Sauna

Droom je van warmte en ultieme ontspanning? Is je volgende vakantie echter nog verre toekomstmuziek? Dan is een bezoek aan de sauna het ideale antwoord!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
10 aanbiedingen
Warme temperaturen en kwalitatieve verzorgingsproducten? Check. Een verfrissend drankje? Check. Gewoon je auto inspringen in plaats van uren op het vliegtuig door te brengen? Check!

Je zou haast denken dat een dagje vol zweten en massages een beter alternatief is dan een dagenlange vakantie op een of ander exotisch eiland. En dat is misschien ook wel zo. Dankzij de warmte tijdens een saunabezoek bijvoorbeeld, wordt de bloedcirculatie van jouw lichaam gestimuleerd, waardoor de huid en inwendige organen een hoop bloed en zuurstof te verwerken krijgen. En dat, beste toekomstige liefhebber van het hele spagebeuren, geeft een echte boost! Regelmatig zweten in het Finse oord van rust en relaxatie is gezond, dat schrijft ook de Britse krant The Guardian. Zo is uit onderzoek gebleken dat het risico op overlijden door een hartaandoening tot 50% kan verminderen bij mannen van gemiddelde leeftijd. Je lichaam regelmatig blootstellen aan de warme dampen die vrijkomen bij een sessie zweten zou ook de bloeddruk verlagen en de tolerantie voor extreme hitte verhogen. Dat laatste kan van pas komen wanneer je toch de kans krijgt om die verre reis naar een zonnige bestemming te maken. Breng je vaker een bezoekje aan de houten cabine? Dan is het mogelijk dat dit een positief effect heeft op je immuunsysteem, zo schrijft gezondheid.be. Wie regelmatig een potje gaat zweten, zou tot 30% minder verkoudheden krijgen in vergelijking met wie dat nooit doet. In België zijn steeds meer mensen overtuigd van de goede eigenschappen van een potje transpireren.

Volgens Het Nieuwsblad bezoekt 8% van de Belgen regelmatig een sauna. De angst om de buurman of buurvrouw tegen te komen, is blijkbaar niet meer zo overheersend als vroeger, want Belgen trekken steeds vaker naar een saunacomplex in de buurt. En daar zijn er een heleboel van in ons gezellige landje. Ga jij liever iets verder om te ontspannen, dan is een sauna met overnachting misschien wel een idee. TravelBird heeft voor jou alvast een selectie van de beste Belgische centra gemaakt, zodat jij enkel hoeft te beslissen waar je lekker wil gaan ontstressen!

Finland, genieland

Het waren helaas geen Belgen die het lumineuze idee kregen om een cabine in elkaar te knutselen die iedereen doet zweten van plezier. Nee, het zijn de Finnen die met die eer mogen gaan lopen.

Intussen hebben ook wij Belgen het genot van een saunasessie ontdekt.

In de herfst of winter is het heerlijk om de koude even te ontvluchten, maar ook in de zomer kan je de warmte opzoeken. Sommigen staan er misschien niet voor te springen, maar zij hebben ongelijk! Een bezoekje aan de hete cabine is altijd een goed idee. De spieren komen los en de poriën worden grondig gereinigd. Bye bye toxische stoffen. En vooral: hallo perzikhuidje! En last but not least: je bent minder vatbaar voor ziektes dankzij de afwisseling van hitte en koude. Niks dan voordelen dus. Het kan niet anders dan dat je nu onvoorstelbaar veel zin hebt gekregen om zelf eens te ervaren wat zo'n portie hete lucht met jouw lichaam doet. Begin er niet lukraak aan, zeker als je het nog nooit geprobeerd hebt. Opbouwen is het toverwoord. Maar waar moet je zo nog op letten als je eens goed wil transpireren?

Deze tips helpen je een eindje op weg:

  • Als je nog wat moet wennen aan extreme temperaturen, blijf je beter op de laagste bank zitten. Omdat warmte stijgt, is het bovenaan in de cabine altijd een pak warmer dan tegen de grond. Het verschil in temperatuur kan zelfs oplopen tot 40 °C.
  • Luister naar je eigen lichaam. Blijf nooit langer in de cabine zitten dan draaglijk is voor jou. Je bent heus niet de enige die even moet wennen aan de warmte.
  • Als je al liggend hebt gezweet, is het slim om voor je naar buiten gaat even rechtop te zitten. Zo vermijd je dat je duizelig wordt bij het buitengaan.
  • Als je meer dan één sessie plant, rust je best een kwartier uit voor je aan de volgende begint. Tijdens het uitrusten is het belangrijk dat je afkoelt.
  • Naakt of met badkledij? Niet iedereen zal het graag horen, maar naakt is the best way to go. Badkledij blokkeert het zweet, waardoor jouw huid geïrriteerd kan geraken.

Sauna's in alle uithoeken van de wereld

De Finnen lanceerden het idee, de hele wereld volgde. En gaf er zijn eigen draai aan!

Met de verspreiding van het saunagebeuren over de hele wereld, kwamen we met steeds meer technieken en gebruiken op de proppen. Zo ontstond een hele reeks aan types!

Sauna's met droge of vochtige lucht, stoombaden, infraroodcabines... Zie jij door de bomen het bos niet meer? Om zeker te weten welk type het beste bij jou past, is er maar een oplossing: proberen, testen, beoordelen en uitkiezen. Om warmte op te wekken, zijn vandaag ontelbare verschillende technieken mogelijk: van hout of kolen tot zonne-energie. Als je kijkt naar de manier waarop met de opgewekte warmte omgesprongen wordt, kan je twee types sauna's onderscheiden: de sauna's die warmte opslaan, en de sauna's die tijdens de hele sessie warmte blijven opwekken. Het voordeel van het eerste type is gewoonlijk een kortere voorbereidingstijd; het tweede type heeft daarentegen langere tijd nodig om op te warmen, maar kan zichzelf daarna met weinig tot geen nieuwe energie op temperatuur houden.

Bij een sauna horen natuurlijk ook huisregels! Opvallend is dat die huisregels van land tot land lichtjes kunnen verschillen. Bezoek je een sauna in Finland, dan weet je bijvoorbeeld dat badkleding uit den boze is. Heel wat gezinnen en hotels hebben er een eigen sauna. In de openbare sauna's zijn daarentegen mannen en vrouwen meestal strikt van elkaar gescheiden. Ga je naar een sauna dichter bij huis, dan wordt men toleranter ten opzicht van het gebruik van badkleding. Wie niet graag naakt de sauna induikt, vindt in België en Nederland gewoonlijk wel een comfortabele oplossing. Zo organiseren Nederlandse sauna's dikwijls 'badkleding-mag-dagen', dagen waarop je welkom bent met je zwembroek of bikini. Belgische sauna's kennen dat principe ook, of hebben vaak een afdeling waar je altijd zwemkleding mag dragen. Ga je verder naar het zuiden, naar Frankrijk bijvoorbeeld, dan is het zelfs verboden om naakt de sauna te betreden! Vergeet dus zeker je zwemkledij niet als je van plan bent om bij onze zuiderburen een sauna te bezoeken. Daarnaast hebben natuurlijk alle sauna's hun eigen huisregels. Om ongemakkelijke momenten te voorkomen, kan je je dus maar het best op voorhand informeren naar de verschillende gebruiken.

Het ritueel van het opgieten

Beeld je even in: je zit heerlijk te genieten van de warmte, je bent lekker aan het niksen, jouw ogen zijn gesloten en dan plots komt er een vlaag van heerlijk geurende oliën jouw richting op gedanst. Hemels.

Een van de meest aangename sensaties die je kan meemaken, is een opgietsessie. Tijdens het opgieten is de saunameester the king of the castle. Of cabin, in dit geval.

Hij of zij zorgt ervoor dat jij voor, tijdens en na een opgietsessie op een gepaste manier behandeld en geïnformeerd wordt, waardoor jij zorgeloos kan genieten! Het is vanzelfsprekend dat je meer kan doen dan enkel een opgietritueel bijwonen. Als je geen flauw idee hebt waarvan je allemaal kan genieten, helpt dit lijstje je op weg:

  • Massage: jouw handen, voeten, rug, armen, … ze worden allemaal onder handen genomen zodat jij verlost bent van die stijve spieren. De masseur gebruikt heerlijke producten en soms ook kruiden die de bloedsomloop stimuleren.
  • Bodywrap: vaak onderga je eerst een scrub voor je ingesmeerd wordt met reinigende en vochtinbrengende producten. Elk lichaamsdeel wordt dan een voor een ingepakt met een soort van plastic, zodat de producten helemaal kunnen inwerken.
  • Infraroodcabine: de held die strijdt tegen spier- en gewrichtspijnen. Hier gaat het niet om de warmte van de lucht, maar over de stralingswarmte van de lampen.
  • Jacuzzi: even heerlijk niksen en gewoon alle zorgen van je laten wegvaren? Dan zit je op je plaats in een bubbelbad, waar de waterbubbels je een heerlijk ontspannen gevoel geven.
  • Schoonheidsbehandelingen: pedicure? Manicure? Het plaatsen van een gezichtsmasker? You name it en je kan het laten doen. Zo ben je niet alleen innerlijk helemaal zen, maar zie je er ook nog eens stralend uit aan de buitenkant.
Kunnen we je helpen? Vind de antwoorden op vaak gestelde vragen of neem contact op met ons.
Ga naar helpcenter