de bergen. Ben jij nog op zoek naar een last minute paasvakantie? Neem dan snel een kijkje in het aanbod van TravelBird.

Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter